3. Rab Jazz Fest – vikend sa zvijezdama jazz scene!
30. lipnja 2018.
Music Box (10918 Članci)
Podijeli

3. Rab Jazz Fest – vikend sa zvijezdama jazz scene!

U okrilju jednog od najljepših hrvatskih otoka, u naručju grada Raba koji je već godinama u samom vrhu turističkih odredišta ispod četiri znamenita zvonika, i ove će godine u sklopu cijenjenog rapskog jazz festivala zasvirati fantastični glazbenici.

Jazz je u vrlo kratkom roku postao mainstream glazbenih događanja otoka Raba, a treće izdanje Rab Jazz Festa ove godine trajat će čak četiri dana, od 6. do 9. rujna 2018., na nekoliko lokacija ovog prekrasnog pitoresknog otočnog mjesta. Umjetnički direktor festivala, Bruno Mičetić, treću godinu za redom uspijeva na festivalu ugostiti vrhunske jazz glazbenike, te svake godine podići festival stepenicu više.

Čast otvaranja ovogodišnjeg izdanja, 6. rujna u 20:00 kod zvonika Sv. Ivana Evanđelista, kao i kod otvorenja prvog izdanja Rab Jazz Festivala, pripala je našem vrhunskom hrvatskom džezistu i pijanistu Matiji Dediću. Ovoga će puta nastupiti uz svoj trio, te posebnu gošću – divu hrvatske glazbe – Gabi Novak. Kasnije iste večeri, na Trgu Municipium Arba sa svojim će jazz programom i impresivnim vokalnim sposobnostima nastupiti Ivana Kindl.

U petak, 7. rujna, u Parku Dorka pozornicu će podijeliti Jazziana Croatica, zagrebačkog bubnjara, udaraljkaša, skladatelja, slikara i pjesnika Borne Šercara, ansambl koji nastoji proizvesti zvuk autentičan podneblju u kojem živimo i stvoriti brand koji će biti prepoznatljiv hrvatski, te fantastični sextet riječkog pijaniste, aranžera i skladatelja – Zvjezdana Ružića.

U subotu nas očekuje gitaristički spektakl koji se ne propušta! Na Trgu Slobode – Pjaceti, 8. rujna,nastupit će Elvis Stanić, jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih jazz gitarista, sa svojom Elvis Stanić Group, a za jednako lijepi nastavak ove rapske jazz priče pobrinut će se jedan od najvećih gitarističkih gipsy jazz virtuoza današnjice i učenik škole legendarnog Djanga Reinhardta – Stochelo Rosenberg. Pridružit će mu se njegov mlađi brat, također virtuoz na gitari, Mozes Rosenberg, te naš Mate Matišić. Stochelove nepogrešive i melodične izvedbe danas se uvrštavaju u najbriljantnije forme sviranja gitare. No, Stochelo nije samo virtuoz na svom instrumentu, već i sjajan autor skladbi kao što su, očaravajuća, “Za Sephoru” ili sanjiva “Rumba Sunset”. Njegove skladbe otkrivaju sposobnost da i u najbrži i najluđi solo unese čarobnu melodiju, čineći svaku izvedbu kombinacijom nevjerojatne virtuoznosti i jednostavne glazbene ljepote.

Završni koncerti festivala održat će se u nedjelju, 9. rujna kada će u Vili Mahač, u čast jednom od najistaknutijih hrvatskih skladatelja, zasvirati Music of Boško Petrović, dok će kod zvonika Sv. Ivana Evanđelista ovogodišnji Rab Jazz Fest ispratiti jedinstveni Ervin Baučić Blues Bend.

Rab, otok vrhunskog jazza i šampionskog turizma poziva vas na treće izdanje ”Rab Jazz Festa”!

Foto: Mare Milin