Zoran Čalić svira Majke u Vintage Gardenu
15. kolovoza 2018.
Music Box (10907 Članci)
Podijeli

Zoran Čalić svira Majke u Vintage Gardenu

Jedinstvena prilika za koncertni nastavak druge polovice ljeta. U četvrtak 16. kolovoza Zoran Čalić će odsvirati nešto što nikada nije, a što ga je inspiriralo i na koncu dovelo u taj bend – ‘Razum i Bezumlje’ – prvi album Majki objavljen 1990. godine.

Čeka vas akustično-električni koncert Zorana Čalića na el. gitari & vokalu, Jure Lesara na akustičnoj gitari & vokalu, Martina Janežiča – Buce na kajunu & udaraljkama. Vinkovčanin Zoran Čalić definitivno je jedan od najboljih hrvatskih gitarista, a ostavio je trag upravo na jednom od najboljih hrvatskih rock bendova, Majki, u razdoblju od 1992. do 2013.  godine. Veliki “Razdor” Zoki je snimio s Majkama, ali taj prvi “Razum i bezumlje” je bio okidač pa će ovo biti jedan hommage tom albumu, glazbenicima s kojima je radio i koji su iz prvih redova gledali rođenje pravog hrvatskog rocka.

“Neki dan me nazvao frend koji radi u Vintageu i sastavlja program s prijedlogom – “‘ajmo složit svirku na terasi kluba, odsviraj jedan akustično-poluakustični koncert sa stvarima koje su utjecale na tebe kao glazbenika”. Rek’o, super ideja, može buraz! Nakon poziva, krenuo u glavi sastavljat setlistu odnosno popis pjesama koje bi mogao svirati. Stavim na taj popis stvari od T-Rexa, Stonesa, Howlin Wolfa , Hendrixa… Ali sam onda pomislio da možda to i nije neka tako originalna jer danas, u doba najezde cover bendova, ziher imaju gomilu sastava koji sviraju iste ili slične pjesme i nekako mi je entuzijazam počeo kopniti. Onda se sjetih albuma koji me zaista, al’ ono istinski opčinio, začarao, razvalio kao klinca i promijenio me. Promijenio je moje stavove i pogled na život, skužio sam način na koji se mogu izraziti, izraziti preko električne gitare. Bio je to album “Razum i bezumlje”, prvi album grupe Majke koji je objavljen u teška vremena (travanj 1990.). Tada sam imao nepunih 17 godina i dobro se sjećam kad je ploča izašla! Taj dan sam u gradu (Vinkovcima) sreo Dusparu (Ivica, prvi gitarist benda) koji je pod rukom nosio 10-ak gramofonskih ploča, LP-ova i s osmijehom na licu pokazao mi je taj Sveti gral rock and rolla i rekao je: “Evo ga, prvi album grupe Majke”. To je sigurno jedan od onih albuma koji su najviše utjecali na mene i na moj muzički razvoj! Gitaristička grmljavina, bubanj i bas razbijaju, vokal koji se bori sa zvučnim zidom Marshalla i donosi jake poruke…iz sve snage braćo i sestre!”Zoran Čalić o počecima i prvom albumu Majki!

Koncert 16. kolovoza u Vintage Industrialu je posveta njegovim prvim glazbenim uzorima iz grada, rock and roll ekipi iz Vinkovaca.