#nedjeljnikomentar: Arctic Monkeys, Gatuzo, Mark Ronson & Miley Cyrus, M.O.R.T., The Strange
2. prosinca 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Arctic Monkeys, Gatuzo, Mark Ronson & Miley Cyrus, M.O.R.T., The Strange

Malo kasnije stiže nego protekle nedjelje, ali ipak na vrijeme. #nedjeljnikomentar ove nedjelje govori o novim singlovima Arctic Monkeys, Gatuza, Marka Ronsona i Miley Cyrus, M.O.R.T.-a i The Strangea.

Arctic Monkeys – “Anyways” (Domino Recording)

Pjesma koju do sada nisu objavili novi je singl Arctic Monkeysa i ima jednu zavodljivu i blagdansku melodiju u koju ćete se lako uklopiti. I dolazi nakon ne baš sjajnih recenzija zadnjeg studijskog albuma ovih poznatih rockera. Malo su usporili ritam, komercijalizirali zvuk, ako mogu tako reći, a što se možda neće svidjeti onim čvrstim obožavateljima. I sâm Alex Turner je rekao kako se nije uklopila u album “Tranquility Base Hotel + Casino”, ali da ju je ipak odlučio objaviti sada jer na jednom mjestu nisu mogle biti pjesme i o Bingu Crosbyju i o Randyju Newmanu. Tako da je sada na red došao Crosby. Retro zvuk i retro gitare lijepo teku kroz cijelu pjesmu, a Alexov prepoznatljivi glas osvaja na prvo slušanje. Kome pasalo, kome ne.

Ocjena: 3.5/5

Gatuzo – “Mogao bih” (Aquarius Records)

Gatuzo su se vratili i najavljuju novi studijski album koji izlazi početkom 2019. godine. Ovom pjesmom klasično miješaju retro i moderni zvuk, a svojom žestinom nisu odmaknuli od prethodnih izdanja. Uvijek su live zvučali puno bolje, a ako ovako zvuče studijski onda je jasno što možemo očekivati na koncertima. Vibrato/echo gitarski solo rasturio je u drugom dijelu pjesme, a iza njega stoji Damir Trkulja Šiljo koji je i vokalno ponovno na vrlo dobroj razini. Baš me zanima kakav će biti album.

Ocjena: 3.8/5

Mark Ronson ft. Miley Cyrus – “Nothing Breaks Like A Heart” (Columbia Records)

Miley se malo smirila, ne plazi više jezikom, ne skače polugola po nekim letećim kuglama, a zasluge pripadaju svakako njezinom producentu Marku Ronsonu koji se odlučio pobrinuti za njezine nove materijale. Klasični pop ritam miješa s country prizvukom, baš kao što je to radio i s Lady Gagom, iako je vokalno Miley ipak ispod svoje kolegice. Meni osobno u ovoj pjesmi ništa nije osvježavajuće, niti zanimljivo, sve standardno, očekivano. Mislio sam da će Ronson učiniti nešto više od svega ovoga. Iako je ova pjesma dosta osobna jer je Ronson svoju rastavu pretočio u glazbu i tekst “Nothing Breaks Like A Heart”, tako da je ipak tekstualno nešto jači od melodije. Razvodi često budu dobri za glazbu, a vidjet ćemo hoće li tim putem i Ronson.

Ocjena: 3/5

M.O.R.T. – “Draga majko” (Croatia Records)

Stigao je još jedan singl s cijenjenog albuma “Tužna kocka”, najpoznatijih sinjskih rockera. Uvod me podsjeća malo na neke američke folk/rock pjesme, a kasnije to prelazi u njihov prepoznatljivi noise rock zvuk. Snovi, dobri ili loši, sjećanja na majku, sve je opisano u ovoj mračnoj pjesmi i još mračnijem spotu. Još jedan biser s njihovog sjajnog albuma i odličan uvod za ono što slijedi, a to su prve pjesme i album na engleskom jeziku. Radujem se!

Ocjena: 4.5/5

The Strange – “Dime A Dozen” (Dancing Bear)

Ta surf gitara kod The Strangea me uvijek prigrli i osvoji, ali ono što je najvažnije, ostane u mojem srcu. Jedan od najboljih albuma godine izbacio je još jedan fenomenalan singl. Poznata rašpa Chrisa Eckmana još se jednom divno uklopila u brzi ritam, baš onako kako to zna i u emotivnijim pjesmama ovog benda. I glazbu i tekst je radio Chris, zbog čega možda toliko sjajno spoj glazbe i vokala zvuči. A puhačka sekcija je povre u cijelom jušnom loncu i daje aromu koja suvereno vlada okusom. Uživo su još atraktivniji, stoga se pripremite za njihov promotivni koncert 12. prosinca u Tvornici kulture.

Ocjena: 5/5