10 činjenica o Zdravku Čoliću koje možda niste znali!
17. kolovoza 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

10 činjenica o Zdravku Čoliću koje možda niste znali!

Zdravko Čolić, regionalna glazbena zvijezda, nakon šest godina se vraća u jedan od najvažnijih hramova kulture u Hrvatskoj, pulsku Arenu.

Uoči koncerta koji će biti održan u subotu 18. kolovoza, izdvojili smo 10 zanimljivih činjenica o životu Zdravka Čolića, a koje možda niste znali. Odnosno, starije generacije su sigurno upoznate s mnogima ili svima, ali mlađe bi tu sigurno pale na testu.

1. Zdravko Čolić se prije glazbe bavio sportom, bio je vratar u juniorima “Željezničara” (Sarajevo), a kasnije se bacio i na atletsku stazu gdje je bio dosta uspješan pa je jednom prigodom završio na drugom mjestu, odmah iza velike atletske legende Nenada Stekića. Glazba mu je tada bila samo hobi. Inače, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji navijao je za Hrvatsku.

2. Uvijek je pazio na svoj izgled, a sedamdesetih godina kada se dogodio njegov veliki proboj na regionalnoj glazbenoj sceni odjeću je kupovao čak i u Londonu na istom mjestu gdje i velike svjetske zvijezde. Tada su tiraže njegovih albuma prelazile 700 tisuća primjeraka, a snimao ih je također u Londonu, zahvaljujući Jugotonu. Bilo je to zlatno doba naše diskografije.

3. U jednom trenutku, kad je njegova karijera bila u najvećem usponu, Čolić se ostavio glazbe i bacio u poduzetničke vode. U Zagrebu je pet godina proizvodio dijelove za pošte. Krajem osamdesetih ponovno se glazbeno aktivira zahvaljujući suradnji s Goranom Bregovićem. Diskografsku stanku imao je i tijekom devedesetih godina, čak sedam godina, a prvi album nakon stanke bio je “Kad bi moja bila” 1997. godine.

4.  Nakon nastupa na Euroviziji 1973. godine Zdravko Čolić je, bez obzira na neuspjeh, potpisao ugovor s jednom od najvećih diskografskih kuća Warner Brothers. Snima za njih dva singla na njemačkom i dva na engleskom jeziku, ali ništa više od toga jer je odbio preseliti se u Njemačku.

5. Prilikom potpisivanja ugovora za Warner Brothers u Cannesu, na istom mjestu se održavala i glazbena konvencija na kojoj su bili i The Rolling Stones. Tamo se Čolić upoznao s Mickom Jaggerom kojemu je rekao da je njihovu pjesmu “Jumpin’ Jack Flash” proslavio u Crnoj Gori te ju je čak jednom prigodom pjevao uz pratnju gitare sa samo dvije žice.  Svaku večer su svirali, ali baš su tu večer pukle sve preostale žice, no bili su toliko glasni da ih je čuo jedan Beograđanin koji se vozio automobilom po susjednoj magistrali te ih pohvalio kako su odlično zvučali. Vozač je bio obožavatelj The Rolling Stonesa. Ova priča je oduševila Jaggera.

6. Iako godinama živi izvan rodnog Sarajeva, odnosno u Beogradu, zanimljivo je da nikada nije promijenio svoj način govora. Kao razlog tome simpatično ističe da je već bio dovoljno star da ne mora mijenjati naglasak.

7. Svoj prvi honorar potrošio je u Dubrovniku, a bila je riječ o zaradi od drugog mjesta na natjecanju talenata u Crnoj Gori gdje je pjevao pjesmu “Lady Madonna” grupe The Beatles. Vlakom je s prijateljima otišao u Dubrovnik, počastili su se kolačima na Stradunu, potom ručali, prošetali se i vratili u Sarajevo te sutradan častili prijatelje iz gimnazije u kojoj je tada pohađao treći razred. Zanimljivo je kako je nekoliko godina kasnije snimao album u Abbey Road studiju u Londonu gdje se nalazi klavir na kojem je Paul McCartney skladao “Lady Madonnu”.

8.  Zdravko Čolić je po struci diplomirani ekonomist. Bio je odličan učenik i u osnovnoj i srednjoj školi, a dva ispita su mu falila do magisterija. Prvu godinu je studirao dok je pjevao u Korni grupi, a tijekom druge godine studija i početka solo karijere znao je dopodne studirati, a popodne nastupati na festivalima. Kad je diplomirao Davorin Popović iz Indexa mu je poklonio kruh umotan u celofan rekavši da je sad svoj čovjek jer ima kruh u svojim rukama (izvor: 24 sata)

9. Čola je poznat kao seks simbol, a vjernim obožavateljicama, mladim i starim, i danas zatitra srce na spomen njegovog imena. Da biti seks simbol i vječni zavodnik i nije toliko sigurno dokazuje jedan događaj kada je obožavateljica njegovu suprugu Aleksandru napala nožem i posjekla po licu, iako se uspjela u zadnjoj sekundi izmaknuti. No, supruga nikada nije bila ljubomorna na njegove obožavateljice, iako Čolić privatni život uvijek (uspješno) odvaja od posla pa su rijetke fotografije na kojima se vidi sa suprugom ili pak djecom. Inače, Čola se tek oženio 2001. godine, odnosno u 50. godini života. Sa suprugom je u vezi od 1989. godine. Imaju dvoje djece, Unu i Laru.

10. Kako su obožavateljice vječno vezane uz Čolića, tako su i ženska imena nezaobilazna u njegovim pjesmama. Tijekom dugogodišnje karijere opjevao je Evu, Jasminu, Juliju, gospu Micu gazdaricu, Kristinu, Esmu, Ivanu, Emili, Helenu, Rušku, Anđelu, a jedino ime koje je povezano sa stvarnim životom je Kristina kojoj je pjesmu posvetio otac, veliki Kornelije Kovač.

Foto: Aleksandar Kerekeš Keky (naslovna), Discogs