Hrvatska dobila nacionalnu top listu prodaje vinila u trenutku kad ovaj format bilježi veliki rast prodaje!
14. listopada 2018.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Hrvatska dobila nacionalnu top listu prodaje vinila u trenutku kad ovaj format bilježi veliki rast prodaje!

Povodom Nacionalnog dana albuma Hrvatska diskografska udruga predstavila je top listu prodaje vinila, izdanja albuma koje ponovno postaje popularno među ljubiteljima glazbe.

U svijetu, unatoč padu ukupne fizičke prodaje, prihodi od prodaje vinila narasli su za 22,3% u odnosu na 2016. godinu te imaju kontinuirani rast prihoda iz godine u godinu. Što se pak Hrvatske tiče, i mi bilježimo rast prodaje vinila u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu. U postotku to iznosi 26,56%.

Na prvome se mjestu prodaje domaćih izdanja vinila u rujnu nalazi specijal izdanje ‘Zimzeleno a novo’ Dine Dvornika, nastalo kao izraz sjećanja na rad Dine Dvornika, kralj funka te njegov utjecaj na mnoge  druge glazbenike. Ploču izdaje Croatia Records, a nove verzije pjesama koje se nalaze na tom albumu snimljene su za seriju od osam glazbeno-dokumentarnih emisija o Dinu Dvorniku emitiranih u travnju i svibnju 2018. na Drugom programu Hrvatskoga radija. “Zimzeleno a novo” glazbena je akcija u kojoj su snage udružili Croatia Records i glazbena emisija Drugog programa Hrvatskoga radija, Music pub Zlatka Turkalja. Cilj ove glazbene akcije jest očuvati hrvatsku glazbenu kulturu kroz predstavljanje važnih autora i pjesama mlađim generacijama.

Dinu Dvornika slijede još dva izdanja Croatia Recordsa, a to su ‘U sali lom‘ koji izvode Bajaga & Instruktori na drugom mjestu, i ‘Nuspojave‘ Gorana Bare & Majki na trećem mjestu.

Stranu top listu prodaje na prvome mjestu označio je album ‘Tranquility Base Hotel + Casino’ Arctic Monkeysa čiju prodaju u Hrvatskoj zastupa Dancing Bear. Drugo i treće mjesto čine također njihova zastupljena izdanja, a to su  Ramones i ‘Road To Ruin: 40Th Anniversary’ na drugom mjestu te ‘Dark Side Of The Moon’ Pink Floyda na trećem.

Top listu možete pratiti na linkovima:

DOMAĆA LISTA

STRANA LISTA