IZVJEŠĆE/FOTO: Vojko V s gostima u Domu sportova – trap je novi turbo folk!
13. listopada 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Vojko V s gostima u Domu sportova – trap je novi turbo folk!

Takvu ludu energiju kakvu smo mogli vidjeti ovoga petka u rasprodanoj maloj dvorani Doma sportova, mogu opisati samo kao rave party. 

Čim su na pozornicu stupili dečki iz kolektiva High5 bilo je jasno da će ova noć mnogima biti urezana u pamćenje. Takva energija, takvo skakanje, takav odnos publike i izvođača nisam dugo vidio. Mislim da su se tresle tribine, ali i parket koliko su ljudi kao zapete puške jedva dočekali početak ovog, kako su neki nazvali, jednog od najboljih tuluma koji je ikada bio u Domu sportova. High5 su bili najbolja moguća uvertira za nastup Vojka Vrućine, repera kojeg mnogi znaju po angažmanu u Dječacima i Kiši metaka, ali i glazbenika koji je s prvim solo albumom doslovno zarazio cijelu regiju. Njegove pjesme su postale više od pjesama, postale su način života, slengovi koje često koristimo u razgovoru. Ušao je u urbani hrvatski i regionalni rječnik.

High5

No, uspio je nešto za što se mislio da nitko neće uspjeti. Semplirao je Cecu i “doveo” ju u Dom sportova, semplirao je Tončija Huljića i Tonči je došao na pozornicu, postavio je kraj sebe TOI TOI WC, sjedio u njemu i repao. Do prije nekoliko godina s Huljićem su se sprdali i publika i kritika, bio je doslovno sinonim za najgoru glazbu u Hrvatskoj. A sada je uzeo svoj huljafon i pred nekoliko tisuća posjetitelja odsvirao uzorak iz pjesme “Gamele” koji je korišten za Vojkovu “Pastu Italianu”. Domom sportova orio se i stih “ja te volim čak i kad si u Parizu”, dio pjesme “Fatalna ljubav” Cece. Nema sumnje, trap glazba je postala novi turbo folk. Ali čisto zbog fenomena, nitko ne zna zašto i kako, ali mladi otkidaju na to. Isto kao što otkidaju i na trash glazbu 90-ih. A koliko će taj fenomen trajati i hoće li se za par godina mlađarija okrenuti nekom drugom trendu, zaista ne znam.

Vojko V je uspio, mislim da je spojio repere, turbo folkere, trashere, sve maloprije spomenute na jednom mjestu, nešto kao što Brkovi rade s ljubiteljima narodnjaka i rock glazbe. Pogodio je u sridu i mora mu se priznati da zna što radi i kako privući publiku, iako je više puta istaknuo da nije očekivao ovakvo sveopće ludilo za njegovim solo pjesmama, niti je imao ikakve namjere.

Osim Tončija Huljića na koncertu su se Vojku pridružili i drugi suradnici s albuma, poput Stipe Srdele i Vuka Oreba, a tu je bio i nenadani gost Kedžo koji je dao svoj doprinos na “Swaguši”, pjesmi grupe Kiša metaka te Shamso 69 iz Brkova koji je otpjevao “Narodnu”. Sky Wikluh se nije pojavio na pozornici, iako je najavljen. Inače Skyja u zadnje vrijeme ne vidimo niti s grupom Bad Copy, postao je prava enigma, počeo se nepojavljivati i nikako da shvatimo u čemu je poanta. Ali nebitno, Vojko je u oko sat i pol nastupa izveo hitove aktualnog albuma, poput “Zovi  čovika”, “Ceca u Parizu”, “Ne može”, “Kako to?”, “Pasta Italiana”, “Rođendan”, “Cilit Bang”, ali i neke od hitova Dječaka kao što su “Lovrinac” i “Narodna”. Pred kraj koncerta bilo je i malo chokea, ali je publika i taj dio simpatično prihvatila te su se na bisu Vojku pridružili svi gosti koji su zaključili cijelu priču.

Obožavatelji trapa i hip hopa općenito, svojim dolaskom su jasno poručili – želimo još! Ne preostaje ništa drugo nego raditi na novim pjesmama dok je situacija još vruća jer već neki najavljuju da će trap imati kratak rok trajanja, barem onaj na svjetskoj razini, ali i da će samo najbolji opstati. A Vojko je upravo učvrstio svoj zvjezdani status rasprodanim Domom sportova i doveo se na tron hrvatske rap scene. Postao je najbolji!

Foto: Nikola Knežević