Keziah Jones za MB: “Dok god dišem neću prestati istraživati nove načine izražavanja i otkrivati sebe u i kroz glazbu”
15. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Keziah Jones za MB: “Dok god dišem neću prestati istraživati nove načine izražavanja i otkrivati sebe u i kroz glazbu”

Ime koje će netko često spomenuti kao odgovor na pitanje o najdražem afričkom glazbeniku jest ono Keziahe Jonesa, nigerijskog kantautora, osnivač samoprozvanog glazbenog žanra blufunk i glazbenika kojeg ćemo 1. prosinca gledati po prvi put u Zagrebu, odnosno u Tvornici kulture.

Uspjeli smo se ugurati u gust raspored ovog glazbenog velikana i velika nam je čast što smo mogli razgovarati s njim o glazbi, njegovim korijenima i djetinjstvu, Nigeriji, prvom susretu s glazbom, uzorima i novim materijalima. Upoznajte ga prvo kroz glazbu:

Možda ste već puno puta nailazi na ovo pitanje, ali mi nemamo baš mogućnosti često razgovarati s velikim glazbenicima kao što ste Vi, pa ću ipak postaviti pitanje. Nigeria ima cijeli niz glazbenika koji su obilježili svjetsku glazbenu scenu. I dosta raznolikih glazbenika. Ali me zanima, kakva je vrsta glazba najpopularnija u Nigeriji? Koji su vaši glazbeni korijeni?

“Ustvari ne dobivam ovakvo pitanje često i ne znam jesam li prava osoba koja bi mogla govoriti o popularnoj glazbi ovih dana, a s obzirom da ne provodim dosta vremena u Nigeriji, odnosno na jednom određenom mjestu zapravo. Tradicija je uvijek bila u velikom obimu usađena u sve glazbene žanrove u Nigeriji. Dosta smo svjesni naših korijena i to je bio jedini način da nastavimo egzistirati. Koji smo god žanr usvojili, korijeni su uvijek bili usađeni u njega. Moji korijeni započinju od osnova korištenja gitare kao forme Yoruba perkusija i kroz probe i greške nakon kojih sam ipak nešto shvatio. Gitarsko umijeće sam usvojio od dosta svirača trube poput Milesa Davisa i Johna Coltranea. Ultimativno, Fela Kuti  je superheroj u svojim idejama, njegovom prakticiranju i izvršenju tih ideja.”

Vaš prvi dodir s glazbom je vrlo zanimljiv. Priča je dosta živopisna kao i činjenica da se to nije dogodilo u Nigeriji nego u Londonu, zar ne?

“Trebao sam slijediti očeve stope u Lagosu kako bih postao akademski obrazovana osoba i poduzetnik. Stoga sam poslan u London na školovanje kako bih dobio najbolje obrazovanje. No, taj život očito nije bio za mene. Shvatio sam to u dosta ranoj dobi. Otkrio sam stari školski klavir kad sam imao 13 godina i tako je sve počelo. Krenuo sam učiti svirati i pisati pjesme te se novi svijet pojavio ispred mene. Svijet kojeg više nikad nisam htio napustiti. Naravno, sve je to utjecalo na moje učenje i nikad nisam postao ono što je moja obitelj htjela da budem. Ali postao sam Keziah Jones, slobodan čovjek u svojem vlastitom svijetu.”

Osim glazbe imate ljubav i prema crtanju i pisanju poezije. Što je jednostavnije, pisati, crtati ili svirati? Teško pitanje?

“Glazba je dio jednog šireg projekta koji uključuje moje razmišljanje, moju politiku i moje poglede na duhovnost. Sve umjetnosti vidim kao jednu fundamentalnu vježbu.”

Zanimljivo je čuti da su Fela Kuti, Miles Davis i Jimi Hendrix Vaši, ako mogu tako reći, idoli. Mislim da su te tri osobe u Vama i da ih možemo čuti u Vašoj glazbi. Koliko je njihova glazba utjecala na Vašu i koliko se poistovjećujete s njihovim izvedbama?

“Oni su predstavljati slobodu u glazbi kojoj sam uvijek težio. Predstavljaju konstantnu inspiraciju, kao da su crpili inspiraciju iz svakog njihovog životnog trenutka, ali i njihove okoline. Njihove vještine su nevjerojatne, a njihova glazba besmrtna, ali mislim da je njihov duh najviše utjecao na mene.”

Vi ste multiinstrumentalist. Osim gitare svirate klavir, bas, perkusije, klarinet…ima li kraja ovoj listi?

“Dok god dišem mislim da nikad neću prestati istraživati nove načine izražavanja i otkrivati sebe u i kroz glazbu.”

Ali primarni instrument je gitara i Vaša slap tehnika je fantastična. Zašto na taj način svirate gitaru, ima li neka posebna priča iza toga?

“Sve je u ritmu. Samo sam htio stvoriti taj groove kojeg perkusije i bas slap tehnika mogu stvoriti. Ritam je ta stvar koja vas primarno pokreće.”

Ovo je druga godina zaredom da nastupate u Hrvatskoj. Prošle ste bili u Dubrovniku. Kakve uspomene nosite iz Hrvatske?

“Taj događaj je bio jedan od najljepših na kojima sam ikada svirao, doslovno iznad mora. Jednostavno nevjerojatno. I publika je reagirala kao da smo stari prijatelji, znali su i pjevali sve pjesme. Radujem se Zagrebu!”

IZVJEŠĆE/FOTO: Keziah Jones oduševio i rasplesao Dubrovčane

Ovo je Vaš prvi put u Zagrebu. Zanimljivo je da smo ove godine imali već jednog velikog nigerijskog glazbenika u Hrvatskoj i u Zagrebu – Femija Kutija. Vrlo simbolično, zar ne?

“Femi je sjajan, volim i njega i Seuna Kutija, također. Njihov otac bi bio ponosan na način na koji su nastavili svoj životni put. Ne znam je li simbolično, ali meni će biti velika čast.”

Radite na novom albumu. Prošlo je dosta vremena od zadnjeg studijskog materijala. Možete li nam otkriti što nam pripremate?

“Radim na nekim materijalima za novi album koji će izaći kasnije ove godine. Jedini novi začin je zrelost i malo više mudrosti, nadam se.”

Hvala na Vašem slobodnom vremenu i želim Vam odličan jam session u Tvornici kulture!

“Hvala i nadam se da ću Vas vidjeti u prvom redu :)”