Pobjednici Cannesa na Vukovar film festivalu
5. lipnja 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Pobjednici Cannesa na Vukovar film festivalu

I ovog se ljeta, već dvanaestu godinu za redom, održava tradicionalni filmski festival u Vukovaru. Festival će se ovoga puta održati u razdoblju od 23. do 26. kolovoza, a kao i svih prethodnih godina i na ovome će se prikazati mnoštvo atraktivnih, nagrađivanih i – što je najvažnije – kvalitetnih filmova za publiku gladnu istinskih djela sedme umjetnosti.

Tradicionalno, nagrada Zlatni šlep dijeli se u tri različite kategorije: za najbolji dugometražni igrani film, najbolji dokumentarni film i najbolji kratki igrani film, a o čijoj podjeli odlučuje tročlani žiri. P

osebna zanimljivost ovogodišnjeg VFF-a leži u činjenici što će se u njegovom sklopu prikazati sekcija jednostavno nazvana „Pobjednici Cannesa 2018.“. Riječ je o četiri filma koja su ove godine trijumfirala na najpoznatijem svjetskom filmskom festivalu održanom u svibnju.

Tako će domaća publika u Vukovaru prva u Hrvatskoj premijerno moći pogledati obiteljsku dramu „Obiteljske veze“ (Shoplifters) veteranskog japanskog redatelja Hirokazua Korredeje koja je, osim što je pobrala hvalospjeve filmske kritike, osvojila i Zlatnu palmu – glavnu nagradu Cannesa. Uz pobjednika festivala, u istoj sekciji biti će prikazani i triler „Dogman“ (Dogman) čiji je glavni glumac Marcello Fonte osvojio nagradu za najboljeg glumca te dramu „Izgaranje“ (Burning) korejskog redatelja Changa-donga Leeja (osvajača posebne nagrade FIPRESCI). Posebno treba istaknuti i prikazivanje filma „Hladni rat“ (Cold War) poljskog redatelja Pawela Pawlikowskog (dobitnika nagrade za najbolju režiju), a čiji je film djelomično snimljen i u Hrvatskoj, točnije u Splitu i u kojem su neke od sporednih uloga ostvarili naši glumci.

Ovo je tek mali djelić onoga što je Vukovar film festival svojoj vjernoj publici pripremio ove godine za svoje dvanaesto izdanje. Kao i do sada očekuje nas na desetke kvalitetnih i nagrađivanih kratkometražnih i dugometražnih igranih te dokumentarnih filmova koji će se prikazati u službenoj kompeticiji, a koji dolaze iz podunavskih zemalja (Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Moldavije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Ukrajine) i o čijoj će kvaliteti odlučivati tročlani žiri sastavljen od prominentnih ljudi iz filmske struke.

Kao jedini filmski festival koji se održava doslovce na Dunavu, VFF će i ovog ljeta ugostiti brojne redatelje, glumce i ostale uvažene stručnjake koji su svojim radom doprinijeli kvaliteti samih uradaka koji će se prikazati na festivalu.

Vidimo se u Vukovaru od 23. do 26. kolovoza!