#nedjeljnikomentar: Bajaga & Instruktori, Detmeć, Les, Lorenzo feat. Goran Bošković, Tiani
25. studenoga 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Bajaga & Instruktori, Detmeć, Les, Lorenzo feat. Goran Bošković, Tiani

Bajaga & Instruktori – “Nikad te više neću zvati” (Croatia Records/PGP RTS)

Bajaga je bez najave ovog tjedna objavio novi singl i spot “Nikad te više neću zvati”, jednu od žešćih pjesama s albuma “U sali lom”. Prava rockerska synth poslastica. Upravo synth i gitarski solo samouvjereno vladaju pjesmom, dok Bajagin vokal vrlo lijepo zvuči i nakon toliko godina karijere. Jedan od najdugovječnijih rockera u našoj regiji pokazuje da osim svoje emotivne strane i dalje zna pokazati rockersko srce koje kasnije ostavlja svojoj publici na koncertima. Jedna od boljih pjesama albuma “U sali lom”.

Ocjena: 4/5

Detmeć – “Mnogo jak” (DIY)

Ovo je sad već ozbiljno! Požeški rap rock bend nakon uvodnog singla nastavlja golicati maštu slušatelja. Vrlo dobar rap uvod uz clean rif na gitari samo je zagrijavanje za ono što slijedi, žestoke gitare i prava hard rock brija zbog koje ćete zamahivati glavom kao da slušate neki tipični noise rock bend. Čak su dobro uboli i sa solom, i jednim i drugim, koji otvoreno poziva na šutku. Ne mogu dočekati prvi koncertni susret da se uvjerim u ovo što tvrdim. Nadam se da ću se uvjeriti!

Ocjena: 4

Les – “Krijesnice” (Menart)

Soundtrack sjajnog hrvatskog filma “Aleksi” već sam više puta pohvalio, a jedan dobar dio njega su pjesme grupe Les čiji je glavni vokal pravi nasljednik Urbanovih vokalnih bravura. Prodoran i glasan, ali i nježan, ovisno o potrebi. Jedino mislim da su se žičani klasični instrumenti mogli bolje iskoristiti jer mi se nisu previše dopali solo dijelovi violine koja nepotrebno prati vokal. S druge strane na refrenu pjesme sve zajedno zvuči vrlo dobro. Još jednom vas pozivam da pogledate film, ali i uživate u odličnom soundtracku. “Aleksi” je to zaslužila!

Ocjena: 3.5/5

Lorenzo feat. Goran Bošković – “Samo tvoj” (Croatia Records)

Lorenzo je već nekoliko vokalnih suradnji predstavio na svojim pjesmama, odnosno pjesmama iza kojih stoje Darko Bakić i Zvonimir Dusper Dus. Nakon Antonele Doko i pjesme “Sve što pomislim”, nova suradnja za pjesmu “Samo tvoj”, a koju je ostvario s Goranom Boškoviće iz grupe Fluentes zasjela je na tron njegovih uradaka. Goranov specifičan soulful pop vokal vrlo lijepo zvuči uz grublju elektroničku produkciju. Doduše pjesma me podsjeća na Bakićevu “Samo ti, samo ja” napravljenu za grupu Buđenje, ali opet i u ovom izdanju zvuči dovoljno zanimljivo da će sigurno pronaći svoj put do nekih top lista. Zarazni radijski electro funky ritam ulazi odmah na prvo slušanje, a Goranov vokal je pravi melem za uši.

Ocjena: 3.8/5

Tiani – “Bad Enough For You” (Mast produkcija)

Glazbenica s londonskom i hrvatskom adresom, Tiani, nastavlja niz objavljivanja pop poslastica koje su u skladu sa svjetskim glazbenim trendovima. Njezin simpatičan, senzualan i seksi glas u doticaju s electro pop produkcijom ne može loše zvučati. Ovo je standardna pop pjesma koja nema pravog refrena, a što je danas trend u vijetu, no opet treba ga znati i koristiti. Umjesto refrena se koriste dropovi uz minimalni pjevački dio koji se u većini slučajeva ponavlja i stapa s dropom. Kod Tiani nije problem izvedba, engleski jezik pa čak ni produkcija, problem je kako to progurati u Hrvatskoj. Gledajući s komercijalne strane mjesta na hrvatskim radijskim postajama nema, osim onih urbanih koje su vrlo rijetke. S druge strane problem je i svjetsko tržište gdje ovakve glazbe ima za bacanje, da ne kažem viška. Koliko god meni ili nekome drugome ovo lijepo zvuči, ako u budućnost želi određeni komercijalni uspjeh mora se odlučiti kako će zvučati. Nažalost moram tako reći jer s ovakvim zvukom u Hrvatskoj neće proći masovno. Taj problem će imati i brojni drugi izvođači koji imaju ovakav zvuk i još pjevaju na engleskom. Nismo sami mi problematični, cijela regija ima problem kod publike zbog takvog zvuka. Čudno, zar ne? Zato im želim da uspiju vani!

Ocjena: 4.2/5