#nedjeljnikomentar: Božo Vrećo, Edi East Trance Blues, Krešo Bengalka, Miley Cyrus, Porto Morto
16. prosinca 2018.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Božo Vrećo, Edi East Trance Blues, Krešo Bengalka, Miley Cyrus, Porto Morto

Nema predaje bilo koje nedjelje. Nastavljamo s našom, sada već redovnom, rubrikom #nedjeljnikomentar i donosimo analizu novih 5 zanimljivih singlova koji su predstavljeni ovoga tjedna.

Božo Vrećo feat. Marko Louis – “Sanjao sam” (Croatia Records)

Neslužbeni nastavak “Pašane” i vokalne suradnje Bože Vreće i Marka Louisa, jer znamo da u aranžerskom i produkcijskom smislu već dulje vrijeme zajedno rade. Nevjerojatno je kako Božo s lakoćom, ali i velikom boli piše tekstove za svoje pjesme, ali u njih uspijeva dodati i dašak radosti, slavlja života i ljubavi, kao i ritma. Pjesma je od emotivne balade došla do vrlo lijepog i plesnog ritma, te je upravo i zbog tih promjena i kontrasta postigla ono što će slušatelj objeručke prihvatiti.

Ocjena: 4.5/5

Edi East Trance Blues – “Puž blues” (Croatia Records)

Kad si Istrijan i sviraš blues, onda ćeš svakako zaintrigirati slušatelja, a kad si Edi Maružin i oko sebe imaš sjajne glazbenike, tada je jasno da je riječ o posebnom materijalu. Novi projekt Edi East Trance Blues je sve što ime kaže, sastavljeno od Edija Maružina, istočne (istrijanske) glazbe, transa i bluesa. Kud ćeš bolje kombinacije. Ponekada i zapostavljen kao glazbenik i autor, ali u kritičarskim krugovima iznimno cijenjen, Edi Maružim stavio je još jedan pečat svojem kvalitetnom radu i otpočeo priču koju je predugo čuvao u svojoj ladici. Skidam kapu!

Ocjena: 5/5

Krešo Bengalka – “Stroj” (Menart)

Štovateljima nešto tvrđeg hip hop zvuka Krešo Bengalka sigurno ide niz dlaku, meni je nešto manje zanimljiv, iako glazbeno i dalje na zadatku. Nisam preveliki ljubitelj ovakvog gangsta rapa, ali Krešo je uvijek bio ime, solo i s ekipom. I dalje nastavlja s prepoznatljivim dječjim watermarkom “Glazba Krešo Bengalka”, a ponovno niti jednom nije trepnuo. Dakle, nije se nešto previše toga promijenilo, ali mi je i dalje zanimljiviji glazbeno nego tekstualno. Vidjet ćemo što će biti s novim albumom.

Ocjena: 3/5

Miley Cyrus & Mark Ronson feat. Sean Ono Lennon – “War Is Over (Happy Xmas)” (Columbia)

Jasno je da u neke stvari ne treba dirati, no Miley je ovoga puta posao dobro uradila. Iako obrada zvuči kao da je pretvorena u verziju za neko moderno pop/country tržište, nije se previše mijenjalo po pitanju back vokala i samog ugođaja. Ali da je nešto posebno, ne mogu reći. Ali ako je ovo obitelj Lennon odobrila, valjda je njima onda to u redu. Kraj pjesme gdje Miley vokal diže na svoju najvišu razinu i nije previše došao do mene, osjeti se da se mučila. Vraćam se na početak – u neke stvari nije potrebno dirati.

Ocjena: 2.5/5

Porto Morto – “Kuća” (jeboTon)

Porto Morto su mi uvijek bili intrigantni, ali i nedovoljno istraženi, mojom krivicom. No, ono što sam do sada čuo me oduševilo i mislim da zaslužuju više pozornosti. Glazbeno i produkcijski su napeti i bez ikakve greške, iako u ovoj pjesmi tekstualno prejednostavni, da ne kažem dosadni. Ali vizualno opet briljiraju. Još jedan bend iz jeboTon glazbeno-kreativne kuće koja je i ove godine zablistala pa se nadam da će Porto Morto nastaviti s tim blistavim predznakom. Očekujem ipak još koju stepenicu više od ove pjesme.

Ocjena: 3.5/5