#nedjeljnikomentar: Daria Hodnik ft. Mario Huljev, Maja Posavec, Mary May, Nellcote i Valentino Bošković ft. TBF
21. listopada 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Daria Hodnik ft. Mario Huljev, Maja Posavec, Mary May, Nellcote i Valentino Bošković ft. TBF

Neki čudni, neki novi glazbeni projekti, jedna obrada, jedna buntovnička, tako bi se mogli opisati sastojci ovotjednog izdanja rubrike #nedjeljnikomentar. Pa krenimo!

Daria Hodnik i Mario Huljev – “Bitanga i princeza” (Croatia Records)

“Bitanga i princeza” je upravo dobila svoju plesnu funky verziju. Mario Huljev kao sjajan i nešto grublji vokal širokog raspona koji je savršeno preuzeo ulogu Željka Bebeka, te Daria Hodnik koja svojim izvrsnim i nježnim glasom udara kontru. A sve zajedno odličan spoj vrhunskih intepretatora i glazbenika koji su se okupili na ovoj obradi hita legendarnog Bijelog dugmeta, a kojeg je miksao i masterirao Marijan Brkić Brk. Truba i klavir daju jedan poseban touch cijeloj pjesmi, jazzerski i blueserski, a tek back vokali, Darijini kolege. Naježio sam se! Teško je obraditi nešto kultno, ali ako uspiješ pjesmi dati jednu novu dimenziju, kao što su to Daria i Mario uradili, onda ocjena ne može biti manja od ove koja slijedi.

Ocjena: 5/5

Maja Posavec – “Nećemo se naći” (Aquarius Records)

O Maji Posavec sam već puno riječi izrekao, a koje su samo u superlativima. Novi singl s debi albuma je baš onakav kakva je i sama Maja, i glazbenica i glumica, odnosno teatralan, kabaretski i osvaja. Jako lijepi klavirski ritam koji izvrsno paše uz njezin lijepi i nježan glas. Ona glazbeno zavodi cijelo vrijeme i uspijeva, bez iznimke. Već se dokazala i kao odličan tekstopisac. I individualno i kao cijeli paket je savršena. Divno! Još moramo samo pričekati onaj trenutak kad će i šira publika shvatiti njezin potencijal.

Ocjena: 4.5/5

Mary May – “A Lot” (DIY)

Jedno od najzanimljivijih glazbenih imena u zadnje vrijeme, Mary May, led je probila pjesmom “Softest Tune” zbog čega su glazbeni kritičari počeli pisati o njoj. A sada stiže još jedan, ukupno četvrti singl, “A Lot”, koji će biti zadnji pred izlazak debi albuma. Već smo navikli od nje kratke interpretacije pa je i ova tek nešto dulja od dvije minute. Ističe kako je ovo pjesma o proslavi jednog života. Započinje lijepim ritmom i njenim simpatičnim i izvrsnim glasom, a potom kreće ono što me ponovno oduševilo. Sirova gitara, žestoki zvuk i njezin vokal koji odlazi u visine, osvaja, u svakom pogledu, emotivno i glazbeno. Ne mogu dočekati album da čujem cijeli produkt rada Marka Mrakovčića i nje.

Ocjena: 4/5

Nellcote – “Mutiny” (DIY)

Ovaj mi bend postaje sve zanimljiviji i više nije samo standardni indie projekt, nego nešto više. Zato se i ističe u moru indie izvođača u Hrvatskoj. Novoj singl poslastici dao je i vintage prefiks, kontrastom svjetla i tame. Pozivaju nas na pobunu, na izlazak iz lijenog moda i početak borbe za svoje “ja”. Melankolična, a ujedno i plesna pjesma, upravo konstrast koji sam spomenuo. U spotu se cijelo vrijeme prikazuju ovce. Nije ni čudo, svi smo mi samo ovce, dok ne ustanemo iz naslonjača. Snažne riječi, snažna poruka i odlična interpretacija. Dobro za pustiti u slušalice i razmisliti, o sebi, o nama.

Ocjena: 3.8/5

Valentino Bošković i TBF – “Adio Trafikonte”

Klasični nastavak pjesme “Dogodila se ljubav”, ali nastavak koji se snimljen na nekoj drugoj planeti, onoj koja je preostala nakon “Smaka svita”. Valentino Bošković je tu da stvori astronomsku atmosferu i odvede nas na putovanje Mliječnom stazom, a TBF-ovci su tu da pjesmi daju jedan splitski reperski đir. Prelijepu melodiju stvorili su studiju Bozon i želim toga još. U cijeloj zbirci monotonih glazbenih projekata Valentino Bošković je nešto što je otišlo u oblaku, a svi ostali su ispod. Iznimno cijenjeni projekt koji pridobiva sve više Marsovaca (čitaj: obožavatelja). Evo još jednog!

Ocjena: 5/5