#nedjeljnikomentar: Mangroove, Marin Jurić – Čivro, Sia, Vatra, Zdravko Čolić
14. listopada 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Mangroove, Marin Jurić – Čivro, Sia, Vatra, Zdravko Čolić

Mangroove – “Laka sam” (Aquarius Records)

Intro Tonija Starešinića kao da je izašao iz nekog filmskog trilera 80-ih godina, ali nakon Željkinog odbrojavanja kreće onaj Mangroove u kojeg smo se zaljubili. Vokalno mi je to čak na tragu grupe Yammat, ali glazbeno uvrnuto jer nije samo intro poseban, nego i flauta koja u određenim trenucima i glumi zvuk ptica. Pjesma i jest poletna kao ptica let, ali i sanjiva baš onako kako smo navikli kod Mangroovea. “Laka sam kao pero, ali jaka. S tobom lakša sam od zraka” – Željka još jednom ističe svoje sposobnosti u pisanju tekstova. I dalje jedan od najboljih hrvatskih urbanih pop bendova. Oduševili su me i ovoga puta!

Ocjena: 5/5

Marin Jurić – Čivro – “Tvoj lik” (Universal Music Hrvatska)

I Čivro se bacio na nekakvu vrstu tmurnog popa sa snažnim bas linijama i sivim synthom. Drugačiji nego do sada, iako emotivan kao i uvijek, ali vokalno mi nije toliko zanimljiv kao inače, valjda zbog samog žanrovskog opredjeljenja u ovom singlu. No, nikada nije imalo lošu pjesmu pa ni sada. Na visini je zadatka u konačnici, ali mislim da to nije dovoljno za neki predaleki izlet na top liste. A možda me i demantira.

Ocjena: 3.5/5

Sia – “I’m Still Here” (Atlantic Records)

Jedan od najzanimljivijih i jedinstvenih vokala na svijetu, Sia, uvijek je znala napraviti pjesmu prilagođenu filmskoj industriji pa je i sada predstavila singl koji prati dokumentarni film “At The Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal” u produkciji HBO-a. Inače, pjesma i nije originalno napravljena za film nego za kampanju jedne modne kompanije, ali će biti korištena za potrebe filma. Kako je i sama njegova tema osjetljiva, tako su i njene riječi pune dubokih poruka, proganjanja, borbe, pobjede i poraza. Iako je riječ o nešto snažnijoj pop pjesmi opet svojoj melodijom nježno dira naša ušna osjetila. Nije bolje od one koju je radila s Gregom Kurstinom za film “Lion”, iako je ritmom i atmosferom slična te opet ima svoju snagu i daje jasnu poruku publici. A to nisu samo njezini obožavatelji. Ako ćemo gledati na film, naravno.

Ocjena: 4/5

Vatra – “Ukleti Holandez” (Dallas Records)

Nakon Massima još jedna žešća pjesma grupe Vatra, koja na trenutke podsjeća na staru Vatru, ali je ipak većinom na tragu prošle pjesme i suradnje s Massimom. Jako radiofonična pjesma, za što je uvijek bend imao odličan recept. Riffovi koji ostaju u uhu plus Irenine klavijature koje uvijek ostavljaju poseban trag u aranžmanu, dobitna je kombinacija za publiku i radio postaje. A što se tiče mog ukusa, uvijek sam bio na strani stare, žešće Vatre, tako da me rijetko mogu pogoditi pogoditi pjesmom iz ove novije faze. Ali standardno dobro!

Ocjena: 4/5

Zdravko Čolić – “Ničeg nije bili između nas” (PGP RTS/Croatia Records)

Prvo moram spomenuti spot koji ima filmski scenarij i kojeg sam već odgledao nebrojeno puta. Čola je uvijek imao ukusa, džentlmenski, gospodski, blistavo. A pjesma priča posebnu priču, doslovno nas vodi kroz određeni životni trenutak i mislim da se svatko može naći u njoj. Glas ga ne izdaje ni u sedmom desetljeću, baš kao ni šarm kojeg će još jednom širiti na koncertu u Zagrebu 20. listopada. Album “Ono malo sreće” je već imao nekoliko hitova, a ova pjesma je meni jedan od favorita. Jako lijepa balada s prekrasnom melodijom prožetom divnim klavirom i gudačkim instrumentima uz nešto moderniji ritam. Bit ću narcisoidan na trenutak i spomenuti da sam imao čast upoznati Čolu nedavno i mogu zaista potvrditi ono što mnogi o njemu govore. Gospodin sa stilom – čovjek! Teško je naći takvoga danas. Reći ću samo dvije riječi – stara škola! Pjesma je za mikroskopski manju ocjenu, ali ukupni dojam je na najvišoj razini.

Ocjena: 5/5

Foto: Karlo Klasić (Marin Jurić Čivro), More Magnets Produkcija (Vatra)