Fantomi vs Greaseballs pred Božić u Vintageu!
18. prosinca 2018.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

Fantomi vs Greaseballs pred Božić u Vintageu!

Gdje ste bili 1989? Svejedno jeste li bili u pelenama ili u Kulušiću, za vas Vintage Industrial Bar vraća borbu hrvatskih rockabilly divova; GREASEBALLS vs FANTOMI! 

Posebna božićna rock’n’roll poslastica očekuje vas u Vintageu Industrialu. Kultni Greaseballsi predvođeni Davorom Vidukom i Danilom Šerbedžijom i nakon trideset godina sviraju čvrsti rockabilly naslonjen na zvuk grupa kao što su su Stray Cats ili Clash, dok se Fantomi kao pravi Santa Claus, pojavljuju tek jednom godišnje svirajući svoje hitove kao što su “Pivo, Konjak, Štok”, “Dudica”, “Sretan Rođendan” i naravno, najizvođeniju “domaću” božićnu pjesmu, “Sretan Božić svakome”, a očekuje vas i gost(i) iznenađenja!

Fantomi su rock sastav iz Zagreba, osnovan 1988. godine. Objavili su jedan singl “Beba bebica”/”Da, da da” (1989.), tri studijska albuma “Veliki odmor” (1990.), “Sretan rođendan” (1992.) i “Planet majmuna” (1993.), te pod imenom Robert & Fantomi Greatest Hits (1996.) i Iza zatvorenih vrata (1998.). Nakon što su objavili album “Planet majmuna”, iduće 1994. godine Fantomi prestaju s radom, a od bivših članova osnivaju se sastavi Robert i Fantomi, te Fantomi II, ali niti jedna se nije duže zadržala na glazbenoj sceni.

U pet godina svoga djelovanja sastav Fantomi nametnuli su svoj glazbeni stil koji se sastojao od pop glazbe oslonjene na rock izvođače pedesetih godina. Aranžmani i tekstovi bili su prilagođeni slušateljstvu od sedam do sedamdeset i sedam godina.

Sredinu 80-tih u Zagrebu snažno je obilježio nastanak novog subkulturnog pravca-rockabilliya. Davor Viduka – gitarist/autor materijala, 1986. godine osniva bend GREASEBALLS. Kroz početnu fazu prolaze mnogi ljudi ali početkom 1988. postava se stabilizira i od tada počinje uzlet Greaseballsa. Svojom kvalitetom ali i uslijed iznimne podrške svoje publike, jednoglasne podrške medija te eminentnih tadašnjih rock kritičara, interesom diskografske kuće došli su do ugovora za snimanje prvog albuma za najjačeg tadašnjeg izdavača Jugoton. Album je snimljen u produkciji Saše Radulovića iz Psihomodo Popa u studiju Janka Mlinarića-Trulog uz superviziju renomiranog Ivana Pike Stančića. Trebao je izaći u jesen 1990. godine kada je i bio najavljen. Odlazak gotovo kompletne postave u vojsku odgađa izlazak snimljenog albuma. Album ne izlazi, nema ga tko promovirati ili odsvirati. Početkom rata u Hrvatskoj, nakon par uspješnih svirki bend se ipak razilazi i ne vidi više smisao daljnjeg zajedničkog sviranja.

Nakon raspada benda trag u muzici ostavlja jedini koji se nastavio aktivno baviti muzikom Davor Viduka – koji je sviraou Majkama, Pipsima, Kojotima i Kawasaki 3p, gdje i danas svira.

Foto: Roberto Pavić