IZVJEŠĆE: SOHN u Tvornici kulture – od kontemplacije do plesne melankolije
8. svibnja 2018.
Music Box (10971 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: SOHN u Tvornici kulture – od kontemplacije do plesne melankolije

Britanski glazbenik Christopher Taylor, koji stoji iza imena SOHN, ovog je vikenda Tvornicu kulture učinio mjestom kolektivne meditacije, a publiku ujedinio u ekstazi koju uspješno stvaraju samo poneki koncerti.

Brojni audiofili koncertima u Tvornici pristupaju sa skepsom, plašeći se manjkavog ozvučenja i, često, ekstremnih klimatskih uvjeta. Ipak, koncert SOHN-a dokazao je da taj zagrebački klub može stati rame uz rame probranim europskim koncertnim prostorima. Teško je govoriti u ime cijele publike, ali energija koja se među, „odokativno“, stotinjak okupljenih fanova mogla osjetiti bila je hipnotizirajuća pozitiva i dalo se zaključiti da su, ako ne svi, onda većina dobili upravo ono što su željeli i malo više.

A što je točno to što su dobili ovim koncertom?! Sjajno uigran audiovizualni šou u kojemu je igrom svjetla praćen i naglašavan kontemplativni efekt SOHN-ovih pjesama, melankoliju s povremenim udarom žestine, priliku za glazbeni užitak zatvorenih očiju, ali i za ples. Taylor praćen s dva člana benda (sintesajzer, električni bubanj) za zagrebačku je publiku pripremio presjek svojih najpoznatijih pjesama, ne samo s albuma “Rennen” kojeg predstavlja na turi, već i albuma “Tremors”, a svemu dodao i ovogodišnju produkciju.

Upravo s prije nekoliko mjeseci objavljenom pjesmom Hue bend je zagrebačku publiku nježno uveo u nastup. Do izražaja je odmah došao Taylorov impresivni vokal, a već su prve minute koncerta uklonile i strepnju oko ozvučenja koje je ovoga puta bilo na razini.

Na set listi su se našli dobro poznati “Fool”, “Bloodflows”, “Rennen”, “Tremors”, “The Wheel”, oduševljenje je izazvao hit “Signal”, a posebno je upečatljiva bila završnica koncerta s pjesmom “Lessons” kao uvertirom u energični kraj za koji je sačuvan ovogodišnji “Hard Liquor”.

Rasporedom pjesama koncert SOHN-a ostavio je dojam promišljene atmosferične predstave u kojoj početna emocija proživljava gradaciju. Nakon klimaksa koji je postignut s, već sada, hitom “Hard Liquor” uslijedio je bis s dobro poznatim pjesmama “Artifice” i “Conrad” što je, nakon kontemplativnog ljuljuškanja s početka publiku gurnulo u plesnu melankoliju.

Besprijekorna izvedba, nenametljivi izvođači i pomno osmišljen nastup, neki su od razloga zbog kojih priželjkujemo još barem pokoje gostovanje SOHN-a na našim prostorima.