#nedjeljnikomentar: Boa II, Editors, Ellie Goulding, Pips, Chips & Videoclips i Van Morrison
28. listopada 2018.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Boa II, Editors, Ellie Goulding, Pips, Chips & Videoclips i Van Morrison

Nije bilo previše zanimljivih izdanja u proteklih sedam dana, ali se ipak nešto moglo izdvojiti za rubriku #nedjeljnikomentar u kojoj pak vladaju oni s iskustvom, veterani i poluveterani.

Boa II – “Srce puno kiše” (Menart)

Boa je promijenila svoju postavu, postala Boa II, čak je promijenila i zvuk, ali i otišla tamo gdje se meni previše i nije dopala. Zadržala je taj futuristički prizvuk kojeg je uvijek imala i zbog kojeg su zvučali kao netko tko je uveo neke inovacije na hrvatsku glazbenu scenu. Nisu im trebali auto tune efekti na vokalu. Što se tiče ostatka benda, nije nešto previše uvjerljivo, iako bih izdvojio synth koji je jedini pobjednik ove pjesme, ali i Scholza kao jednog od najboljih hrvatskih bubnjara. No, ništa posebno zbog čega bi mi pjesma ušla u uho. Šteta jer su ipak najavljivali nešto veliko promjenom imena, što ipak u konačnici nismo dobili. Samo prosječnu pjesmu.

Ocjena: 3/5

Editors – “Cold” (Play It Again Sam)

Editorse ili voliš ili ne voliš. Ponovno kombiniraju nježno i žestoko, nježan vokal Toma Smitha i žestoki zvuk koji se tek u drugom dijelu razvija i osvaja. U pitanju je prva pjesma na novom studijskom albumu i ukupno četvrti singl kojeg će predstaviti i na skorašnjem Pozitivnom koncertu u Zagrebu. Uvrnutim gitarskim riffom i uzvikivanjem “hey, ho” sigurno će očarati još jednom publiku, iako mislim da oni mogu puno bolje. Ali vrlo dobro zvuče i nemam nešto previše za dodati ili oduzeti.

Ocjena: 4/5

Ellie Goulding x Diplo ft. Swae Lee – “Close to Me” (Polydor)

Vratila nam se simpatična Ellie Goulding koju smo imali prilike gledati prije nekoliko godina na Exit festivalu u Srbiji. Sad je udružila snage s Diplom i reperom Swaeom Leejem. Pjesma ima dosta cool ritam i drop, a Ellie ponovno vrlo lijepo ispušta svoj glas, nježan, ženstven i sitno promukao. Nije u pitanju pjesma koja će zaharati svjetskim top listama, ali uz Ellie sve lijep ozvuči, pa tako i “Close to Me”. Lajk!

Ocjena: 3.5/5

Pips, Chips & Videoclips – “Kung Fu lekcija” (Dan, mrak)

Ljubitelj sam Pipsa od samih početaka koji su obilježili i moje odrastanje, tako da možda i nisam objektivna osoba za ovu recenziju. Zvuk novog singla je fenomenalan, bogat, snažan, funky rockerski s tipičnim PC&VC refrenom te instrumentalnom dionicom gdje se priključuje Yaya i svojim vokalom, taman kad sam pomislio da pjesma neće biti nešto posebno, odvodi atmosferu u jednom drugom, puno boljem smjeru. A to su Pipsi, kao što sam rekao za Editorse, ili ih voliš ili mrziš. Ipak, održali su još jednu lekciju puno mlađim bendovima, Kung Fu lekciju.

Ocjena: 4/5

Van Morrison – “Got to Go Where the Love Is” (Exile)

Ovaj čiko objavljuje albume više nego bilo tko drugi i u 73. godini zvuči nevjerojatno. Novi album je tu, “The Prophet Speaks” izlazi 7. prosinca i najavljuje ga singl “Got to Go Where the Love Is”. Jazzy blues pjesma s tipičnim Van Morrison glasom, koji zvuči polucrnački i koji zajedno s puhačkom sekcijom te jako lijepom klavijaturskom dionicom i solom osvaja na prvo slušanje. Priljubljuje se i blues gitara koju kao da svira B. B. King. Ovo je pravi mali jam session koji nas vraća u zlatno doba glazbe, stare američke klubove. A kraj uz gospel pljeskanje u ritmu pjesme i back vokale natjerat će vas da ustanete i zaplješćete. Njemu, bendu, pjesmi i riječima!

Ocjena: 5/5