Klapa Dišpet slavi 20 godina djelovanja!
23. studenoga 2018.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Klapa Dišpet slavi 20 godina djelovanja!

Nakon uspješne prethodne godine u kojoj su predstavile novi, peti samostalni album posvećen svadbenim pjesmama, predstavljale Hrvatsku na susretu u dalekoj Argentini i proslavile nominaciju za nagradu Porin, krajem ove godine djevojke iz klape Dišpet najavljuju veliki obljetnički koncert 1. prosinca u Hrvatskom glazbenom zavodu.

“Uz predivne goste – zbor Concordia Discors koji će izvesti neke od pjesama pisanih za Dišpet i pučke pjevače iz Ražanca koji će izvesti izvorne verzije naših pjesama – proslavit ćemo naših 20 godina stvaranja glazbe”, kažu Dišpetože koje su u posljednjim fazama organizacije koncerta na kojem, najavljuju, iznenađenja neće nedostajati.

“Sve što smo pripremili sigurno će najzanimljivije biti onima koji nas prate godinama, ali od srca pozivamo da nam se pridruže i svi ljubitelji glazbe koji su se ikada upitali što to klape, posebice ženske, uopće rade. Imamo krasan retrospektivni program i presretne smo što ga možemo izvesti, vjerujemo da nećete biti razočarani.”

Tijekom prvih 20 godina više od 30 pjevačica ostavilo je svoj trag u Dišpetu, izgradivši time jednu od najproduktivnijih ženskih klapa poznatih po karakterističnom bogatom zvuku i vrijednom radu na predstavljanju glazbene tradicijske baštine. Uz jasnu umjetničku viziju dugogodišnjeg voditelja Jurice Boškovića, koji je postavio standard za rad klape i nakon svog odlaska, i vrijednu suradnju s Joškom Ćaletom i Markom Rogošićem, a potom i s brojnim drugim renomiranim skladateljima i stručnjacima, klapa Dišpet tijekom godina doprinijela je klapskom svijetu nizom tradicionalnih napjeva spašenih od zaborava. Posvećenost vlastitim projektima, bez kojih ti napjevi danas ne bi ostali trajno zabilježeni na čak 5 nosača zvuka i u notnoj zbirci, urodila je vrijednom i impresivnom ostavštinom klape. Tim slijedom nastale su i brojne obrade i skladbe koje su pisali skladatelji, imajući upravo Dišpet na umu, a koje su kasnije postale standardi u nasušno potrebnom novom ženskom klapskom repertoaru.

Klapa Dišpet osvojila je brojna priznanja za svoj rad u Hrvatskoj i svijetu, a posebno ističu svoje nagrade sa Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i čak sedam nominacija za diskografsku nagradu Porin. Po ulaznice za njihov slavljenički koncert po cijeni od 50, odnosno 30 kuna za đake, studente i umirovljenike požurite na blagajnu Hrvatskog glazbenog zavoda. Vidimo se 1.12. u 20 sati u HGZ-u – za Dišpet!