IZVJEŠĆE: U2 u Milanu – večer iskustva i optimizma
22. listopada 2018.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: U2 u Milanu – večer iskustva i optimizma

Niti godinu dana nakon završetka kolosalne stadionske „The Joshua Tree“ turneje, U2 su se vratili u dvorane i nastavili ondje gdje su 2015. godine stali sa svojom „iNNOCENCE+ eXPERIENCE“ turnejom. Novoj „eXPERIENCE + iNNOCENCE“ turneji prethodilo je objavljivanje vjerojatno najboljeg album irskih rockera u posljednjih petnaestak godina nazvanog „Songs of Experience“.

Jedna od stanica nove turneje i dalje ponajvećeg svjetskog benda bila je Italija, to jest Milano. Grad je to koji s U2 veže posebna ljubav. O tome svjedoče i četiri rasprodana koncerta milanskog Mediolanum Foruma održanih od 11. do 16. listopada.

Turneje U2 po mnogočemu su jedinstvene. Irci na svojim koncertima nastoje uvijek dati najbolje od sebe i publici priuštiti najbolji mogući doživljaj. I to po mogućnosti uz uporabu najmodernije tehnologije. Ovog puta su na turneji predstavili novu inovaciju zvanu augmented reality (proširena stvarnost).  S obzirom na to da je nova turneja nastavak priče iz 2015. godine, stage i njegova kompozicija ostali su netaknuti. Međutim, ništa drugo nije ostalo isto. Vrhunska koncertna produkcija bila je vidljiva već samim ulaskom u dvoranu. Dvostrani futuristički ekran koji je po potrebi i nosivi stage prostirao se cijelim parterom i s pozornicama na obje strane nikoga nije mogao zakinuti za bilo koji detalj i potpuni koncertni doživljaj.

Nešto nakon 20:30 sati milanski je koncert započeo jednim od najboljih introa kojeg sam imao priliku vidjeti uživo. Moćni govor Charlieja Chaplina iz njegovog „Velikog diktatora“, slike ratnih razaranja gradova koje bend posjećuje na turneji, svjetskih vođa, sukoba i simbola Europske unije, bili su uvod u koncert koji se otvara s „The Blackout“. Potom iz ekrana u kojem su doslovno lebdjeli iznad publike na pozornicu dolaze članovi benda nastavljajući s novom „Lights Of Home“.

Ono što me poprilično oduševilo bila je činjenica da na turneji nema klasičnih U2 hitova. Oni koji su došli čuti „With or Without You“, „I Still Haven’t Found What I’m Looking For“, „Streets“ ili slične megahitove vjerojatno su ostali razočarani. Bend se odvažio napraviti novi korak, dati priliku novim pjesmama. Odlučili su ne živjeti na staroj slavi. „We’re band from the north side of Dublin, we’re called U2…“ bio je uvod u „I Will Follow“, jednu od prvih uspješnica benda, pjesmu koju je 1980. godine Bono posvetio svojoj prerano preminuloj majci. Bio je to početak konceptualnog koncertnog „eXPERIENCE  + iNNOCENCE“ putovanja koje se nastavilo singlom „Gloria“ s njihovog drugog studijskog albuma.

Nakon „Beautiful Day“ slijedi povratak u 90-e, jednom od najboljih albuma desetljeća. „Zoo Station“, „Who’s Gonna Ride Your Wild Horses“, „Even Better Than The Real Thing“ bile su posvete albumu „Achtung Baby“. Priču je zaokružio povratak Mr. MacPhistoa kojeg je Bono utjelovio tijekom Zoo TV turneje 1993. godine. Bio je to uvod u „Acrobat“, stvar koju su na ovoj turneji izveli prvi put nakon njezina objavljivanja prije 27 godina. Nostalgiji su pridonijeli i „Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me“ i tako nepravedno zapostavljena „Stay (Faraway, So Close!)“.

Okruženi publikom na manjoj pozornici, bend je začinio atmosferu hitovima „Elevation“ i „Vertigo“. Uslijedila je i nova, ovog puta u akustičnoj izvedbi, „You’re the Best Thing About Me“. Bono i The Edge pobrinuli su se za „Summer of Love“ na koju se, uz prikaz migranata i njihov prelazak Sredozemnog mora, nadovezuje „Pride“. U2-ovci odlaze na svoje zasebne pozornice koje su raspoređene na suprotnim stranama dvorane. Pjesmu prate slike prosvjeda i divljanja ekstremnih desničara u Europi. Potom slijedi podrška skupovima borbe za ljudska prava, prava žena, skupovima podrške Europskoj uniji. „Fight back. Don’t take it lyin’ down, you got to bite back. The face of liberty’s starting to crack…“ upozorava Bono s „Get Out Of Your Own Way“. Uskoro se iza glavne pozornice uzdiže golema zastava EU. Vrhunac Bonovog monologa o „zajedničkom plavom nebu i zvijezdama koje dijelimo“ prati „New Years’s Day“. Glavni koncertni dio završava se s „City of Blinding Lights“ čiji je intro bio popraćen „Odom radosti“.

Bend se nakon kratke video posvete borbi za prava žena vraća na bis i započinje „One“. Slike iz novog video uratka prate „Love Is Bigger Than Anything In Its Way“. Nakon nešto više od sada već dvosatnog spektakla, Bono zaključuje koncert porukama iz „13 (There Is a Light)“.

Možda su nekada u prošlosti svojim glazbenim izdanjima zastranili u onome što rade, ali U2 su sa svojim koncertnim izvedbama i dalje prvaci s kojima se tek rijetki mogu mjeriti. Fantastična produkcija, izvedbe osmišljene do najsitnijih detalja i izvrsne set-liste uvijek su bili odlika irskih rockera. Oni su i dalje jedna od najvećih koncertnih atrakcija i zasigurno će i u budućnosti još dugo oduševljavati.

Foto: Toni Šafer (privatni album)