Eeeeeeeeevo nama još jednog Ferragosta!
7. srpnja 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

Eeeeeeeeevo nama još jednog Ferragosta!

Bit će ovo jedanaesti Ferragosto, a meni, ako dobro razmislim, četvrti. Da, mislim da je četvrti i ovo su razlozi zašto će se brojka ove godine popeti na pet. 

Neki ga zovu INmusicom za sirotinju, neki festivalom koji je previše udaljen, neki festivalom koji zadnje dvije godine nema sreće (nevrijeme prekinulo festival; crk’o trafo), ali ovo je festival od kojeg bi mnogi mogli naučiti, čak i INmusic. Ferragosto je festival kojeg mnogi stavljaju na prvo mjesto najboljih hrvatskih festivala bez obzira što nema niti jedno inozemno ime, ali ima dušu koja je jedna važna stavka kod događaja ovakvog tipa.

Nije samo glazba bitna, nisu samo koncerti ono zbog čega bi trebali doći na Ferragosto Jam, čak sam uvjeren da pola ekipe tamo i ne bude na koncertima, ali na Ferragosto treba doći zbog tog “eeeee”, atmosfere koja se ne može vidjeti i doživjeti niti na jednom hrvatskom festivalu. Pričao mi je netko nedavno kako je tamo kampirao te se neki lik probudio u 9 ujutro, kad je sve bilo još mirno, poviknuo “eeeeee” i čulo se još 10 ili tko zna koliko tisuća “eeeee”. Ne znam je li tako nastalo to uzvikivanje, nisam siguran, ali kad ga čujete trnci vam prolaze kroz tijelo. Ne, nije “eeeee” najvažniji razlog zbog čega morate biti u Orahovici.

IZVJEŠĆE/FOTO: Povijesni trenutak na Ferragostu ili tata spalio Đenku, a Repetitor s dva koncerta trafostanicu

Dakle, Orahovica, grad u Virovitičko-podravskoj županiji, “mala Švicarska”, “grad blizanaca”, mjesto za koje sam i prije znao, ali koje sam prvi put vidio zahvaljujući Ferragostu, postalo je središte turističkih događanja u toj županiji, mjesto na koje se ide isključivo zbog ovog festivala ili kupanja na predivnom Orahovačkom jezeru. Taj prvi susret nikad neću zaboraviti, dolazak na parkiralište (što je meni ljenčugi najvažnije – imati parkiralište u blizini događaja) i polazak prema jezeru. Cesta zavija oko jezera i taj trenutak kada izađeš iz zavoja i kada se od tebe s desne strane polako odmiče šumarak te ispred očiju dolaze festivalske zastavice koje vijore iznad prekrasnog jezera oko kojeg su okupljene tisuće i tisuće ljudi. Kao kad prvi put u životu vidiš more, neopisivo. Prolazeći uzduž jezera do glavne pozornice festivala osjetiš jednu pozitivnu vibru u zraku, čuješ ljude kako se smiju i uživaju, kako su došli na godišnji odmor i planiraju provesti najluđi provod u životu. Ferragosto Jam to omogućuje, a šlag na torti daju koncerti, različitih žanrova, iako je u početku ovo bio festival koji je imao hip hop ili punk program. Danas je to puno konkretnije, proširenije i zanimljivije te su organizatori došli do brojke od 42 različita izvođača. Od Darka Rundeka, Hladnog piva i Zabranjenog pušenja, preko Jinxa, TBF-a i Let 3, do Tram 11, Bad Copyja i Krankšvestera. Od Pipsa, Sassje i Bolesne braće, preko Maje Posavec, Zdenke Kovačiček i Mangroovea, do Chuija, High5 i She Loves Pablo. Da ne nabrajam dalje.

Posjetitelji svake godine, jedan dobar dio njih barem, znaju kupiti ulaznice još u prvoj fazi prodaje gdje nije poznat niti jedan izvođač jer su već puno puta bili uvjereni da će program biti fenomenalan i da je zabava nešto što je na prvom mjestu Ferragustu. Uvijek. I onda popratna događanja, poput krepavanja trafoa i prekidanja festivala na jedno određeno vrijeme prošle godine ili velikog nevremena koje je srušilo main stage prije dvije godine. To se ne može kupiti, to se dogodi spontano i uvijek mu se vratiš jer znaš da će ekipa učiniti sve ne bi li zabava sljedeće godine bila još bolja. Cijeli lokalitet je fenomenalan, izštekani stage na malom povišenom mjestu i u prekrasnom ambijentu, main stage koji se nalazi u plitkom krateru, kamp koji se prostire oko cijelog jezera i još duboko u šumu što vidite tek kada automobilom odlazite s Ferragosta. Neopisiv prizor koji oduzima dah. Nikada nisam kampirao na festivalu jer nisam taj tip, ali dovoljno je reći da sam automobilom svaki dan prelazio više od 100 kilometara kako bi bio na svakom danu Ferragosta. Sve je rečeno time!

Ferragosto je najteže opisati i najbolje je doći, pogledati, uvjeriti se i onda vratiti nagodinu, povesti sa sobom novu ekipu koja će potom svoje iskustvo prenašati na druge ekipe i tako u krug.

Stoga, eeeeeeeevo nama još jednog Ferragosta u Orahovici! Vidimo se na najboljem morskom festivalu na kopnu!

Foto: Nikola Knežević