MAGFestival: Festivalski ansambl oduševio, slijedi nastup Trija LUR
3. rujna 2018.
Music Box (10957 Članci)
Podijeli

MAGFestival: Festivalski ansambl oduševio, slijedi nastup Trija LUR

Festivalski ansambl nastavio tradiciju kvalitetnih koncerata mladih glazbenika, sutra (utorak 4.9.) u katedrali sv. Dujma nastupa Trio LUR.

U subotu, 1. rujna, festivalski ansambl sastavljen od vrsnih mladih glazbenika pokazao je raskoš hrvatskih glazbenih talenata i dokazao da je MAGfestival sjajna prilika da pokažu svoju virtuoznost izvrsnim koncertom na kojem su predstavili rijetko izvođene komorne skladbe Martinůa i Dohnányja iz 20. stoljeća.

“Posebno skladno uz lijepi ton, zvučala je sekcija puhača, za koju su bili zaduženi oboistica Iva Ledenko i klarinetist Yaroslav Sadovyy. U koncert su nas uveli pretežno mlađi članovi MAG udruge uz goste/studente koji su u nastupu djelovali kompaktno, ali pomalo ukočeno više vodeći računao o cjelini, a ne detaljima. Sasvim drugačiji ugođaj od prethodnih Serenada dočekao nas je u Kvartetu za klarinet, francuski rog, violončelo i side drum, u kojem je bubanj unio militarni ugođaj. Već na samom početku Kvarteta moglo se čuti da su članovi već iskusni glazbenici koji su jako dobro funkcionirali kao ansambl, a posebno se istakla violončelistica Mia Grubišić koja nas je u drugi stavak Poco andante uvela prekrasnom i dugačkom melodijom… MAGansambl je u Sekstetu zvučao uhodano i kompaktno kao da iza njega stoje dugogodišnji zajednički nastupi, a ne samo nekoliko zajedničkih proba.” napisala je muzikologinja Karmen Širović za Slobodnu Dalmaciju.

U utorak, 4. rujna, u jedinstvenom ambijentu katedrale sv. Dujma, s početkom u 20 sati, Trio LUR će izvesti djela hrvatskih skladatelja nastala u periodu od baroka pa sve do suvremenog doba. Trio LUR će za splitski koncert nastupiti u sastavu: Ursa Ljuban (orgulje), Monika Cerovčec (sopran) i Lucija Rašeljka Petrač (flauta).

Trio Lur osnovan je 2011. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu predmeta komorne glazbe pod vodstvom prof. Ljerke Očić, a surađivao je i s prof. Pavlom Mašićem. Članice su kroz svoj rad, druženje i glazbu pronašle zajednički interes za komornu glazbu pretežito baroknog razdoblja, a njihova glazbena radoznalost proteže se i do repertoara kasnijih razdoblja. Na programu trija su skladbe pisane za flautu, glas te orgulje ili čembalo. Trio LUR je do sada nastupio u sklopu koncerata Muzičke akademije, na akademskom ciklusu „Virtuoso“, ciklusu koncerata u Salonu Očić, danima Pasionske baštine u Zagrebu te se publici predstavio recitalima u Splitu, Zagrebu, Trogiru, Omišu, Virovitici, Gradcu, Gospiću, Oštarijama, te na Visu, Šolti, Rabu, Braču, Čiovu i Hvaru.

Godine 2014. u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici trio je održao koncerte u Svečanoj dvorani Instituta za sakralnu glazbu u Rimu te u Bazilici della Misericordia u Sant’Elpidiju a Mare prilikom kulturno-diplomatskih odnosa između Hrvatske i Italije u projektu “Omaggio a Pietro Nachini’”. 2016. godine u suradnji s moskovskom udrugom De boni arte i Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Moskvi trio je održao uskrsni koncert u Katoličkoj katedrali Blažene Djevice Marije u Moskvi te koncerte na Kavkazu – u dvorani Filharmonije u Pjatigorsku i Jesentuki. Iste godine trio je održao uspješne koncerte u Parizu – u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Parizu, upravom centralne pariške crkve Saint Madeleine, franjevačkim samostanom Le Chapelle des Franciscaines te udruženjem AM CA.

Godine 2017. trio je održao adventski koncert u njemačkom gradu Vaterstettenu te u travnju 2018. godine nastupio u crkvi sv. Andrije u Salzburgu u Austriji. Trio također promovira rad hrvatskih skladatelja te se stoga zalaže za izvođenje skladbi hrvatskih suvremenih skladatelja u domovini i u inozemstvu. Do sada je imao priliku praizvesti kompozicije koje su triju i posvećene: Prosim bratja verne duše Ivana Josipa Skendera i Vokalizu Ante Knešaureka tijekom koncerata u Rusiji, Francuskoj i Njemačkoj, te Cor mundum – trostavačnu skladbu Ivana Božičevića koju je trio premijerno izveo u Zagrebu na danima Pasionske baštine 2018. godine.

Foto: Zoran Baković