Zvjezdani zvuk mladog virtuoza Zlatka Josipa Grgića!
20. travnja 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Zvjezdani zvuk mladog virtuoza Zlatka Josipa Grgića!

Sudeći prema mnogobrojnim uspjesima koje je ostvario u posljednje vrijeme, možemo reći da njegovo vrijeme tek dolazi.

Riječ je o mladom glazbeniku Zlatku Josipu Grgiću koji je protekli mjesec održao svoj prvi samostalni koncert u Arheološkom muzeju, gdje je svirao na Torresovoj gitari iz 1890. godine.

Početak travnja za Zlatka je krenuo vrlo uspješno pa je tako na natjecanju u Sloveniji, 8. travnja, osvojio drugu nagradu, a nastupio je i na Festivalu gitare u Zagrebu u okviru predavanja o povijesnom razvoju gitare koji su vodili gospodin David Collette iz Los Angelesa i profesor Hrvoje Grgić iz Zagreba na kojemu su se okupila velika imena iz svijeta gitare.

Osim što je naš mladi virtuoz održao odličan nastup na predavanju o povijesnom razvoju gitare u okviru Festivala gitare u Zagrebu, predavanje je održao i gospodin David Collett iz Los Angelesa, predsjednik Guitar Salon Internationala (GSI) – najveći svjetski distributer klasičnih i flamenco gitara, te incubator najnovijih trendova gitarističke kako u Americi tako u cijelom svijetu. Gospodin David Collett većinu svog života se bavi glazbom. Učio je svirati s virtuozom Vinceom Macalusom na UCSD (University of California San Diego) gdje je upisao i završio dva smjera – glazbu i ekonomiju, a završio je i studij gitare pod vodstvom velikog Celina Romera.

U Zagrebu je gospodin Collett održao predavanje o kolekciji gitara profesora Hrvoja Grgića i povijesnom razvoju gitara od Toressa do današnjih dana, a profesor Hrvoje Grgić je prije toga održao predavanje o razdoblju od 1800. godine do pojave Torresa (19. stoljeće, Zlatno stoljeće gitare).

Gospodin David Collett je iznio svoje zadovoljstvo i pozitivne dojmove o našem mladom virtuozu Zlatku Josipu Grgiću:
“Zlatko ima vrlo osebujan pristup sviranja gitare što je izvanredno za mladića od samo 16 godina, a osobito u vrijeme kada se stil sviranja gitare odnosi uglavnom na tehničku perfekciju izvođenja i što veću glasnoću zvuka gitare. Zlatko koristi samo jagodice prstiju desne ruke kako bi prebirao po crevnatim žicama, na izvornoj Torresovoj gitari, a ne na plastičnim žicama i time stvara vrlo široku paletu tonskih boja koje se ne čuju kao kada se svira noktima i na plastičnim žicama. On na osebujan način doživljava čin stvaranja tona na gitari tako da njegova izvedba zauzima potpuno jedinstven karakter s vrlo osebujnim načinima fraziranja i ritmičkim proživljavanjima glazbe koju izvodi. Bilo mi je iznenađenje i zadovoljstvo čuti takav doista jedinstven stil sviranja…”

No, ni tu Zlatko ne prestaje sa svojim nastupima i hvalevrijednim suradnjama pa je tako jučer izveo nekoliko skladbi na gitari u sklopu otvorenja međunarodne izložbe Mirka Ilića: Tolerancija ispred škole primijenjene umjetnosti i dizajna te ispred Muzeja suvremene umjetnosti, a to je ujedno i jedna od odlika ove izložbe – postavlja se na otvorenom.

Međunarodna izložba naziva Tolerancija koncepcije Mirka Ilića već više od godinu dana putuje svijetom, a kako putuje tako i raste kroz broj autora koji na Ilićev poziv dizajniraju plakate na temu tolerancije.

Pod okriljem tolerancije Milton Glaser, jedan od autora plakata uoči izložbe rekao je: “Ključno je da ljudi prigrle toleranciju. Ona je jedini protuotrov takmičarskom duhu koji obilježava ljudski rod. U ovom povijesnom trenutku, ovoj se riječi nerado pridaje značaj. Ono što zapravo želimo je da ona znači prihvaćanje i velikodušnost.”

Zlatku želimo još puno uspjeha, zanimljivih suradnji i putovanja s kojih će se vraćati s brojnim nagradama.