RECENZIJA: Paul Weller: “True Meanings” – starenje sa stilom i dušom
15. listopada 2018.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Paul Weller: “True Meanings” – starenje sa stilom i dušom

Šezdeset je vrlo lijepa brojka, pogotovo ako se radi o godinama. Znaš da je pola puta pređeno, ali kraj se još ne nazire i ne zna se kakav će biti. Ako imaš volje, želje i mogućnosti možeš itekako uživati, a u nekim slučajevima možeš i drugima priuštiti da uživaju uz tebe i tvoj put.

Paul Weller je ove godine proslavio svoj šezdeseti rođendan i četrdeset pet godina bavljenja glazbom i vjerujemo da je bilo puno čestitki i poklona koje je dobio, ali ovdje ćemo pričati o jednom divnom poklonu koji je on nama priuštio za ove svoje obljetnice.

Na početku se ipak moramo malo prisjetiti samih početaka momka koji je s petnaestak godina osnovao band The Jam i već u prvoj polovini sedamdesetih godina s njima svirajući prokrstario cijelu Englesku da bi u drugoj polovini sedamdesetih postali i diskografski aktivni. Napajajući se s jedne strane s izvora britpopa toga vremena na kojemu su bili Kinks i Small Faces ili modovaca The Who, nije im bilo strano ni s druge strane potegnuti na izvor na kojemu su bili velikani soul glazbe toga vremena i na kraju svu su svoju glazbu umotali u žestoku energiju punka koji je u to vrijeme bio u povojima i postali jedna od glavnih i nezaobilaznih kvalitativnih konstanti britanske glazbe.

Nakon nekoliko izvanrednih albuma razilaze se u prvoj polovini osamdesetih godina da bi Weller nakon par godina s novom ekipom nastavio u novom projektu Style Council u kojemu je ispoljio svoju ljubav prema soulu i jazzu koje je u sofisticiranim i bogatim pop aranžmanima uobličio u nekoliko odličnih i vrlo dobro prihvaćenih albuma. Koncem osamdesetih i ovaj projekt došao je do svoga kraja, a početkom devedesetih godina Paul Weller započinje svoju samostalnu karijeru koja vrlo uspješno traje do danas.

Sigurno jedan od najvećih i najutjecajnijih britanskih rock autora uopće, do danas je u karijeri objavio više od dvadeset albuma, velikom većinom raspona od dobrih do izvanrednih, a isto tako okrznuo se i kroz sijaset žanrova, od folka, soula, psihodelije, hard rocka do rada na filmskoj glazbi i još koječega. Jedina poveznica koja ga je pratila kroz sve ove projekte je svakako kvaliteta.

I evo dolazimo do bisera koji smo dobili na njegov šezdeseti rođendan i koji nam je pokazao da Paul Weller još uvijek i još itekako ima što za pokazati.

Već uvodna stvar novoga albuma  True Meanings da je nam naslutiti da je pred nama nešto za sladokusce i da će biti prilike za uživanje.

“ Here’s one for the searching soul in the moonight It’s alright… “ počinje uz akustičnu gitaru i jazzy orkestracije The Soul Searchersa, a u sličnom stilu akustičnog soul folka je i kompletan album prepun bisera kakvih je bilo puno u njegovoj diskografskoj karijeri, ali možda nikada na jednom mjestu u tolikom broju.

Gravity, Mayfly i Glide su vjerojatno među vrhovima akustičnog soul folka općenito.

Cijeli album drži svojim trajanjem u nešto manje od sat vremena više nego visoku razinu kvalitete, a glazba popraćena suptilnim orkestracijama ili podebljana čudesno lijepim, ali nenametljivim Hammond orguljama, samo podvlači vrlo nježnu i introspektivnu liriku.

Lijepu posvetu dobili smo i u pjesmi Bowie, koja je isto jedan od ljepših trenutaka albuma, ali čak ovdje možda ne bi ni trebalo izdvajati pjesme pojedinačno jer ipak ovaj album najbolje zvuči kao jedna cjelina.

U svakom slučaju Paul Weller nam s True Meanings pokazuje kako se dostojanstveno “stari“ iako to u njegovom slučaju definitivno ne zvuči, a ni ne izgleda uopće loše. Izvrstan omot albuma nam pokazuje Paula koji sjedi u fotelji i koji ne izgleda kao običan šezdesetogodišnjak nego kao izvanredno odjeveni šezdesetogodišnji kralj bez krune, ali fenomenalnog izgleda i stava. Primjer starenja sa stilom.

Na kraju ću reći da je True Meanings album koji je sa svakim sljedećim slušanjem sve bolji i koji vam se sa svakim sljedećim slušanjem sve više uvlači pod kožu. Neću ovdje napisati da je True Meanings najbolji album Paula Wellera, ali neću napisati ni da nije, svatko će zaključiti za sebe, svatko će za sebe naći njegova prava značenja.

Da kvalitetom spada u sâm vrh njegove diskografije nije uopće upitno, a svakako će se morati naći i na vrhu ovogodišnje diskografske produkcije.

…To find true meanings
And patterns in things,
Symbols in making,
These moments exist

And as long as
The wind blows
The tides flow
Along

Under a blue sky
On a new wave

Foto: Promo (izvor: paulweller.com)

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5