Genijalni Darko Rundek, Marko Louis i Tyger Lamb nova imena 11. Demofesta u Banjoj Luci
28. svibnja 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Genijalni Darko Rundek, Marko Louis i Tyger Lamb nova imena 11. Demofesta u Banjoj Luci

Banjalučki Demofest nastavlja s predstavljanjem revijalnog programa i donosi nova imena 11. izdanja najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Europi.

Tako će publika okupljena na tvrđavi Kastel druge festivalske večeri, u petak 20. srpnja, slušati i gledati poznate regionalne izvođače. Nakon druge polufinalne večeri na binu tvrđave Kastel će se popeti, Darko Rundek & Ekipa, Marko Louis i Tyger Lamb.

Darko Rundek, glazbenik, pjesnik, redatelj i glumac je jedan od osnivača kultne grupe Haustor, a na Demofest se vraća nakon punih 10 godina. Iza benda Haustor ostali su brojni hitovi, kao što su “Šal od svile”, “Uzalud pitaš”, “Ena”, “Bi mogo da mogu” i mnogi drugi. Poslije razlaza s Haustorom, Rundek započinje izuzetno uspješnu solo karijeru, koju između ostalih krase izdanja “Apokalipso”, “Ruke” i “Plavi avion”. Treba napomenuti da je tijekom ovog perioda Rundeka pratilo nekoliko bendova, pa je nastupao pod imenima Darko Rundek & Cargo Orkestar i Rundek Cargo Trio, dok se trenutni prateći bend zove jednostavno – Ekipa. Također, prošle godine je objavljen album “Dovitljivi mali čudaci”, do tada izgubljeni album grupe Haustor, koji je snimljen 1990. godine. Pored toga što piše glazbu za kazalište i film, Rundek je radio kao asistent režije u kazalištu, glumio je u predstavama i režirao drame, a 1991. godine se preselio u Pariz gdje i dalje živi.

Marko Louis je beogradski glazbenik kojeg znamo po radovima s bendovima Maraqya i St. Louis Band. Odrastao je u glazbenoj obitelji. Njegov otac je bio poznati srpski pjevač, njegova majka je svirala bas gitaru i pjevala u zboru, a njegova sestra je također pjevačica. Otkako se sjeća glazbe, u njegovoj kući su se slušali soul i jazz 60-ih i 70-ih godina. Budući da je izvorno iz Srbije, bilo je logično da će se neki od utjecaja jednog dana udružiti i izroditi nešto novo, pa je njegova mglazba kombinacija žanrova kao što su soul, R’n’B, pop s elementima balkanske i orijentalne kulture. Iza sebe ima dva solo albuma, i to “Shine On Me” i “Beskraj”, a Marko Louis također priprema iznenađenje za sve posjetitelje Demofesta.

Zagrebački bend Tyger Lamb je viceprvak posljednjeg, desetog izdanja Demofesta. “Zvijer s dušom tigra u koži janjeta”, kako vole reći za sebe, rođena je u jednoj zagrebačkoj garaži, u zimu 2016. godine, a njihov zvuk krasi psihodelični koktel bluesa, surfa, soula i duba. Nedavno su objavili album prvijenac pod nazivom “Born Into This”.

Darko Rundek & Ekipa, Marko Louis i Tyger Lamb se pridružuju ranije objavljenim imena Demofesta, među kojima su Magnifico & The Serbian Army Orchestra, Dječaci i Wolfram.

Ovogodišnji Demofest će biti održan od 19. do 21. srpnja u prostoru tvrđave Kastel u Banjoj Luci.

Foto: Antonio Kovačević