Led Zeppelin ponovno na sudu zbog pjesme “Stairway To Heaven”!
29. rujna 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Led Zeppelin ponovno na sudu zbog pjesme “Stairway To Heaven”!

Dok bend ove godine slavi 50. godišnjicu osnutka jednog od najvećih rock sastava svih vremena, ponovno će završiti na sudu zbog tvrdnje da je “Stairway To Heaven” plagirana. 

2016. godine sud u Los Angelesu donio je odluku da bend nije kopirao riff iz pjesme pod nazivom “Taurus” benda Spirit. No, sada je tročlani panel devetog žalbenog suda u San Franciscu jednoglasno donio odluku da je prilikom donošenja odluke u 2016. godine sud davao krive instrukcije i slučaj bi se trebao vratiti na ponovno razmatranje.

Pjesma “Taurus” se navodno ne smije izvoditi tijekom suđenja dok je sudac navodno rekao poroti da glazbeni elementi poput arpeggia ili kratkih sekvenci triju nota nisu zaštićeni autorskim pravima. Prva tužba je stigla od strane gitarista Spirita, Randyja Wolfea koji je umro 1997. godine, a 2015. godine su gitarist i pjevač Led Zeppelina, Jimmy Page i Robert Plant, svjedočili na petodnevnom suđenju i negirali tvrdnje da su kopirali “Taurus”. Bend i njihovi pravni zastupnici nisu još komentirali najnovije poteze suda.