#nedjeljnikomentar: Calvin Harris & Sam Smith, Cat Power & Lana Del Rey, Detmeć, Janet Jackson, Paul McCartney
19. kolovoza 2018.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Calvin Harris & Sam Smith, Cat Power & Lana Del Rey, Detmeć, Janet Jackson, Paul McCartney

Rekao bih odličan kraj tjedna za svjetsku glazbenu scenu ili barem druga polovica tjedna tijekom koje je objavljeno nekoliko singlova koje vrijedi izdvojiti i napisati koju o njima.

Ne samo da je ovo bio dobar tjedan za nove singlove nego i za glazbene suradnje, a što sam izdvojio ove nedjelje pročitajte u nastavku:

Calvin Harris & Sam Smith – “Promises” (Columbia Records)

Calvin Harris, i ove godine najplaćeniji DJ na svijetu, ali i jedan od najboljih producenata današnjice, nastavlja s glazbenim suradnjama, a ovoga puta je na red došao Sam Smith. Harris je nakon suradnje s Duom Lipom na “One Kiss” očito shvatio kako ljudi iznimno cijeni old school house zvuk 90-ih godina pa je nastavio u tom tonu i na pjesmi “Promises”. A Sam Smith je vokalno nježan i lijep kao i prethodnica te se ponovno vrlo dobro uklopio u priču ovog škotskog producenta. Uopće ne sumnjam da će ponovno zavladati top listama, iako nikada nije ni prestao jer “One Kiss” ne silazi s njih. Bravo Calvine!

Ocjena: 4/5

Cat Power feat. Lana Del Rey – “Woman” (Domino Recording)

Samo na spomen ove suradnje znaš da je nešto dobro u pitanju. Jedna od najcjenjenijih američkih kantautorica Cat Power i jedna od najvećih pop zvijezda današnjice, Lana Del Rey, zajedno u snažnoj “girl power” himni “Woman”. Lana je svojim vokalom samo podlagala određene dionice pjesme dok Cat tu drži većinu pjesme. “I’m a woman of my word, now haven’t you heard. My word’s the only thing I’ve ever needed?” – riječi su koje će vam ostati urezane i nakon slušanja pjesme. Jako lijepi gitarski ritam pjesma ima, nježan i soulful zvuk koji kao i protagonistice pjesme osvaja na prvo slušanje. Cat Power stiže uskoro i u Europu, uhvatite ju na nekom od koncerata, nećete požaliti. Lana Del Rey je pak bila na Szigetu i nadam se da je makar netko od vas prisustvovao koncertu.

Ocjena: 5/5

Detmeć – “Dijelimo se” (DIY)

Slavonci su uvijek bili žestoki u glazbenom smislu, a požeška scena izrodila je još jedan zanimljiv bend, Detmeć, koji se predstavio s prvom pjesmom “Dijelimo se”. Rap rock zvuk, društveno osjetljivi tekst, baš onako kako buntovnička glazba treba zvučati. Glazbeno su mi jako napeti i drago mi je što nisu komplicirali, bavili se nekim solažama i nepotrebnim dionicama, nego samo ispostavili žestoki i pamtljivi gitarski riff te više pozabavili porukom pjesme, a to je konstanta podjela društva, iseljavanje Slavonaca, netrpeljivost i sve ono što muči hrvatski narod. Za razliku od glazbe reperske dionice su mi malo slabije sjele, odnosno odrađene su obično, bez neke napetosti, izuzev pjevanog i višeglasnog refrena koji mi se jako svidio. Sretno Požežani, moji susjedi, čekam nove materijale!

Ocjena: 3.5/5

Janet Jackson feat. Daddy Yankee – “Made For Now” (Rhythm Nation)

Ne znam za vas, ali meni Janet Jackson nikada nije bila na nekoj mojoj ultimativnoj playlisti koju moraš poslušati, u slušalice, u automobilu, na poslu, bilo gdje. Iako je imala brojne hitove koji su bili na vrhu najcjenjenijih svjetskih top lista, ali uvijek ću je usporeivati s njezinim bratom i onda shvatiti da je u usporedbi s njim ipak puno slabija. Nije jedna od onih čije ćeš pjesme slušati i nekoliko godina nakon što su objavljeni, barem je tako u mojem slučaju. Kako bih često rekao – nije mi napeta. A nakon kraće diskografske stanke snimila je pjesmu s Daddyjem Yankeejem, da, s onim kojeg nitko ne spominje kada je u pitanju “Despacito”. Upoznao sam ga još u vrijeme “Gasoline”, a sada je svoj prepoznatljivi stil prebacio na pjesmu Janet Jackson. Plesno, ljetno, simpatično, gibat ćete svojim bokovima, ali ništa više od toga. Čak mislim da će solidno proći na top listama. Vrlo dobro zvuči, ali opet samo još jedna pjesma Janet Jackson, a već sam rekao što mislim o njima.

Ocjena: 3,5/5

Paul McCartney – “Fuh You” (Capitol Records)

Dobro kad će više taj novi album jer ovaj čovjek je genijalan. Billboard je objavio statistiku kako je Paul McCartney na prvom mjestu zajedno s Barryjem Gibbom top liste najvećih tekstopisaca svih vremena. I kad je u pitanju balada i brzi ritam Sir Paul je jedna persona s neiscrpnom inspiracijom koja će uvijek oduševiti slušatelja. Pripadnik sam “mlade” generacije i nisam kao stariji od mene čuo tisuću McCartneyevih pjesama, ali ono što sam čuo nikada nije bilo loše, čak ni solidno, nego uvijek iznag toga. Veliko strahopoštovanje imam prema ovom čovjeku kojeg bih volio vidjeti i uživo, a kad je vrijeme ako nije sada kad dolazi u Beč krajem ove godine. Novu pjesmu je nazvao “Fuh You”! Pa tko bi to učinio u njegovoj dobi. Uvijek je bio humorističan. Ovo je, kako je Paul rekao, neprilična ljubavna pjesma koja mu je samo odjednom došla u glavu nakon što su razmišljali, snimajući album, o nekim melodijama, akordima i pjesmama. Komadić po komadić i eto ga – fuh you! Rekao bi Sir Paul. Odlično! Ne može biti manje jer ipak je to On.

Ocjena: 5/5