Spotify konačno stiže u Hrvatsku?!
11. listopada 2018.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Spotify konačno stiže u Hrvatsku?!

Kako je objavljeno na web stranici ZAMP-a potpisan je ugovor između HDS ZAMP-a i najpopularnijeg digitalnog glazbenog servisa na svijetu, Spotifyja, što je najvažniji korak prije dolaska ovog giganta na hrvatsko tržište.

“HDS ZAMP sa zadovoljstvom objavljuje da je krajem rujna potpisan ugovor s popularnim internetskim glazbenim servisom Spotify kojim se licenciraju prava za katalog hrvatskih autora na vodećem svjetskom streaming servisu! Od sada će HDS ZAMP izravno, temeljem izvještaja koje će primati od Spotifyja, za domaće autore i nositelje prava ostvarivati naknadu od korištenja njihovih glazbenih djela na pan-europskom teritoriju. Do ove su godine taj zadatak u zemljama gdje je servis već aktivan obavljala sestrinska društva za kolektivno ostvarivanje prava i naknadu prosljeđivala HDS ZAMP-u, a on svojim članovima. Izravnim ostvarivanjem prava i obradom podataka o korištenju hrvatskog repertoara od strane HDS ZAMP-a očekuje se povećanje iznosa kojeg će članovi dobivati za slušanje njihovih pjesama na popularnom servisu”, piše na web stranici ZAMP-a.

Još nije poznato kada će točno doći Spotify jer sve ovisi o njihovoj volji i tehničkim uvjetima, no ovo je svakako najvažniji i zadnji korak prije nego što najpopularniji svjetski digitalni servis dođe u Hrvatsku. Svakako ćemo pratiti situaciju jer ovaj korak puno znači i za hrvatsku glazbu i autore.

Izvor: ZAMP