Zašto se bolje isplati glazbu objavljivati na vinilu nego na digitalnim servisima?
26. prosinca 2018.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

Zašto se bolje isplati glazbu objavljivati na vinilu nego na digitalnim servisima?

Ploče su opet u modi, a kad bolje razmislimo nikada nisu ni izašle iz mode, no postoji nekoliko činjenica zbog kojih je glazbu bolje i isplativije objavljivati na vinilu nego na ostalim formatima, pogotovo onim digitalnim. I ne, nije u pitanju samo topliji zvuk.

Bez obzira što i dalje proizvodnja ploča košta puno više od proizvodnje CD-a, što je i logično jer je proces stvaranja vinilne ploče puno kompliciraniji od onog i dalje najpopularnijeg fizičkog formata. No, vjerovali ili ne, objavljivanje glazbe na vinilu se puno bolje isplati od digitalnih streaming servisa, pogotovo za nezavisne glazbenike. Kako piše digitalmusicnews.com, jedan glazbenik koji proda 100 ploča, za istu zaradu od streaming servisa potrebno mu je 2 i pol milijuna YouTube pregleda ili 368 tisuća Spotify streamova, što je u indie svijetu dosta teško. Barem našem domaćem indie svijetu.

Stručnjaci su se složili da je upravo porast streamanja glazbe utjecao na oživljavanje vinila. Svake godine, primjerice, prodaja vinila u Americi raste za 2 milijuna dolara. Neki stručnjaci ipak kažu da digitalni i vinilni format nisu konkurenti, jer digitalni stream je i dalje najbolji način za otkrivanje nove glazbe, a vinil je najbolji način za obožavatelje da u posjedu imaju fizička izdanja izvođača koje zaista vole. Ujedno, sve je više proizvođača vinila u svijetu, sve više proizvođača vraćaju ovaj format u svoju ponudu. No, cijena je i dalje visoka pa se i naše domaće izdavačke kuće za sada odlučuju za ploče samo ako su u pitanju najpopularniji izvođači, ali i glazba koja je inače najraširenija kod ljubitelja vinila.

Foto: Nikola Knežević