The Velvet Underground, metal jazz i ambijentala pokoravaju animaciju na Animafestu 2018.
15. svibnja 2018.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

The Velvet Underground, metal jazz i ambijentala pokoravaju animaciju na Animafestu 2018.

Kada je riječ o neraskidivoj vezi glazbe i animiranog filma na Svjetskom festivalu animiranog filma – Animafestu Zagreb, vjerna publika obično je pripisuje tradicionalnom programu „Kino za uši“ – selekciji najzanimljivijih animiranih glazbenih spotova u izboru umjetničkog ravnatelja Animafesta Daniela Šuljića.

Program s 18 filmova održat će se i 2018., ali ove godine imat će više nego ozbiljnu konkurenciju u iznenađujuće velikom broju glazbenih filmova koji su izborili pravo nastupa i u Animafestovu Velikom natjecanju kratkometražnog filma, čiji se pobjednici kvalificiraju za Nagradu Oscar.

Nezaobilazni film o The Velvet Undergroundu predstavlja pomalo iznimku jer nije riječ o glazbenom filmu, već o animiranom dokumentarcu o grupi koju teško da je nekome potrebno posebno predstavljati. Ipak, riječ je o alternativnom, psihodeličnom, avangardnom rock sastavu što ga je Lou Reed osnovao 1964. u New Yorku, a kojega je jedno vrijeme u svojstvu menadžera vodio nitko drugi doli Andy Warhol, koji je s njima priredio danas kultne multimedijske Exploding Plastic Inevitable evente što su za dugi niz godina udarili nove smjernice eksperimentalnog i psihodeličnog u glazbi i filmu. Njihov dalekosežni utjecaj, obično ilustriran izjavom Briana Ena kako se njihov prvi album doduše prodao u samo 30 000 primjeraka, ali je svaki od tih 30 000 kupaca potom pokrenuo bend, vidljiv je i u filmu Anthonyja Jannellija i Roberta Pietrija Velvet Underground svirali su u mojoj školi, animiranom dokumentarcu koji ilustrira prvi javni nastup The Velvet Undergrounda u srednjoj školi u Summit Cityju (New Jersey). Ostvaren kombinacijom klasičnih (tuš) i digitalnih (rotoskopija) tehnika, film je ujedno i autobiografski jer je jedan od njegovih autora, inače profesionalni snimatelj Anthony Jannelli (u čijem su portfelju i filmovi poput Dana nezavisnosti, Mandžurijskog kandidata, Dogodilo se na Manhattanu, Čuda u 34. ulici, Spider-mana, Mirisa žene i Kad jaganjci utihnu, kao i spotovi Michaela Jacksona, Paula McCartneyja, The Rolling Stonesa, Brucea Springsteena i Arethe Franklin) bio na tom koncertu. Jannelli svoja sjećanja izlaže s mnogo humora i autoironije, prisjećajući se općeg šoka i negodovanja svoga uzrasta na “tu buku i nemoral”.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini 400 filmova iz više od 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade. Ulaznice se prodaju u sustavu Kupiulaznicu.hr.