RECENZIJA: David Kerr: “Johnny English Strikes Again” – Rowan Atkinson na visini zadatka
27. rujna 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: David Kerr: “Johnny English Strikes Again” – Rowan Atkinson na visini zadatka

Nisam kao mnogi generacija stripova, Alana Forda, Montyja Pythona i sličnih, ali sam taman bio svjestan kad sam kao klinac gledao prve epizode Mr. Beana koji mi je i danas ostao u lijepom sjećanju kao jedan od onih likova s kojim ćeš se toliko nasmijati da ćeš imati satima bolove u trbuhu.

Rowan Atkinson, koji je glumio Mr. Beana, snimio je i treći film o tajnom agentu Johnnyju Englishu koji radi za britansku službu MI7. Jasno je da je ovdje riječ o parodiji na filmove o Jamesu Bondu, ali i jednom od rijetkih filmova parodije u današnjem filmskom svijetu. Nekada smo imali “pilote u avionu”, “kakve frajere”, “gole pištolje”, “besmrtna oružja”, “mrak filmove”, dok se danas moram stvarno zamisliti da se sjetim neke dobre parodije u zadnjih, recimo, 5 godina. Jedino mi na pamet pada Johnny English, ne samo tajni, nego i najsmotaniji agent kojeg ste ikada vidjeli na velikom platnu. Ali i agent koji vas može nasmijati do suza. I doista je bilo tako. Nisam se prestao smijati tijekom cijelog filma, a bilo je trenutaka kad su mi doista išle suze na oči zbog njegovog ponašanja, gestikulacije, smotanosti i sličnih stvari u kojima je svih ovih godina prvak.

Nije samo uloga tajnog agenta parodija na Jamesa Bonda, nego su tu u pitanju i svi popratni sadržaji, automobil, Q, moderne tehnologije, krajolici, negativci, ali i Bondova djevojka, ovoga puta Olga Kurylenko koju smo imali prilike gledati i u filmu “Zrno utjehe”, 22. nastavku serijala o Jamesu Bondu. Prekrasna, zanosna, negativka koja postaje pozitivka, nema bolje od Olge, odnosno Ophelije. U filmu se pojavljuje i Emma Thompson koja glumi britansku premijerku i koliko god i ona bila genijalna glumica, Rowan Atkinson je ipak na svojim leđima odnio cijeli film. Vjerujte mi, ništa nije zanimljivije u filmu od trenutka kad se pojavi on. Sve ostale scene su donekle dosadne, već ispražnjene u filmskoj industriji, umjetne, čak i onaj dio o velikom umu iz Silicijske doline, aludirajući na Marka Zuckerberga i Facebook. Istina je u tome što današnji moderni svijet diktiraju takvi poput Zuckerberga, ali ovo nije film u kojem se o tome može ozbiljno govoriti. Ali je sve dobro isplanirano i nemoguće je znati koju će ludost sljedeću napraviti Johnny, znaš samo da ćeš se od toga kočiti od smijeha.

Ovo i nije film za neku visoku ocjenu, ali film za dobru zabavu, smijeh, suze radosnice i ako vam je sve u redu sa živcima. Jer biti živčan i otići pogledati Johnnyja Englisha je ravno spuštanju u provaliju. Iznervirat će vas još više, puknut ćete i možda pobjeći iz kina. Ali ako ste opušteni, donekle umorni, dolazite u kino s posla, s vama je netko u društvu, voljena ili nevoljena osoba, onda je treći nastavak ovog serijala pravi izbor. Nećete omašiti! Vjerujte mi na riječ. Johnny English je i dalje faca samo takva!

Foto: Screenshot

Ocjena
3 out of 5

3

Dobro
3 out of 5