Vladimir Putin ne želi ukinuti, nego samo kontrolirati (rap) glazbu u Rusiji
16. prosinca 2018.
Nikola Knežević (2796 Članci)
Podijeli

Vladimir Putin ne želi ukinuti, nego samo kontrolirati (rap) glazbu u Rusiji

Kako i u cijelom svijetu rap glazba ponovno doživljava procvat, takvo je stanje i u Rusiji, samo što ondje počinju razmišljati o tome kako kontrolirati ovaj popularan glazbeni žanr.

Rap je u sebi uvijek imao dozu buntovništva, socijalno osviještenih tekstova koji su ulazili u samu bit problema današnjeg društva, a što svakako ruskim vlastima smeta. Ruski predsjednik Vladimir Putin iz tog razloga je savjetovao kulturnim vođama da razmisle o mogućnosti kontroliranja više nego ukidanja rap glazbe. “Ako ga je moguće zaustaviti onda ga moramo voditi i usmjeravati. Rap je baziran na seksu, drogi i protestu”, kaže Putin i smatra da je prevladavanje tema o drogi u tekstovima put prema degradaciji nacije. “Propaganda o drogama je gora nego psovanje” – zaključuje.

Ništa ni ne čudi s obzirom na konstantno cenzuriranje u Rusiji i to na svim kulturološkim i bilo kojim drugim područjima. Prošlog mjeseca reper Husky je uhićen nakon što je njegov “neprimjereni” nastup prekinut u Južnoj Rusiji (u gradu Krasnodaru). Njegovi tekstovi govore o korupciji, brutalnosti policije, siromaštvu, a lokalne vlasti su upozorile da njegov nastup može imati elemente ekstremizma. Husky se popeo na auto, okružen stotinama obožavatelja, te povikao “pjevat ću svoju glazbu, najiskreniju glazbu”, nakon čega je uhićen.

Isto tako 30. studenog reper Gone.Fludd je otkazao dva najavljena koncerta nakon pritiska policijskih agencija, dok je popularni umjetnik Allj otkazao koncert u Yakutsku zbog prijetnji. I drugi umjetnici su na udaru poput pop senzacije Monetochke i punk benda Friendzona čiji su koncerti prošlog mjeseca prekinuti od strane policije.

Rusija je tako rijetka zemlja na svijetu koja je ekstremna u cenzuriranju, pogotovo umjetnika, te je i dalje zapela u nekom starom vijeku, no to ih ne sprječava da budu jedna od najvećih svjetskih sila.

Foto: Igor Klepnev