Šumski promoviraju album “Ostrvo ledenog kita” u Močvari!
25. rujna 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Šumski promoviraju album “Ostrvo ledenog kita” u Močvari!

Odrastanje i starenje životne su pojave koje u ovoj eri produžene adolescencije sve više potiču misaone tipove na razmišljanje.

Pogotovo njihovi međuodnosi pa dok neki tvrde kako je sjajno odrasti, a ne ostariti, drugi su uvjereni da je grozno ostariti, a ne odrasti. Tu se često upliće i poznati aksiom po kojem će se svatko tko je nekad bio mladi rocker u starosti neminovno pretvoriti u olinjalog rockera. Članovi grupe Šumski takvim se pitanjima ne opterećuju. Rockeri, fala bogu, nisu nikad ni bili, a odrastanje i starenje uvijek su prihvaćali stoički, s dignitetom karakterističnim za nositelje naočala s debelim dioptrijama (makar bi zlobnici rekli da su se neki od njih stari i rodili!).

Sazrio je trenutak da klasična šumska misaono-plesna afro-kraut-post-new-wave-avant-prog-pop kombinacija, obogaćena minimalističkim lirskim opservacijama o svijetu koji nas okružuje i mirisom autohtone zagrebačke pljesnivoće (zbog čega su ih pojedini analitičari i nazvali legitimnim nasljednicima Haustora) još jednom bude konzervirana na okruglom nosaču zvuka.

I evo ga, konačno – dugih, a opet kratkih 15 godina nakon “Ronioca”, na svjetlo dana izlazi “Ostrvo ledenog kita”! I to ne samo zato jer ste, da se referiramo na popularnu TV emisiju iz vremena dok su Šumski bili teenageri, vi to tražili, već zato jer ste, putem crowdfunding kampanje, vi to i platili! U konačnom rušenju teze o sukobu rada i kapitala, trud Šumskih se uz pomoć financijskih uloga dobrih ljudi, a na zadovoljstvo svih uključenih, oplodio i pretvorio u vinilnu LP ploču – medij koji je u proteklih 27 godina uspio, poput samog banda, potpuno izaći iz mode i nenadano opet postati In.

Stoga – dovucite se na promociju albuma, slušajte zvuk Šumskih, plešite, veselite se, ponašajte se primjereno ili neprimjereno svojim godinama… A ako vam zatreba još koji input kod promišljanja životnih ciklusa, sjetite se da su poznati stari rockeri The Rolling Stones 27 godina od osnivanja izdali “Steel Wheels”, jedan od svojih najgorih albuma, dok naši nikad mlađi pajdaši nakon isto toliko vremena izdaju možda i najbolji Šumski album do sada! Blaise Cendrars bi bio ponosan.

Na promociji, koja će biti održana 5. listopada, pridružit će im se Žen i DJ Emir. Početak je u 21 sat, vrata se otvaraju sat ranije, a upad je 35 kuna.