Nasljednica “Frke”, “Jutarnja frka”, najavljuje novi album Zdenke Kovačiček
6. prosinca 2018.
Music Box (10917 Članci)
Podijeli

Nasljednica “Frke”, “Jutarnja frka”, najavljuje novi album Zdenke Kovačiček

”Frku” znate, to je pjesma koja govori o stvarima koje se ne čine posebno ugodnima za razgovor pa stoga često i sama zabavna glazba zazire od njih. Međutim, ne i Zdenka Kovačiček, žena velike karijere i moćnog glasa, zaštitni znak naše glazbene scene, ona koja se provjereno ne boji budućnosti ni provokativnog sadržaja.

Od prve Frke snimane 1981. godine pa do verzije koju su u novim aranžmanima oživjeli Nipplepeople i sve do ”Jutarnje Frke” prošlo je puno toga, ali avangardni i pomaknut gard i zvuk stoje i dalje. Zanimljiva je činjenica da je Zdenka s ”Frkom” nastupila na Zagrebačkom festivalu te da se tekst pjesme koji je za to doba bio provokativan i kontroverzan morao prilagođavati mainstream publici jer Zdenka je uvijek bila dva koraka ispred svog vremena. Između tog nastupa i ponovnog nastupanja na ZF-u prošlo je punih 19 godina, a na svom sljedećem nastupu u sklopu festivala Zdenka se predstavila pjesmom ”Vrati se u moje dane” koja je obilježila uspješnu njenu suradnju s tekstopiscem i autorom Markom Tomasovićem. Njihova kombinacija bila je dobitna pa je prema glasovima publike ‘Vrati se u moje dane’ nagrađena Grand Prix nagradom.

Od pobjede do novog nastupa na Zagrebačkom festivalu proći će još jednom 19 godina!!! Marko i Zdenka ponovno su tim te zajedno u siječnju 2019. – Marko kao autor, a Zdenka kako glas – s novom pjesmom ”Jutarnja frka” idu na 66. po redu festival koji će se održati u 25. siječnja 2019. , a koji je još sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća krenuo ispunjavati program Televizije Zagreb. Drugim riječima, kada je Zdenka bila djevojčica i kada je sanjala o tome kako će postati pjevačica gledala je na televiziji snimku raskošnih prezentacija zabavnih festivalskih pjesama koje su snimane u tadašnjoj dvorani Istra, na mjestu današnjeg kazališta ZKM.

“Nakon što smo snimili pjesmu ”Jutarnja Frka” odlučili smo da idemo raditi novi album. Shvatila sam da više nema smisla donositi odluke o tome kako prestajem pjevati – to sam već rekla nekoliko puta, ali čim mi se ponudi neki novi, zanimljivi projekt oduševim se i prihvatim”, rekla nam je Zdenka.

Zdenka Kovačiček definitivno je jedna od najznačajnijih osoba u svijetu glazbenih priča na ovim područjima, a s vremenom je stekla epitet „žene za sva vremena“ po pjesmi koja joj je obilježila karijeru. No možda je prerano za zaključke da je upravo riječ o toj pjesmi. Možda je to ipak „Frka“, a „Jutarnja frka“ to uvjerljivo sugerira.

”Jutarnja frka” dobila je i video kojeg potpisuje Irena Ščurić. Glazbu i tekst potpisuje Marko Tomasović. Za aranžmane pobrinuo se Hrvoje Grčević. A sve zajedno odvija se pod okriljem Dancing Bear.

Foto: Stephan Lupino