Music Box odabrao 5 hrvatskih i 5 slovenskih imena za INmusic breakthrough 2018.
16. travnja 2018.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Music Box odabrao 5 hrvatskih i 5 slovenskih imena za INmusic breakthrough 2018.

Glazbeni portal Music Box po prvi put je uključen, kao jedan od medijskih partnera, u odabir bendova koji će nastupiti na velikoj pozornici INmusic festivala.

Riječ je o natječaju „INmusic breakthrough 2018.“ čiji će se pobjednik naći u društvu velikih svjetskih glazbenih imena koja će nastupiti na trinaestom izdanju INmusic festivala kao što su – Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, Interpol, Alice in Chains, David Byrne, St. Vincent, Portugal. The Man, The Kills i brojni drugi. Ova jedinstvena prilika sjajna je polazišna točka za kvalitetne domaće autorske bendove, koji će dobiti i priliku za daljnje uspjehe na domaćoj, ali i inozemnoj glazbenoj sceni. Pobjednike će odabrati stručni žiri sastavljen od glavnih urednika partnerskih glazbenih portala INmusic festivala, ali i sama publika. Tako je glavni urednik Music Boxa, Nikola Knežević odabrao 5 hrvatskih i 5 slovenskih izvođača koji zaslužuju biti na velikoj pozornici na Jarunu. Popis je sastavljen prema abecednom redu i uz imena donosimo pojašnjenje glavnog urednika zašto baš oni zaslužuju nastup na INmusicu. Prije svega svi sudionici natječaja su ocjenjivani iz nekoliko perspektiva. Gledalo se prvenstveno na glazbu i jedinstvenost iste, zatim energiju kojom zrači određeni izvođač, a potom i na cjelokupni dojam koji bi mogao ostaviti na INmusic publici.

COLD SNAP

Najpoznatiji hrvatski metal bend s impozantnom inozemnom karijerom u 15. godini rada definitivno je zaslužio biti na velikoj pozornici INmusica i to možda čak izvan ovakvih sličnih natječaja. Štoviše, kao bend koji je imao europske turneje i održao nekoliko stotina koncerata sljedećih godina trebao bi biti i jedno od važnijih imena za festivale ovakvog tipa. I struka ih je prepoznala te objavljuju glazbu za Arising Empire, podružnicu ultra popularnog Nuclear Blasta. Iako ih nisam imao prilike poslušati uživo još, gledao sam ranije njihove live snimke i ne samo da vrhunski sviraju nego svojom energijom publiku ostave u transu. Jedan su od bendova koji svojim zvukom zaslužuju najveće svjetske pozornice i to ne samo na festivalima ovakve vrste žestoke groove metal glazbe, nego i općenito.

ISCHARIOTZCKY

Jedan od najposebnijih glazbenih projekata među svim prijavljenima na natječaj „INmusic breaktrough“. U pitanju je indie pop bend kojeg je oformio pjevač i tekstopisac Joško Klarić i kombinira pop i elektroničku glazbu. Njihova konceptualna glazba stvara se s live instrumentima i efektima te stvara jedan izniman i jedinstven ugođaj. Koriste često i loopere koji obogaćuju dodatno zvuk i mislim da bi njihova glazba savršeno pasala uz koncepciju INmusic festivala. Zaslužuju izlazak iz okvira regionalne glazbe i mjesto na europskoj i svjetskoj sceni. Kada bi spojili London Grammar, Imagine Dragons i Chvrches dobili bi donekle zvuk  benda Ischariotzcky.

MARY MAY

Kantautorska scena iz godine u godinu u Hrvatskoj i regiji sve više jača, a među novim snagama posebno se ističe Mary May, koja kombinira folk i americanu, a svojim predivnim, na prvu nježnim, ali kad ju bolje upoznate, snažnim i eksplozivnim vokalom ostavit će svakog slušatelja u ekstazi. Iako je službeno objavila samo jednu pjesmu (pjeva na engleskom jeziku) debitantski album je pri kraju i uskoro bi trebao biti objavljen. A da je riječ o izvanrednom talentu govori i podatak da album radi s jednim od najboljih producenata u Hrvatskoj, Markom Mrakovčićem koji iza sebe ima već pozamašnu brojku produciranih pjesama i albuma pa i onih najboljih hrvatskih kantautora s naglaskom na ženske snage, Lovely Quinces, Saru Renar, Irenu Žilić, Queen of Sabe etc. Ova glazbenica bi mogla uskoro zasjati najvećim sjajem i velikom brzinom doći do samog vrha regionalne kantautorske scene. A INmusic bi mogao biti izvrsna prilika za početak tog iznimnog putovanja.

RENS ARGOA

Još jedan glazbeni projekt koji je povezan s Markom Mrakovčićem, ali glazbeno drugačiji od prethodnih. Nekako sam i išao na tu pretpostavku da treba odabrati žanrovski različite projekte, ali svi oni imaju jednu zajedničku stavku – ljubav prema glazbi kao umjetnosti i razmišljanje o njoj na jedan drugačiji način. Takva je situacija i kod Rens Argoe, jednom psihodeličnom bendu u čijem zvuku se čuju gudački instrumenti, zbor, melodični, ali i žestoki gitarski riffovi. Upoznat sam s njihovim radom i od ranije, ali nikada nisam imao prilike dublje analizirati njihovu glazbu. Ima tu i bluesa, i psihodeličnog rocka, i alt rocka, i distorzije i wah-waha, i delaya, ima tu i dosta instrumentalne glazbe što ovaj bend čini još posebnijim i zanimljivijim. Ne znaš što očekuješ sve dok ne čuješ. Proizvode jako bogat zvuk i teško da ih se može usporediti s bilo kim na hrvatskoj i regionalnoj glazbenoj sceni. Vrijeme je da isplivaju na površinu.

TIGHT GRIPS

Za Karlovčane sam isto ranije čuo, slušao sam ih i uživo jednom prilikom, te je također riječ o bendu koji bi trebao dobiti svoju priliku pod još većim i svijetlijim reflektorima. Pobjednici su HGF demo festivala 2016. godine, sve više koncertiraju, a iza sebe imaju EP „Tight Grips“ i album „Storyline“, dok je pri kraju rad i na drugom albumu. Dakle, diskografsko iskustvo imaju, teoriju su položili, praksu su isto odradili i položili i sada je vrijeme za malo veće pozornice. Osjeti se utjecaj Amerike na njihovu glazbu, fenomenalno zvuče akustično, poput Chrisa Cornella i sličnih, kombiniraju blues i rock koji zvuči opako dobro. Vrhunski izgovor američkog engleskog jezika, čak donekle onog južnjačkog „Alabama“ naglaska kakvog smo znali slušati u Lynyrd Skynyrd glazbi, a u drugu ruku coolerskog kakvog ima seattleovska scena, Pearl Jam, Soundgarden i drugi. Čak su im i zvukovno bliski. Ako ih još niste slušali, krajnje je vrijeme da to učinite.

SLOVENIJA

ALICE BLUE

Volim kad čujem nešto neobično za naše područje, doduše nije toliko neobično koliko rijetko čujemo. Alice Blue je bend iz Maribora čija je glazba fuzija popa, rocka i indie glazbe, a posebnu čar daje ženski lead vokal. Iza sebe imaju diskografsko iskustvo, EP, dugometražni album, a svirali su i na raznim festivalima po cijeloj Europi. Tako da su skupili dovoljno iskustva i za nastupanje na INmusic festivalu. Kada bi morao približiti zvuk široj publici rekao bih da je to kombinacija Pink, Paramorea, Kelly Clarkson i sličnih komercijalnih pop/rock izvođača. Jako lijepo zvuče. Fluidno!

BAD NOTION

Bez gledanja sam skužio da njihova glazba ima utjecaja u Jimiju Hendrixu, Jeffu Becku, Stevie Ray Vaughnu i drugim glazbenicima takvog tipa. Njihova glazba je upravo takva, onaj pravi blues/rock s odličnim riffovima i solažama. Moram priznati da u zadnje vrijeme fali klasičnog zvuka kakvog oni proizvode tako da sam s osmijehom na licu dočekao preslušavanje njihovih uradaka. Mogli bi komotno osvojiti i hrvatsku publiku. Kao i kod hrvatskih bendova i ovdje sam osim glazbe pazio na to da izabrani bendovi ne budu identičnog zvuka i da u njihovoj glazbi ima ono nešto što bi odlično pasalo za otvorenu veliku pozornicu. To su Bad Notion.

FUTURSKI

Futurski je baš jedinstven projekt i nisam takvu glazbu čuo ni na jednom drugom primjerku prijavljene glazbe na ovaj natječaj. Kao što samo ime kaže, zvuči futuristički, barem vokalno jer je lead vokal, ne bih rekao skroz elektriziran, nego je u nekim trenucima korišten i slow voice efekt. Glazba je elekctro pop kojeg neki uspoređuju s Röyksopp. Ima nekih sličnosti, ali baš je dobro čuti da se ovakva glazba radi u Sloveniji. Kako sami kažu – “ovo je idealni soundtrack za kukanje oko kasnonoćne šetnje iz kluba kući”. Bolji opis ne bih ni sam smislio. Lijepo!

NOAIR

Ovaj četveročlani bend svira alternativni pop/rock. Individualno zvuče kao vrlo ozbiljni glazbenici, a zajedno stvaraju zvuk jako ugodan za slušanje. Jednim dijelom melodični, drugim bacaju i na malo žešću psihodeličnu briju u kojoj prevladavaju električne gitare. Ponekad se čuje delay u gitari koji stvara poseban vibrato zvuk i podsjeća malo na surf rock. Doduše, ne mudruju previše, sviraju čisto, sirovo i bez kompliciranja. Njih sam izabrao najviše jer me zanimaju kako zvuče uživo na velikoj pozornici s obzirom da sam imao prilike čuti njihov live session iz studija.

SOULGREG ARTIST & BIGLIGHTS BAND

Maloprije spomenuh blues rockere Bad Notion, a SoulGreg Artist & BigLights Band spadaju u istu grupu vrhunskih jam session bendova koji pršte energijom i na njima se vidi da uživaju u apsolutno svakoj sekundi boravka na pozornici. Po snimkama je vidljivo da ih voli i slovenska publika pa zašto ne dijeliti tu ljubav i s nama na INmusicu. Dosta je tu instrumentalne glazbe i individualnih jam-ova, što svakako daje na dodatnoj atraktivnosti. Mogli bi ih komotno nazvati i modernim Big Bandom.

Ovo je bio izbor glavnog urednika Music Boxa. Što slijedi? Nakon što svih 5 glavnih urednika s 5 glazbenih portala medijskih partnera INmusica odabere svoje izvođače prvih pet finalista s najviše glasova i najboljim rezultatom po svim selekcijama stručnog žirija bit će objavljeni na službenim stranicama INmusic festivala i društvenim mrežama uz poziv publici da glasa za svoje favorite. Finalist s najvećim brojem glasova publike bit će proglašen pobjednikom natječaja INmusic breakthrough 2018. i nastupit će na velikoj pozornici ovog najboljeg hrvatskog festivala.