IZVJEŠĆE/FOTO: Repetitor u Zagrebu – Repetitio est mater studiorum
21. listopada 2018.
Boris Abramović (273 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Repetitor u Zagrebu – Repetitio est mater studiorum

Ponavljanje je majka učenja ili znanja kako su govorili još stari latini, a to se kroz ova pusta stoljeća od tada do danas pokazalo kao neporeciva istina.

U vikendu koji je iza nas mogli smo se i sami uvjeriti u to jer nas je bend kojemu samo ime govori da je sklon ponavljanju počastio jednom više nego poslasticom. Beogradski Repetitor, sigurno najbolji live act u regiji, a i šire, vratio se i održao mini turneju od tri uzastopne večeri po zagrebačkim klubovima. Ovaj puta priliku i čast da ih ugoste imali su Attack, KSET i Vintage Industrial Bar. Zagreb je odavno dokazao da voli Repetitor, a i Repetitor voli nastupati u Zagrebu pa je ovo bila dobra prilika da svi budu sretni i zadovoljni, a na kraju su svi bili i puno više od toga.

Repetitor u Attacku (Credit by Nikola Knežević)

Tri nastupa u “relativno“ malim klubovima sugerira nam to da se Repetitori najbolje osjećaju na takvim mjestima iz kojih su uostalom i krenuli i gdje između njih i publike barijera nema. Koncept turnejice je bio takav da se krenulo prvo u Attack, najmanji od tri, gdje do sada nisu još nikada svirali i za koji kažu da su htjeli svirati u njemu čim su ga vidjeli, što se pokazalo kao pun pogodak, a i sâm klub je idealno mjesto za početak ovako nečega.

Nakon Attacka drugu večer su nastupili u KSET-u, mjestu gdje su prije desetak godina prvi put nastupili u Zagrebu kao mali brnd u usponu i na koje su se, možemo reći, slavodobitno vratili kao više nego veliki bend.

Treća večer je ostavljena za najveći prostor od ova tri, Vintage Industrial Bar, koji sigurno nije htio propustiti priliku ugostiti ovakav jedan sastav na ovakvom jednom. mogu reći i pohodu jer ovo što su Repetitor pokazali na ovoj mini turnejici spada sigurno u vrh, pogotovo u onom glazbenom segmentu kojim se bave.

Ne bih na ovome mjestu rastavljao svaki koncert pojedinačno iako sam bio na sva tri i stvarno ne mogu reći koji mi je bio najbolji ili najdraži jer sam možda lagano počeo gubiti objektivnost kad je Repetitor u pitanju, ali neke fakte mogu reći. Prvo, sva tri koncerta su bila rasprodana, što i nije neko veliko čudo uzimajući u obzir o kome se radi i gdje se događaji organiziraju. Drugo, koncerti nisu bili copy/paste već su sva tri imala različite set liste koje su čak, mislim, bile prilagođene i prostorima pa je možda najžešća lista bila u Attacku gdje je publika možda za nijansu bila i najmlađa, a onda se lista mijenjala i prilagođavala potencijalnoj publici u KSET-u i Vintageu i ako kažem da nije bila najžešća to svakako ne znači da nije bila i dalje ekstremno žestoka, ali čuli smo i neke od njihovih najboljih laganijih stvari.

Repetitor u KSET-u (Credit by Matej Kopecki)

Na svakom nastupu dobili smo otprilike isti kostur njihovog najpopularnijeg materijala, a onda se na njega nadovezivalo tkivo različito od kluba do kluba. Čuli smo neke stvari koje poprilično dugo nisu izvodili na koncertima (“Slamčica”, “10 puta nedeljno”… ), a čuli smo i neke nove koje se kao i obično na početku bruse na nastupima.

Treće, iako je bilo ljudi koji su bili na sva tri nastupa publika je bila različita od kluba do kluba, ali ono kako su prihvatili i kako su reagirali na bend je svuda bilo isto. Potpuno predavanje i s jedne i s druge strane. Kad se oni pojačaju, pojača se i publika, kad izdistorzira do kraja i publika izdistorzira do kraja, kad isporuče ogromnu količinu energije s pozornice u publiku, iz publike se vrati ogromna količina energije u pravcu benda. Fizika je to valjda neka.

Svakako moramo spomenuti i predgrupe koje su imali. Prvo sâm njihov izbor, a onda i izvedbu. U Attacku su im support bili mladi Osječani Harvo Jay, u KSET-u su to bili Makarani Spiridon, dok su im se u Vintageu pridružili njihovi sugrađani Dogs in Kavala. Sve tri predgrupe su bile jako dobar izbor, a očigledno su se i dobro pripremile jer im je ovo bila dobra prilika da nastupe pred mnogobrojnom publikom i svoju su priliku iskoristili na prilično dobar način te odličnim svirkama upotpunili sve tri večeri za što su bili nagrađeni od publike, a i dobili su potporu i zahvalnost i Repetitora.

Repetitor u Vintageu (Credit by Matej Kopecki)

Organizator ove mini zagrebačke turnejice (Dostava zvuka) je napravio odličan posao, prvo s izborom, a onda i sa samom organizacijom jer sve je štimalo i sve je bilo kako treba. S druge strane, Milena Milutinović, Ana Marija Cupin i Boris Vlastelica su čudo. Količina energije koju isporučju i količina znoja koju izgube za vrijeme svoga nastupa je ogromna, ali nakon svakog nastupa su se uspjeli rekuperirati za sljedeći dan tako da je sva publika dobila ono najbolje. Kod njih i ako tehnika za trenutak zakaže dobivamo nešto zanimljivo pa smo tako imali priliku čuti i jedan kratki ali ubitačni jam ritam sekcije u KSET-u.

U svakom slučaju win-win-win situacija, i za Repetitor i za organizatora, a ponajviše za publiku jer sigurno će se svatko jednog dana sa zadovoljstvom sjetiti da je bio na trodnevnoj repetitivnoj Repetitor turnejici u Zagrebu 18., 19. i 20. listopada 2018. godine.

Repetitor je i ovaj put dokazao i opravdao svoj renome i svoju snagu svima koji su bili, a onima koji nisu neka bude žao jer su propustili nešto veliko, ali nadam se da će se ovako nešto svakako ponoviti. Kad dođe novi materijal treba ga i dostojno predstaviti, a tu je eto onda i prilika da se ovakve stvari ponove.

Jer, ponavljanje je majka znanja!

Foto: Matej Kopecki (KSET i Vintage), Nikola Knežević (Attack)

Repetitor + Harvo Jay u Attacku

Repetitor + Spiridon u KSET-u (Foto: Matej Kopecki)

Repetitor + Dogs in Kavala u Vintageu (Foto: Matej Kopecki)