#nedjeljnikomentar: Alice In Chains, Bajaga, D’Knock & Jay, Lika Kolorado, Nile Rodgers & Chic
1. srpnja 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Alice In Chains, Bajaga, D’Knock & Jay, Lika Kolorado, Nile Rodgers & Chic

Nedjelja nije nedjelja bez rubrike #nedjeljnikomentar, a prije nego što se bacite na gledanje tekme, pročitajte što sam izdvojio za kraj zadnjeg lipanjskog tjedna.

Alice In Chains – “So Far Under” (BMG)

U trenutku dok su nastupali na najvećoj pozornici INmusic festivala, Alice In Chains su objavili drugi singl s nadolazećeg albuma, prvog u 5 godina. Jedan od predvodnika grunge pokreta 90-ih godina ostao je dosljedan svojim himničnim riffovima i vokalima na koje nećete ostati ravnodušni. Snažne gitare, solaže na koje ćete odlijepiti i udarci bubnjeva koji me podsjećaju na zadnji album Black Sabbatha. Trenutno nema bolje droge od Alice In Chainsa, iako im je nastup u Zagrebu bio dosta blijed. Ali tko može nevoljeti ove glazbene heroje.

Ocjena: 4.5/5

Bajaga & Instruktori – “Može da te ubije grom” (PGP RTS/Croatia Records)

Bajaga je pod stare dane otišao malo na alternativniju stranu, barem što se tiče novog singla “Može da te ubije grom” koji ima glazbeni kostur nekog hard rock benda, a pjevački je na onoj razini na koju smo navikli od ovih glazbenih prvaka i veterana. Ne mogu reći da mi se to previše svidjelo, jer nisam navikao na ovakvog Bajagu, ali da zvuči loše – nije istina. Ima taj darkerski motiv koji bi se mogao svidjeti i mladim generacijama, a što još jednom potvrđuje da ovi glazbenici znaju što rade i rade to vrlo dobro, već desetljećima.

Ocjena: 3/5

D’Knock & Jay – “Ljubav najbolje zna” (IDM Music)

“Novi” ljubavno-glazbeni par na hrvatskoj sceni, D’Knock i Jay predstavili su novi proizvod, singl koji bi ponovno mogao doći do šire hrvatske publike. Lijepi vokal i kvalitetan pop ritam dobro su se stopili. Jedini dio pjesme koji mi se nije svidio je onaj kada D’Knock repa. To je 90-ih prolazilo u ET-u, ali danas teško, ne na ovakav način. Mislim da je bolji izbor da se Darko drži glazbenog dijela ovog projekta, a Jay ostavi vokalne dionice koje jako lijepo odrađuje. Saksofon Ivice Premelča samo daje dodatni začin cijeloj pjesmi. Drago mi je što postoje i ovakvi glazbeni projekti koji će popuniti praznine hrvatske pop scene.

Ocjena: 3.3/5

Lika Kolorado – “Miris auta moje majke” (Aquarius Records/Classic Records)

Najbolja pjesma od sada Like Kolorado, a koja se nalazi na debitantskom studijskom izdanju “Smiješ zaurlat”. Autorska kombinacija Filip Riđički/Vanja Senčar se i ovdje pokazuje dosta dobrom. A i lijepo se uklopila u koncepciju videospota. Gitare ponovno nadvladavaju pjesmom, a iako se možda nekima ne sviđa vokalna interpretacija Filipa, vrlo dobro i u ovoj priči tekst i atmosferu približava publici kroz svoj glas. Čak sam primijetio da na koncertima sve više imaju publike koja ih sve bolje razumije. Pohvalno za bend koji iza sebe ima tek jedan studijski uradak.

Ocjena: 4/5

Nile Rodgers & The Chic feat. Cosha & Vic Mensa – “Till The World Falls” (Virgin EMI Records)

Kad Nile Rodgers krene udarati lagano po svojoj gitari odmah znaš da će ispasti neki cool i funky ritam koji će te osvojiti na prvi dodir trzalice i žice. I opet je to učinio i opet ne znam kako mu to uspijeva. Nisu to nikakvi komplicirani riffovi, nije to ništa što ne bi možda mogao napraviti i netko drugi, ali on uvijek bude prvi i najbolji. I to prokleto dobro zvuči da želiš pjesmu slušati iznova i iznova. Chic su se vratili, konačno, a Nile je uvijek tu negdje bio, radio, stvarao, surađivao, baš kao i njegova funky gitara. Pjesma najavljuje i novi album nakon dugih 26 godina čekanja. Disco i funk nisu mrtvi, disco i funk nikada neće biti mrtvi dok god je Nilea Rodgersa na ovom najfunkerskijem planetu u svemiru.

Ocjena: 5/5