Hrvatska diskografska udruga predstavlja knjigu izašlu povodom Nacionalnog dana albuma
20. studenoga 2018.
Music Box (10959 Članci)
Podijeli

Hrvatska diskografska udruga predstavlja knjigu izašlu povodom Nacionalnog dana albuma

Predstavljanje knjige„70 priča o albumima povodom 70 godina od prvog izdanja“ održat će se 26. studenog u baru Kaptol Boutique kina u Zagrebu od 18 sati. Uz autore, urednika, predsjednika HDU-a Želimira Babogredca i dopredsjednika HDU-a Branka Komljenovića, razgovoru će se pridružiti i gosti iznenađenja – izvođači čiji se albumi nalaze u knjizi.

Hrvatska diskografska udruga ove je godine po prvi put obilježila Nacionalni dan albuma, a nakon brojnih aktivnosti ove jeseni povodom 70 godina od prvog albumskog izdanja, za studeni je pripremila posebnu poslasticu koju će ljubitelji glazbe moći – prolistati. Cijenjeni glazbeni kritičari Zlatko Gall i Hrvoje Horvat napisali su 70 priča o albumima čiji je izlazak označio važnu prekretnicu u glazbenoj industriji na našim područjima. Spomenute priče HDU je okupio pod naslovom 70 priča o albumima povodom 70 godina od prvog izdanja koji će se i službeno predstaviti 26. studenog.

„Sedamdeset priča o 70 longplejki s domovnicom hrvatskih izdavača koje imamo uvezane u ovom izdanju, moram odmah naglasiti, nisu nikakav „the best of“ hrvatskih dugosvirajućih ploča u razdoblju od njihove pojave na ovamo; ovaj spomen na početak najreprezentativnijeg formata u diskografiji zamišljen je kao works in progress, svojevrsni „radovi u tijeku“. Njegovi autori, uvaženi rock-kritičari i glazbeni pisci Zlatko Gall i Hrvoje Horvat, pokušali su iz perspektive dugogodišnjih recenzenata hrvatske glazbe, i diskografije posebno, za prvu etapu ambiciozne i hvalevrijedne zadaće što ju je pred sebe stavila Hrvatska diskografska udruga kao krovna diskografska organizacija, predstaviti najširu moguću lepezu pop-rock idioma koji su se javljali na našoj sceni, kako kao originalni izraz autentičnog muzičkog jezika, tako i kao lingua franca planetarne pop kulture. Mnogi od ovdje odabranih LP-ja što su stekli najšire prepoznavanje, osvojili prestižna priznanja, rušili granice prodaje, u društvu su s onima koji nisu stigli dalje od kultnog statusa ili su se ukopali na granicama žanrovskih međaša, često tek kao putokaz sretnijima i uspješnijima. A mnogo više njih, stotine njih, čekaju da u budućim pričama budu predstavljeni ili, bolje rečeno, da ih ponovno preslušamo. (…)“ – iz predgovora urednika knjige, Siniše Škarice.

Predstavljanje knjige održat će se 26. studenog u baru Kaptol Boutique Cineme u Zagrebu od 18 sati. Predstavljanje će održati autori, urednik, predsjednik HDU-a Želimir Babogredac i dopredsjednik HDU-a Branko Komljenović, a razgovoru će se pridružiti i gosti iznenađenja – izvođači čiji se albumi nalaze u knjizi.

Predstavljanje knjige prati i prigodna izložba u istome prostoru koja će biti otvorena za sve posjetitelje do srijede, 28.11. Izložba će uključiti neka od najvažnijih diskografskih izdanja od kojih se neka nalaze i u samoj knjizi. Događaj je upotpunjen i glazbenom pozadinom uz reprezentativne hitove iz albuma u knjizi.

Hrvatska diskografska udruga još jednom je pokazala kako diskografija s naših područja raste iz dana u dan i može stati uz bok nekim svjetskim primjerima glazbenog izdavaštva. Ponosni, predstavljamo knjigu u kojoj donosimo tek dio velikih glazbenih prekretnica na teritoriju današnje države, a priče o njima zabilježene su od strane glazbenih znalaca sa zavidnim iskustvom u poznavanju glazbe i glazbenoj kritici. Knjiga koju ćete primiti u ruke sadrži, simbolično, 70 albuma različitih žanrova koji će svakog ljubitelja dobre glazbe vratiti u neka sjećanja, zaintrigirati, podučiti, ili jednostavno podsjetiti na važnost nekih naših glazbeno-umjetničkih vrednota. Upravo u tome leži ideja aktivnosti HDU-a povodom Nacionalnog dana albuma, dana koji ćemo od ove godine marljivo obilježavati, a možemo reći – i zabilježavati, u nekim novim tiskanim izdanjima. – predsjednik HDU-a, Želimir Babogredac.

Knjigu je moguće kupiti i nakon predstavljanja u redovnoj prodaji, a sve novosti o Nacionalnom danu albuma, kao i aktivnostima Hrvatske diskografske udruge, moguće je pronaći na njihovoj službenoj Facebook stranici, a dodatna pitanja možete poslati i na hdu@hdu.hr.