IZVJEŠĆE/FOTO: Završen 11. Outlook – najveći europski festival bass glazbe!
10. rujna 2018.
Music Box (10956 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Završen 11. Outlook – najveći europski festival bass glazbe!

Na tvrđavi Punta Christo pokraj Pule u nedjelju, 9. rujna je završio 11. Outlook festival- najveće europsko slavlje bass glazbe i soundsystem kulture. Na raznovrsnom line upu našla su se najbolja svjetska glazbena imena grimea, hip-hopa, duba, reggaea, junglea, drum and bassa, dubstepa i srodnih žanrova.

Festival je otvoren u pulskoj Areni prošlu srijedu gdje je 40 godina karijere proslavio legendarni radijski voditelj i selektor David Ram Jam Rodigan koji je predvodio sjajni 20-člani The Outlook Orchestra. Punu Arenu očarao je i maestro ambijentalne glazbe Bonobo svojim posljednjim koncertom na svjetskoj turneji koja je završila upravo u Puli nakon 174 odsvirana koncerta. Nakon veličanstvenog otvorenja festivala na kojem je nastupilo 40 glazbenika na dosad najvećoj postavljenoj produkciji festivala u Areni, slavlje se preselilo na deset pozornica i više od 40 party brodova na magičnu tvrđavu Punta Christo pored Pule.

Na glavnoj festivalskoj pozornici The Clearingu izmjenjivali su se jaki predstavnici grimea i hip-hopa s naglaskom na britansku underground scenu; grime kraljica Stefflon Don kojoj je ovo bio prvi nastup u Hrvatskoj, londonska reperica Nadia Rose, freestyle majstorica Lady Leshurr te reperi Ocean Wisdom i J Hus. S glavne se pozornice mogla čuti i eksplozivna, plesna kombinacija drum and bassa i dancehalla čije su boje predstavljali Dub Phizix i obožavani britanski dancehall DJ duo The Heatwave, a dozu reggae zvuka isporučili su legende Johnny OsbourneIration Steppas.

Na dnevnoj pozornici The Beach tik uz more u live i laganijem izdanju nastupili su pioniri domaćeg reggaea Brain Holidays, zagrebački dub i dubstep producent Egoless, mlada vokalistica iz Manchestera Layfullstop, londonska grimerica Flohio, ritam i blues zvijezda u usponu Poppy Ajudha i pioniri talijanskog dubstepa Numa crew. Alternativniji i nježniji hip-hop slušali smo na nastupima Fatime, MC Miss Red, Ezra Collectivea i Eve Lazarus.

Subdub Arenom su žarili prva dama bass glazbe Madam X, dubstep pionir Loefah i Pinch, a The Moat pozornicom su dominirali slovenski duo DubDiggerz i nizozemski drum and bass majstor Icicle. Među više od 300 izvođača koji su uveličali ovogodišnje izdanje Outlook festivala našao se i niz domaćih i regionalnih izvođača; na punoj The Stables pozornici publiku su rasplesali hip-hop producent Koolade te drum and bass majstori Filip Motovunski i Billain, a na Courtyardu i Dangeon stageu nastupili su: Digitron, Roots In Session, Brada Selecta i Anja G & Dr. Obi Diyala & Yesh, Sheco, Double B, Kick Kong, Said5 i duo Roll the Drums – Džonidža & MC Don Dada. Brojni moćni sound systemi iz cijelog svijeta gostovali su ove godine na Outlook festivalu nadmečući se u svojim zvučnim performansima i kreativnom dizajnu, a među njima se našla i nekolicina domaćih poput Seasplash i Munchies sound systema.

Na Outlook festival ove godine pristiglo je deset i pol tisuća posjetitelja iz svih krajeva svijeta. Prednjače Britanci te posjetitelji iz Hrvatske i regije, a iza njih Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Amerikanci, Australci, Francuzi, Belgijanci, Kanađani, Novozelanđani te Nizozemci.

Foto: Marko Obradović Edge