RAZGOVOR S POVODOM: “Život nije siv” Mije Dimšić kao inspiracija za moto Svjetskog dana Parkinsonove bolesti
9. travnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

RAZGOVOR S POVODOM: “Život nije siv” Mije Dimšić kao inspiracija za moto Svjetskog dana Parkinsonove bolesti

I ove godine će u Zagrebu biti obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti i to pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

Svjetski dan Parkinsona bit će obilježen u srijedu, 11. travnja 2018. godine, od 11 do 13 na Trgu Petra Preradovića pod motom “Život nije siv – čak ni s Parkinsonom” te u 13.00 na Kaptolu u prostorijama Tribine Grada Zagreba.

“U svečanom programu na Cvjetnom trgu će biti naša mlada zvijezda i višestruka dobitnica Porina Mija Dimšić koja će manifestaciju podržati humanitarnim nastupom i pjesmom čiji je naziv posudio naš ovogodišnji moto “Život nije siv”. Na važnosti fizičke aktivnosti oboljelih od Parkinsonove bolesti, posebno ping-ponga i plesa, ukazat će naši partneri iz Hrvatskog stolnoteniskog saveza i plesači iz zagrebačkog plesnog studija Fredi. Program na Cvjetnom trgu vodit će poznati radijski glas i TV lice Miljenko Cvitković Minja. Kao i ranijih godina bit će štand na Cvjetnom trgu gdje će predstavnici Udruge građanima dijeliti crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti, a preko brošura i letaka informirati ih o samoj bolesti, metodama liječenja u Hrvatskoj, radu Udruge… Uz simbolične donacije članovi udruge će dijeliti torbe i bedževe sa zajedničkim EU logom Europske udruge za Parkinsinovu bolest”, rekla nam je doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić iz KBC-a Rijeka te dodala kako će progam obilježavanja Svjetskog dana Parkinsonove bolesti završiti predavanjima i tribinom nakon 13 sati na Kaptolu u prostorijama Tribine Grada Zagreba.

Brojke su strašne, u Hrvatskoj ima registriranih oko 14.500 osoba s Parkinsonovom bolesti, a pretpostavke su da ima između 16 i 20 tisuća oboljelih. Najčešće se javlja u dobi od 60 godina i raste pojavnost s dobi. Jedan od 10 novooboljelih je u dobi mlađoj od 50 godina.

Glazba je sastavni dio našeg život, glazba često može biti i lijek, a uz nju sigurno život nije siv. Je li to i ono čime ste se vodili ove godine za Svjetski dan Parkinsonove bolesti?

“Točno ste rekli, glazba je bitan dio našeg života. S njom se lakše nosimo kroz život, a posebno kad je poletna, ritmična, pjevna i pozitivna poput Mijine. Zna se prema studijama da glazba može stimulirati proizvodnju dopamina i serotonina, neurotransmitera koji nedostaju kod Parkinsonove bolesti. Ritam je dobar jer može pomoći u inicijaciji pokreta kad se “zablokiraju ili smrznu kod hoda” i može poslužiti kao predložak koji pomaže boljoj ravnoteži, hodanju i bilo kojem pokretu koji su kod oboljelih usporeni, male amplitude i otežani. Isto tako se zna da glazba kod svih a posebno nekog tko se nosi s takvom kroničnom i progresivnom bolesti pomaže psihičkom i fizičkom boljitku. Pjevanje popravlja dišne kapacitete, i izgovaranje, a i raspoloženje. Poznat je dugo odličan učinak muzikoterapije kod Parkinsonove bolesti. Pjesma Život nije siv ima poruku primjenjivu i oboljelim od ove kronične i teške bolesti a to je da u životu pozitivne misli olakšavaju nošenje s njim i unose boje i sreću u njega. Život je lijep, iako netko kad čuje da ima Parkinsonovu bolest tada ne misli tako, nego doživi tada emotivni šok, nekad je sve praćeno ogorčenošću i pitanjem zašto baš ja?”, rekla nam je dr. Vuletić.

“Bolest se može dogoditi svakom, ali osobno vjerujem da se može promijeniti nošenje s njom ugradnjom nade, optimizma i pozitivnog stava da bude što kvalitetnije i sretnije a i uz pomoć glazbe. Oboljeli od Parkinsonove bolesti mogu živjeti dug zdrav i kvalitetan život i u tome ih treba ohrabrivati kao što to čini ova Mijina pjesma. Poboljšanje kvalitete života je najviše u rukama oboljelog, a mi smo svi tu da mu u tome pomognemo. Oni moraju imati volju i želju, a mi svi skupa ćemo im pomoći i dati dodatnu snagu da se bore i nose s bolesti i što kvalitetnije živi s njom. Moraju biti aktivni. Nije bitno što nam se događa, nego kako reagiramo na to što nam se događa. I ono što vrijedi za sve vrijedi i ovdje, da bi netko bio sretan treba mu: OPTIMIZAM, ENTUZIJAZAM, VJERA U SUTRA,HRABROST I SNAGA . Zato nam je Mijina pjesma izvrsna za obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana Parkinsonov bolesti i podržimo ih sve svojim dolaskom i pokažimo im sve boje života čak i s kroničnom bolesti. Poznati engleski biciklista Davis Phinney je rekao „Svaka se pobjeda broji: ne možemo kontrolirati činjenicu da imamo Parkinsonovu bolest ali možemo kako ćemo živjeti s Parkinsonom”, rekla je za Music Box doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, predsjednica udruge “Parkinson i mi”.

Čuli smo se kratko i s Mijom Dimšić te razgovarali o tome kako ona doživljava ovaj dan, ali i moto ove akcije koji je nastao od naziva njezine pjesme “Život nije siv”.

“Puno mi to znači i svaki put se iznova ugodno iznenadim kad vidim koliko je pjesma “Život nije siv” pozitivno utjecala na ljude. Velika je to čast, posebno uzevši u obzir da je to bila moja prva autorska pjesma za debitanski album i u trenutku stvaranja to je nešto u potpunosti tvoje i intimno i nezamisliva je činjenica da bi to kasnije mogla postati tako velika društvena stvar. Do suradnje je došlo vrlo jednostavno, organizatori su nazvali mog menadžera i dogovorili smo se za točan termin. Lijepo je moći obilježiti takav dan, progovoriti o manje ugodnim stranama društvene stvarnosti, ali na njih staviti jedan pozitivan predznak i kao glazbenici mi je sve ovo velika čast i drago mi je da mogu pomoći”, rekla je Mia i dodala kako naslov pjesme “stvarno živi iz dana u dan”.

“Teški sam optimist i vjerujem da se sve oko nas i u nama događa s razlogom, čak iako ga u tom trenutku ne možemo jasno vidjeti, ali on je u našem najboljem interesu i vodi nas tamo gdje istinski pripadamo. Pjesmu sam napisala prije otprilike 2 godine kad sam se tek počela baviti glazbom i dio mene pitao se je li to pravi put i hoću li u tome uspjeti. Vjerujem da svi mladi ljudi prolaze kroz sličnu fazu kad odlučuju što sa svojim životom, a kako se najbolje izražavam pisanjem, vrlo brzo sam te misli i uglazbila i pjesma je postigla uspjeh kakvom se nikad nisam nadala i postala moj prvi hit”, kaže Mia.

Stoga, podržite i vi ovu akciju, obilježimo zajedno Svjetski dan Parkinsonove bolesti uz nadu i želju da svačiji život ne bude siv. Svi #zajednoprotivParkinsona!

Foto: Krume Ivanovski