IZVJEŠĆE/FOTO: Počeo 2. Zagreb Beer Fest – festival s velikim potencijalom i kojeg je Zagreb zaslužio
18. svibnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Počeo 2. Zagreb Beer Fest – festival s velikim potencijalom i kojeg je Zagreb zaslužio

Od četvrtka do petka (17. – 20.5.) na Trgu  Francuske republike u Zagrebu održava se 2. Zagreb Beer fest, festival koji na jednom mjestu okuplja više od 100 proizvođača piva, zatim publiku žednu te zlatne kapljice, ali i kvalitetne glazbe. 

Zagreb je ovakav festival trebao, ali i zaslužio. Veliki potencijal je u pitanju i čim sam došao osjećao sam se kao da sam na nekom velikom svjetskom festivalu ovakve vrste. Kako Beograd na svojem beer festu okuplja na stotine tisuća posjetitelja, takvo nešto mogao bi doživjeti i Zagreb ako se nastavi ovakvim tempom. Naravno, samo u manjim razmjerima, a nastavno na manji broj stanovnika nego u glavnom gradu Srbije. Iako, ovaj festival ima i odličnu podlogu za turistički potencijal, prije svega kada govorimo o pivu s naglaskom na craft proizvođače. Shodno tome mogli bi se dovoditi razni strani proizvođači ovog popularnog pića, a time i strani izvođači. No, za sve ima vremena i nećemo sada proricati, prejudicirati i naglo zaključivati. Idemo se posvetiti ovogodišnjem, drugom izdanju Zagreb Beer Festa.

Otvorili su ih Itschariotzcky, bend koji je nedavno pobijedio na natječaju INmusic breaktrough i tako osvojio nastup na main stageu INmusica ovog ljeta. Iako se publika tek okupljala, pa i odmaknula od pozornice, bilo je onih (prije svega prijatelja i poznanika benda) koji su svaku pjesmu ovog benda dočekali s oduševljenjem. Ali i meni su bili iznimno kvalitetni i mogu reći da se nije pogriješilo odabirom upravo njih za veliku pozornicu jarunskog festivala. Nastup su započeli melankoličnim uvodom, a potom i dostavili kvalitetan i na trenutke psihodelični indie pop zvuk popraćen elektronikom i tako začinjen kako bi finalni proizvod imao kvalitetan omjer sastojaka. Kupili su me prilikom preslušavanja za natječaj INmusica, a sada i uživo gdje glazbu izvodi njih 10, uključujući i puhačku sekciju. Lijepo, bogato i impresivno!

Itschariotzcky

Još jedan bend koji me oduševio na prvo slušanje, Mnogi Drugi, akustički rock projekt oko kojeg su okupljeni pravi entuzijasti koji su već prvim albumom, objavljenim prošle godine, skrenuli pozornost na sebe. Ne samo to, bend je to koji je doslovno rasplesao publiku koja je počela popounjavati veliki livadski prostor Trga Francuske republike. “Duboka”, “Voda”, “Maske”, samo su dio njihovog performansa, energičnog, bez greške izvedenog, također uz puhačku sekciju čija je jedna polovica na kraju zasjela za bubnjeve, bubnjar preuzeo bas i jam session koji zaslužuje još veće pozornice, iako je ova veličinom impresivna, je došao do svojeg kraja. Bravo Mnogi Drugi, niste kao mnogi drugi.

Mnogi Drugi

Kako je večer odmicala tako se zvuk s pozornice mijenjao i približavao electro popu, prvotno uz odličnu Požarevčanku Bojanu Vunturišević koja je s basistom i DJ-jem cijeli svoj nastup držala na visokom nivou, barem energetski. Publika je tu energiju osjetila i od prve pjesme se pridružila u prvim redovima. Bojana je tijekom nastupa isticala kako želi širiti ljubav te rekla da svi zajedno zapjevamo i zaplešemo i dokažemo kako nema ničeg loše između Beograda i Zagreba i ove dvije zemlje, barem kada je glazba u pitanju. U nekoliko pjesama se osjetilo vokalno falšanje Bojane, ali nije pokvarilo ukupni dojam. Mogu reći da je to bio nastup predgrupe koja je pripremila teren za glavne zvijezde.

Bojana Vunturišević

Zanimljivo je kako su glavne zvijezde, Nipplepeople, prije samo nekoliko godina popunjavale male koncertne prostore, a u zadnje vrijeme razveseljavaju festivalsku publiku. Prošle godine smo ih gledali na Sea Star Festivalu u Umagu, gdje i nije bilo nešto iznimno puno publike, a sada na Zagreb Beer Festu tisuće i tisuće posjetitelja plesalo je na njihove zavodljive ritmove i senszualni vokal. Nije to samo vokal, njezini pokreti, njezina energija, sve to je ključno i presudno u ovom tajanstvenom glazbenom projektu. I sami su istaknuli kako ne mogu vjerovati koliko je ovo dobra pozornica i koliko je publike ispred njih. “Balkan Express”, “Sutra” pa u konačnici i “Frka”, neki su od najvećih hitova ovog dvojca i još jednom su dočekani s oduševljenjem. Tko bi rekao da će Nipplepeople to raditi na nekom beer festivalu jer znamo kako uz za ovakve tipove manifestacija uvijek, ili u najmanju ruku često, povezuje rock glazba. Čut će se rock glazba sljedećih dana na Zagreb Beer Festu, ali ovo zatvaranje prvog dana ipak je pripalo electro popu Nipplepeopla i lijepo je pasalo za uho.

Jedva se izvukoh kroz publiku na Trgu Francuske republike koja će sigurno u još većem broju dolaziti sljedećih dana. Petak donosi sljedeći raspored:
17:30 SFUMATO
18:15 PORTO MORTO
19:15 MARKIZ
20:15 KANDŽIJA I GOLE ŽENE
21:30 LET 3

Foto: Nikola Knežević