IZVJEŠĆE: Ambrose Akinmusire Quartet na 28. festivalu Jazz.hr/jesen u Kontesi
24. listopada 2018.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Ambrose Akinmusire Quartet na 28. festivalu Jazz.hr/jesen u Kontesi

Od 17. do 21.10. u Jazz & Cabaret clubu Kontesa u Zagrebu održan je 28. festival Jazz.hr, jesenji dio, dok je njegov proljetni dio planiran za svibanj sljedeće godine.

U srijedu 17.10. nastupio je jazz gitarista Samo Salamon Bassless, u četvrtak belgijski pijanist Jef Neve sa svojim triom, petak je bio rezerviran za izvrsnog Marcin Wasilewskog i njegov trio, u subotu je nastupio Zoran Majstorović Trio uz gosta Joea Locka na vibrafonu, a Kontesa je u nedjelju ugostila i najveću zvijezdu ovogodišnjeg izdanja Jazz.hr festivala Ambrosea Akinmusirea koji je nastupio sa svojim Quartetom.

Ambrose Akinmusire, američki trubač i skladatelj, jedan je od najcjenjenijih jazz glazbenika današnjice općenito. Osebujan instrumentalist koji svoje korijene i utjecaje traži u širokom rasponu od Waynea Shortera preko rocka, hip hopa do klasične glazbe Mauricea Ravela. Glazbenik je to posvećen istraživanju novih glazbenih područja i proširivanju zvukovnih mogućnosti svojega glazbala zbog čega ga glazbeni kritičari uspoređuju s nekim od najvećih trubača u povijesti jazza, a i ove godine su ga kritičari uglednog DownBeata proglasili najboljim jazz trubačem na svijetu. Sa svojim kvartetom snima za uglednu diskografsku kuću Blue Note, a s njima se došao predstaviti i našoj publici ove nedjelje.

Sigurno jedan od najvećih, ako ne i najveći, jazz događaj ove godine počeo je nažalost s popriličnim zakašnjenjem jer je avion kojim su Ambrose Akinmusire i njegov Quartet doletjeli iz Münchena kasnio nekoliko sati u dolasku pa je sam nastup isto tako kasnio, tako da su glazbenici na pozornicu izašli pola sata prije ponoći izravno iz kombija koji ih je dovezao s aerodroma. Da publika ne bi bila uskraćena ni u čemu pobrinuli su se Kaplowitz/Križić/Matišić Trio koji su svaku večer bili zaduženi za svirke nakon službenog dijela programa i za jam sessione, a stjecajem okolnosti u nedjelju su odradili svirku prije službenog dijela i u ugodnoj atmosferi pripremili publiku za nastup glavnih zvijezda.

Kao pravi profesionalci ali i vrlo simpatični ljudi, Ambrose Akinmusire i njegova ekipa nakon samo nekoliko minuta pripreme započeli su sa svirkom kao da su se odmarali cijeli dan, a ne vukli po aerodromima. Fantastičnu ekipu je Ambrose skupio oko sebe. Sam Harris na klaviru vrlo vješto i zanimljivo frazira uz teme isto kao i kontrabasist Harish Raghavan, dok je bubnjar Justin Brown posebna priča. Kombinacija izuzetne i atraktivne agresivnosti i virtuoznosti koja se pretapa u nevjerojatnu preciznost i sve to uz osmijeh koji mu ne silazi s lica. Solom koji je odsvirao oduševio je sve u dvorani, a oni su to znali i nagraditi.

Sâm Ambrose Akinmusire pokazao nam je svu raskoš svoga talenta i sve ono što su prepoznali kritičari koji mu već godinama daju nagrade. Fantastičan nastup je obilježio presjek njihove karijere, a neke od kompozicija koje smo čuli prvi puta sviraju na ovoj turneji pa je Zagreb u neku ruku imao i svojevrsnu ekskluzivu.

Više od sat i pol trajao je ovaj nastup nakon kojeg su svi bili i više nego zadovoljni i možemo se samo nadati da ćemo ovakve poslastice imati prilike i dalje gledati kod nas. Bez obzira koliko umorni bili nakon nastupa i nakon, kako je rekao sâm Ambrose, jednog nevjerojatnog dana, bili su raspoloženi podružiti se i s publikom u dvorani. Moramo naglasiti da je nastup bio organiziran u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu, isto kao što su nastupi Jefa Nevea i Marcina Wasilewskog organizirani u suradnji i uz pomoć Veleposlanstava Kraljevine Belgije i Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu. Kako Ambrose Akinmusire konstantno radi na afirmaciji jazza u ponedjeljak 22.10. u Muzičkoj akademiji u Zagrebu održao je i radionicu tako da ovaj dolazak i nastup nisu bili samo obični nastupi nego je ovaj posjet imao i edukativni karakter.

Nadamo se da će se ovakve suradnje nastaviti i u budućnosti jer je očigledno da naša publika voli jazz i da je definitivno “gladna” ovakvih događaja i nastupa ove razine kvalitete.

Jazz & Cabaret club Kontesa – Zagreb potvrdio se kao odlično mjesto za organiziranje ovakvih manifestacija, a uz organizatore i sve izvođače koji su nastupali pohvalu svakako zaslužuje i publika koja je znala prepoznati i nagraditi kvalitetu koju je čula i vidjela na festivalu.

Za ovu godinu to je to, vidimo se sljedeće godine.