IZVJEŠĆE: Svemir + Kensington Lima/TJMM/Mika Male – vrlo lijepa večer u intimnoj klupskoj atmosferi
30. studenoga 2018.
Boris Abramović (274 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE: Svemir + Kensington Lima/TJMM/Mika Male – vrlo lijepa večer u intimnoj klupskoj atmosferi

Vremensko zahladnjenje ovoga četvrtka bio je dobar razlog za povući se na rezervni položaj negdje u toplo pa se Sax klub činio kao idealno rješenje za jednu hladnu večer.

Samim tim što se u programu nudio jedan relativno široki dijapazon izvođača stvar se činila vrlo zanimljivom. Pošto je sutrašnji dan bio radni, svirka je najavljena, a i počela kao što je i najavljena, ranije nego što svirke počinju inače i to je bilo zaista hvalevrijedno jer otezanje s početkom uvijek nervira publiku. Sax je bio u popriličnom mraku, koncert je bio sjedeći, na svakom stolu svijeća što je pridonijelo vrlo intimnoj i ugodnoj atmosferi.

Zvonko Radost koji pokreće seriju ovih koncerata na njima će predstaviti izvođače regionalne scene i to po jedan bend po večeri plus gosti. Za početak izbor je pao na bend Svemir, okupljen oko zagrebačke kantautorice Zvonke Obajdin, ali krenimo od početka.

Čast da otvore koncert imali su članovi sastava Kensington Lima, a moram biti potpuno iskren, to je bio i razlog zašto sam došao u Sax, i to ne iz nekog zagrebačkog kvarta nego iz daleka. Kensington Lima je autorski bend Josipa Radića i nedavno im je objavljen album prvijenac “May“ za koji sam, recenzirajući ga na ovome portalu, rekao da je za mene album godine, bez obzira što je godina bila izrazito “rodna“, a i što još uvijek nije došla do kraja. Josip je u Sax doveo sa sobom ekipu koja je radila s njim na albumu i u klasičnoj bendovskoj postavi, dvije gitare, bas, bubanj i klavijature, predstavili svoj prvijenac više nego moćno. Svakako moram napomenuti da je ovo bila prva svirka Kensington Lime, ikada. I to se niti u jednom trenutku nije vidjelo. Bend je vrlo sigurno, moćno i uvježbano odsvirao šest stvari s albuma i vrlo suvereno nas uvjerio da smo dobili jedan novi biser live svirki na ovim prostorima. Chasing Sunsets nije ovaj put otpjevao Aljoša Šerić, ali sigurno će biti prilike da se i on negdje pridruži, a žestoki kraj su nam priuštili uz It Was Better in the Days of Cassette.

Na samom kraju moram spomenuti i njihovu najavu prvog bendovskog samostalnog nastupa koji je planiran za 15. veljače sljedeće godine u klubu KSET, i kako je rekao Josip, svi ste pozvani.

Nakon njih na binu izlaze Mika Male, klubski bend koji nam se u Saxu predstavio u formi trija, s gitarom, bubnjem i violinisticom koja je na trenutke violinu zamijenila s klavijaturama. Sviraju već dugo, do sada imaju tri albuma, Bijelo (2006), Vremenom (2010) i Gdje se sastaju luđaci (2013), a trenutno rade na novom albumu. Poprilično hermetična glazba s mnoštvom detalja i naglaskom na liriku ono je što karakterizira Mika Male, a tako su se predstavili i u Saxu.

Nakon njih, hedlajneri. Zvonka Obajdin sa svojim Svemirom izašla je pred publiku i predstavila svojevrsni presjek svoje karijere, od najnovijih stvari koje tek trebaju izaći uskoro na novom albumu Strah od dubine do nekih poprilično starih stvari. Saznali smo da je novi album već snimljen i to u dvije verzije, studijskoj i kućnoj i radujemo se što ćemo ih uskoro imati prilike i čuti. Zvonka je bila vrlo raspoložena i u jednoj intimnoj i ležernoj atmosferi predstavlja svoj rad. Na jednoj stvari kao prateći vokali pridružuju se Ana i Martina iz sastava Ti, ja i moja mama, a nakon toga Svemir na kratko silaze s pozornice i prepuštaju je Ani, Martini i Sandri da predstave dvije stvari s odličnog albuma Teška kao dno benda Ti, ja i moja mama, akoji je izašao u prošli petak. Iako su nastupili u nepotpunoj postavi (nedostajala je naša Helena) kratko su i lijepo predstavile album dvjema atmosferičnim pjesama s temom smrti.

Nakon njih Svemir se vratio svome nastupu i dovršio ovu jednu lijepu večer. Svakako vrlo vrijedna inicijativa Zvonko Radosti, te ćemo i dalje pratiti što nam sve donose u Sax klub.

Foto: Emanuela Tomino