Tko je “vražji violinist” koji stiže u Arenu Zagreb?
17. svibnja 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Tko je “vražji violinist” koji stiže u Arenu Zagreb?

Od roditelja je otišao sa 17 godina, izbacili su ga iz škole jer nije dolazio na nastavu, a da bi preživio svirao je na ulici. Danas u njegovoj glazbi uživa kraljica Elizabeta II, a 13. listopada uživat će i hrvatska publika u zagrebačkoj Areni. 

Na internacionalnoj je sceni još od tinejdžerske dobi, svjetski je rekorder u brzini sviranja violine, nastupio je pred kraljevskom obitelji u Velikoj Britaniji izvevši im Nirvanin hit ”Smells like teen spirit“, a 13. listopada dolazi u zagrebačku Arenu. Njemačko – američki violinist David Garrett svjetski je priznati glazbenik kojeg ne obožava samo publika nego i kritika.

– Garrett je fantastičan izvođač koji jednako dobro kombinira klasičnu glazbu s različitim glazbenim žanrovima. Ponosni smo što dolazi u Zagreb i nadam se da će i hrvatska publika uživati u izvedbama ovog velikog umjetnika – rekao je direktor Star produkcije Alen Ključe.

No tko je šarmantni David Garrett koji izgledom podsjeća na Kurta Cobaina, a zahvaljujući svom talentu i virtuoznosti nosi nadimak ”vražji violinist“?

ČUDO OD DJETETA

Rođen je kao David Bongartz no uzeo je majčino prezime Garrett jer se lakše izgovara. Prvu violinu dobio je s četiri godine, već sa 7 pohađao je konzervatorij u Poljskoj, debitirao je s 10 godina s Hamburškom filharmonijom, s 11 mu je tadašnji predsjednik Njemačke Richard Von Weizsäcker darovao Stradivarius violinu, a s 13 je postao najmlađi solist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s prestižnom diskografskom kućom Deutsche Grammophonom.

NJEMAČKA KAO KAVEZ

David kaže kako se u Njemačkoj nikad nije vozio javnim prijevozom, nikada nije išao u trgovinu niti je kupovao odjeću jer je to za njega radila majka. Kada im je rekao da odlazi u New York roditelji su mu rekli da ga oni neće financirati.

– Mislim da su željeli vidjeti moj pad no odlučio sam im pokazati da su u krivu. To mi je bila motivacija da ostvarim svoj cilj – iskren je Garrett.

BJEŽI, ODLAZI

Sa 17 godina odlazi od kuće, upisuje Kraljevski glazbeni koledž u Londonu no napušta ga, odnosno, kako je kasnije otkrio, izbacili su ga nakon jednog semsestra zbog izostajanja sa satova. Odlazi u New York i ondje upisuje glazbenu školu Juilliard.

PREKO TRNJA DO ZVIJEZDA
Tijekom studiranja u New Yorku zarađivao je za školarinu kao model, bibliotekar i ulični svirač. Nosio je modne revije i fotografirao se za Vogue noseći Armani rublje zbog čega ga mnogi uspoređuju s Davidom Beckhamom.

PREKRETNICA U KARIJERI – OD BACHA DO AC/DC-a
Treći album ”Encore“ objavio je za europsko tržište 2008. godine kako bi se približio mlađoj publici. Na njemu se našla šarolika ekipa od Bacha i Puccinija do AC/DC-a i Michaela Jacksona, a 2010. snimio je album na kojem je najveće hitove Metallice, Aerosmitha, Guns n’ Rosesa….odsvirao u klasičnoj verziji.

GUINESSOV REKORDER
U Guinessovu knjigu rekorda upisan je kao najbrži violinist na svijetu. Garrett je odsvirao ”Bumbarov let” Nikolaja Rimskog – Korsakova što je brže moguće, bez greške i pod uvjetom da melodija ostane prepoznatljiva u cijelosti. Rekord je postavljao dva puta 2008 i 2010. godine. Prvi put trebalo mu je 66.56 sekundi ili 13 nota po sekundi, a potom samo 65.26 sekundi.

SMRSKAO VIOLINU OD MILIJUN DOLARA

Na londonskom nastupu 2007. godine u Barbican Hallu. Garrett se okliznuo i pao na violinu, koja mu je bila u kutiji na ramenu, smrskavši je u dijelove. Isprva se mislilo da je violina Stradivarijeva ali je kasnije potvrđeno da ju je izradio Giovanni Battista Guadagnini. Kupio ju je 2003. za milijun dolara, a popravak ga je stajao više od 100.000 dolara i trajao je sedam mjeseci.

”VRAŽJI VIOLINIST”

Na filmu je debitirao 2013. glavnom ulogom u filmu ”Vražji violinist”, koji govori o životu Niccola Paganinija. Garrett je omiljeni glazbenik kraljice Elizabete II.

MALI ČAROBNJAK, GUY RITCHIE I ČAJKOVSKI
Najdraža knjiga mu je Harry Potter, najdraži film ‘Snatch’, a kad bi mogao birati jednog skladatelja koji bi mu napisao pjesmu to bi bio Petar Iljič Čajkovski

RUKSAK ”TEŽAK” ČETIRI MILIJUNA DOLARA

Kad je na turneji, radi 340 dana u godini, a na koncerte ne ide bez svoje 300 godina stare Stradivari violine koju nosi u ruksaku vrijednom četiri milijuna dolara.

Ovaj karizmatični violinist s reputacijom rock zvijezde jedva čeka susret s hrvatskom publikom, a ulaznice možete kupiti u sutavu Eventim.

Foto: Christoph Köstlin (Studio 4)