#nedjeljnikomentar: Jurica Pađen & Aerodrom, E.N.I., Nikola Marjanović, The Bite, The Miceks
10. lipnja 2018.
Nikola Knežević (2788 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Jurica Pađen & Aerodrom, E.N.I., Nikola Marjanović, The Bite, The Miceks

Po prvi put je #nedjeljnikomentar obojan samo domaćim snagama, a od ovoga tjedna noviteta izdvojio sam nove pop i rock uratke za koje se većim dijelom nadam da će svojom kvalitetom napraviti nešto puno više od očekivanog.

E.N.I. – “Van kontrole” (Dallas Records)

Po ne znam koji put riječke E.N.I.-ce su se vratile na glazbenu scenu. Dugo nismo od njih čuli cijeli album pa je svaki povratak označio samo novu pjesmu. Kažem samo, zato što želim puno više od njih. Fale all girl bendovi na hrvatskoj glazbenoj sceni, pogotovo ovakvog vokalnog izričaja. Ovoga puta nešto tamniji pop zvuk, rekao bih u skladu s današnjim trendovima i potraživanjima na globalnom glazbenom tržištu. Nije ni čudo jer je svoje prste upetljao Matej Zec kod kojeg svoju glazbu snimaju mnogi, poput recimo jednog od najzanimljivijih hrvatskih bendova – Jonathan. Dodale su u svoju glazbu snažan synth i gitare pa bi ovaj pop mogao nazvati i sitnicu alternativnijim od onoga na što smo navikli. U svakom slučaju svježe i neočekivano, ali i dobro odrađeno. No, ne i nešto što već nismo čuli na našoj sceni, slično zvuči i nova Vatra. Ali neka im ocjena bude poticaj za još više stepenice.

Ocjena: 3,5/5

Jurica Pađen & Aerodrom – “Titanik” (Croatia Records/Hipi Hop)

Jurica Pađen i Aerodrom su sad nanizali nekoliko pjesama koje skreću pozornost na činjenicu da i Pađen i ostatak ekipe nisu još za mirovinu. Uvijek su bili srednjostrujaški bend s pamtljivim stihovima i catchy riffovima, a nakon uspješne “Ja te jednostavno volim” stigla ja nova pjesma, “Titanik”.  Otkad je u bendu gitarist Ivan Havidić, jedan od angažiranijih hrvatskih gitarista i član više sastava (uključujući Bang Bang), gitare su postale tvrđe, a solaže konkretnije. Tako i ovdje u solo dionici zvukom podsjeća na Toma Morella ili Joea Satrianija (pjesma “Searching”). Kao prošla pjesma i ova mi je ušla u uho te se nadam da Pađen i društvo neće samo tako odustati od rock zvuka čija je baza slična svih ovih godina, ali s uvijek nekim novim začinom koji razbija monotonost.

Ocjena: 4/5

Nikola Marjanović – “Naš mali raj” (Menart)

Nikola Marjanović je poznat po tome da svaki put kad objavi pjesmu završi na radijskim postajama, često i na top listama. Njegov vokal je dosta podcijenjen u Hrvatskoj, a riječ je o talentu kojeg su prepoznali ljudi i izvan granica Hrvatske. Sjetimo se samo benda Sane kada su radili covere poznatih svjetskih pop i rock hitova pa je njihova verzija pjesme “Someone Like You” Adele pobijedila na međunarodnom natjecanju za najbolju obradu. Nakon uspješnih suradnji sa Songkillersima i solo hita “Gloria”, sada je predstavio svoj mali raj. Njegov vokal je ponovno najviše u fokusu, razumljivo i logično, a zarazni gitarski i synth riff usadit će vam se u mozak da ćete ga teško izbaciti. Ovo je još jedan siguran put prema top listama. Nadam se. Impresivno, imenjače!

Ocjena: 4,5/5

The Bite – “Go To Hell” (DIY)

Bend koji je po meni jedno od najzanimljivijih regionalnih klasičnih rock imena, često čujemo i u hrvatskom radijskom eteru (čitaj: na specijaliziranim postajama), a iza njega stoje odlični glazbenici i karizmatični duboki ženski vokal Ljiljane Zdravković. Pjesma podsjeća svojom žestinom na američki hard rock kakav recimo proizvodi Clutch, kojeg ćemo ove godine gledati i u Hrvatskoj. Žestoko, seksi, zavodljivo i s jasnom porukom – “Would you go to hell and back for me, baby”. Nakon što smo ostali bez Dragane Mijatović aka Gaga Lee, koja je bila vodeći ženski rock vokal u Srbiji, ali za koju se čulo i u cijeloj regiji, čekao sam da netko popuni njezino mjesto, a The Bite su na pravom putu da to učine.

Ocjena: 4/5

The Miceks – “Meksiko” (Dancing Bear)

Sve draži i draži novi domaći rockeri okupljeni oko iskusnog Alena Kraljića Kralje, The Miceks, predstavili su još jedan singl i spot s odličnog debi albuma “Ljubav, voda i sloboda”. Već smo rekli na našem portalu da sve pjesme albuma komotno mogu biti hitovi, pogotovo na radiju, pa tako i “Meksiko”. Gitarski riffovi, wah-wah pedale, zavijanje, sve to slušajući ulazi u naš krvotok i hrani nas savršenim rock and rollom kakvog se ne bi postidjeli ni oni koji već desetljećima postoje na takvoj sceni. Već sam ih gledao nekoliko puta uživo i njihovo sviranje je jako pametno, energično te će lako pronaći svoj put do vrha. Zanemarimo trashy spot 🙂

Ocjena: 5/5