#nedjeljnikomentar: Disclosure, Keops, MDOS, Massimo, Paul Weller
27. svibnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Disclosure, Keops, MDOS, Massimo, Paul Weller

Ni ove nedjelje neće izostati #nedjeljnikomentar, zadnji u mjesecu svibnju. Prošao sam kroz tjedan singl izdanja i izdvojio ona koja su u meni izazvala želju da nešto i napišem o njima. Pa krenimo!

Disclosure ft. Fatoumata Diawara – “Ultimatum” (Universal Music)

Iako su singl i spot predstavljeni još prošlog tjedna, nekako mi je prošao ispod radara, a i mislim da je zaslužio dodatni komentar. Elektronski duo Disclosure u pjesmi je ugostio pjevačicu iz Obale Bjelokosti, Fatoumatu Diawara koja je bila, vjerujem, posebna inspiracija za pjesmu. Riječ je o modernom afro beatu kroz koji su prožeti tradicionalni afrički vokali. Dodali su i malo jazza, klavijatura i gitare u podlozi, te napravili vrlo lijepu kombinaciju koja će sigurno rasplesati svakog slušatelja. Ništa nisu komplicirali nego spojili više elemenata, koji najbolje opisuju Afriku, njezinu ritmičnu glazbu i dodali svoj poseban elektronski potpis i to je to. Vjerujem da je još bolje ovu stvar čuti uživo. Disclosure su još jednom pogodili u sridu i savršeno najavili ljeto.

Ocjena: 5/5

Keops feat. Veselin Krstovski – “Keops” (Dallas Records)

Nije ih bilo jedno vrijeme, promijenili su i nekoliko pjevača od početka rada do danas, ali su s novim, Veselinom Krstovskim izgleda pronašli onu energiju koja im je nedostajala. Pjesmom “Keops” najavljuju i možebitni izlazak na strano tržište, iako mislim da im za to treba još vremena. Ali su na dobrom putu. Ovo je možda, po meni, i najbolja pjesma Keopsa do sada, iako je produkcija mogla biti još bolja. Vokal mi je mrvicu presuh, kao i neke glazbene dionice. Mislim da je svemu trebalo dati još više masti, kako se to zna reći. Primjerice, solo na gitari ima tu masnoću koja mi se sviđa, a o talentu gitariste Brune Mičetića ne treba ni govoriti. Uvijek kažem da mi se najviše sviđa kao jazz gitarist, ali i u hrvatskom metalu mi je uvijek bio zanimljiv. Veselinov glas dobro paše uz ovaj, nazovimo ga, simfonijski metal te se nadam da će im poći za rukom. Naša metal scena je zaslužila imati više predstavnika na stranom tržištu. Sretno!

Ocjena: 3.8/5

Mali dvonožni opaki slonovi (MDOS) feat. Barbara Munjas – “Na dlanu” (Mast Produkcija)
Novo neobično ime na hrvatskoj glazbenoj sceni. Čak ne znam ni kojoj bi ih sceni mogao pripisati, jer se ne zna tko stoji iza skraćenice MDOS, možda umjetna inteligencija, možda netko iz svemira, tko zna. Srećom pa je s njima surađivala Barbara Munjas pa mogu pretpostaviti da su naši. U pitanju je neka vrsta alternativnog indie pop/rocka. Produkcija nije na nekoj iznimno visokoj razini, čak mogu reći da je solidna. Zvuk mi je kao da je netko kombinirao Lollobrigidu i neki noise rock bend. Vrlo intrigantno, čudno, ali i dosta dobro. Nebitno tko stoji iza ovog imena, ali me baš zanima što još imaju za reći i odsvirati. “Sve je gotovo i postaje još tiše”, kažu zadnje riječi pjesme, no toplo se nadam da to neće biti i po pitanju njihove glazbe.

Ocjena: 3/5

Massimo – “Lica varalice” (Aqaurius Records)

Massimo nam je konačno otkrio prve taktove nove glazbe za novi album koji je već dostupan publici. Standardno su uz njega bili vezani vrhunski glazbenici i producenti pa su tako sada na pjesmi “Lica varalice” radili Bruno Kovačić i Nikša Bratoš. Kroz pjesmu se provlači lagan, jednostavan i lijep zvuk gitare (kako i neće kad su dva, pardon tri gitarista okupljena na jednom mjestu) koji se kasnije pretvara u pravu pop/rock žestoku pjesmu. Kako odmiče još se nekoliko puta mijenja ugođaj i odnos lagano-žestoko. Bruno i Nikša su uvijek znali osvojiti slušatelje i mislim da su i sada to napravili. Mislim da je riječ o zaraznoj pjesmi koja će se većini svidjeti i to baš na prvo slušanje. Nije to ništa glazbeno i produkcijski iznad onoga na što smo već navikli kod Massima, tako da nije otkrivena neka topla voda. Ali od njegove glazbe ti ne može biti dosadno. Radujem se poslušati i cijeli album.

Ocjena: 4.5/5

Paul Weller – “Aspects” (Parlophone UK)

Kako bi proslavio 60. rođendan, glazbeni veteran Paul Weller otkrio je novu pjesmu pod nazivom “Aspects”, a koja će se naći na nadolazećem 14. studijskom albumu “True Meanings”. Zbog lijepih gudačkih instrumenata i akustičnih gitara utonut ćete u san slušajući ovu pjesmu. Ne onaj san kad vam je nešto dosadno pa zahrčete, nego onaj kada čujete nešto tako lijepo da vam misli odlutaju na neko puno ljepše mjesto. U novi svijet pun nade vodi nas Paul Weller. Uvijek je bio jak na riječima koje diraju u srce. Toliko nas je već puno puta osvojio svojom glazbom da mu ništa više ni ne treba, osim gitara ili gudačkih instrumenata. Klasično, prelijepo i zadivljujuće. Kao i uvijek.

Ocjena: 5/5