FILM KOJI MORATE POGLEDATI: Javier Bardem i Penélope Cruz u uzbudljivom psihološkom trileru!
12. rujna 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

FILM KOJI MORATE POGLEDATI: Javier Bardem i Penélope Cruz u uzbudljivom psihološkom trileru!

Ime Asghara Farhadija već je sada zlatnim slovima uklesano u povijest iranske kinematografije. Ovaj talentirani redatelj svojoj je zemlji u samo pet godina donio dvije prestižne nagrade Oscar za remek-djela „Nader i Simin se rastaju“ (iz 2011. godine) i „Trgovački putnik“ (iz 2016. godine).

Osim Oscara, Farhadi je za „Nader i Simin se rastaju“ osvojio nebrojena priznanja i nagrade na uglednim festivalima diljem svijeta uključujući Zlatni globus za najbolji strani film i Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu dok je za „Trgovačkog putnika“, između ostalih, nagrađen u Cannesu u kategoriji najboljeg scenarija. Ove godine Farhadi je odlučio snimiti svoj prvi film na španjolskom jeziku, a za glavne uloge uzeo je samu glumačku kremu tamošnje kinematografije: supružnike Penelope Cruz i Javiera Bardema. Film “Svi znaju sve” dolazi u hrvatska kina 27. rujna, a već je prikazan na Vukovar film festivalu ove godine.

Priča psihološkog trilera prati Lauru (Cruz) koja sa svoje dvoje djece iz Argentine putuje u mali gradić u Španjolskoj u kojem je odrasla. Razlog putovanja je prisustvo na vjenčanju njezine sestre. Usred radosnog ponovnog obiteljskog okupljanja i proslave, starija kćerka biva oteta. U napetim danima koji slijede, razne obiteljske tenzije kao i duboko skrivene tajne same zajednice malog gradića izaći će na površinu…

Uz oskarovce Penelope Cruz („Vicky Cristina Barcelona“) i Javiera Bardema („Nema zemlje za starce“) glavnu ulogu u filmu ostvario je i Ricardo Darin, nagrađivani argentinski glumac široj publici vjerojatno najpoznatiji po glavnoj ulozi u hvaljenom i gledanom trileru „Tajna u njihovim očima“ koji je 2009. godine iznenađujuće osvojio Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Osim što ga je režirao, Farhadi je napisao i scenarij za triler”Svi znaju sve” čime je isti postao osmi scenaristički i redateljski uradak u karijeri ovog velikog filmaša.

Triler “Svi znaju sve” svečano je otvorio ovogodišnji filmski festival u Cannesu gdje se natjecao za glavnu nagradu, Zlatnu palmu i gdje je privukao do tada neviđenu pozornost kritike i publike. Zanimljivost vezana uz njegovo otvaranje svakako leži u činjenici što je to tek drugi španjolski film u povijesti koji je otvorio Cannes i jedan od rijetkih uopće koji su otvorili taj najznačajniji filmski festival u svijetu, a da nije na engleskom ili francuskom jeziku. Film se ovoga tjedna također prikazuje i u sklopu festivala u Torontu gdje se, pak, natječe za najbolji film u kategoriji nagrade publike. U stvarnom životu, Penelope Cruz i Javier Bardem supružnici su od 2010. godine, a u njihovim glumačkim karijerama ovo im je peti zajednički filmski projekt nakon „Šunka, šunka“, „Vicky Cristina Barcelona“, „Savjetnik“ i „Voleći Pabla“.