STATISTIKA: Pop pjesme s godinama postale sve kraće!
19. siječnja 2019.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

STATISTIKA: Pop pjesme s godinama postale sve kraće!

Prema novim statistikama prosječna pop pjesma u zadnjih 5 godina trajala je dosta kraće nego prije. Jesu li na to utjecale streaming platforma ili nove navike slušatelja?

According to a new report, the average pop song is now significantly shorter.

U zadnjih pet godina prosječna pop pjesma na Billboardovoj Hot 100 listi skraćena je za 20 sekundi pa je sada prosjek trajanja jedne pjesme 3 minute i 30 sekundi. 6% hitova trajalo je 2 minute i 30 sekundi ili kraće, prema statistici za prošlu godinu. Primjerice, pjesme Kendricka Lamara su dosta kratke pa tako na albumu “Good Kid, M.A.A.D City” peta pjesma počinje već u 19. minuti. Samo je jedna pjesma trajala 4 minute i 39 sekundi. Slična je situacija i s glazbenicima kao što su Kanye West, Nicki Minaj ili J. Cole.

Zadnji hit Kanye Westa traje tek 2 minute i 10 sekundi

Vjerujemo kako je razlog sve kraćih pjesama i navika slušatelja, jer brojni slušatelji, pripadnici nove generacije, nema strpljenja kao stariji slušatelji i poznato je da koncentracija pada već na 30 sekundi preslušavanja pjesme. Tako da što kraća pjesma tim bolje za njih. Ali postoji i još jedan zanimljivi razlog, a koji možda nije poznat širim masama. Recimo, Spotify, najveći glazbeni streaming servis na svijetu plaća velikim imenima između 0,004 i 0,008 dolara po streamu, tako da primjerice Kanye West na svojem najnovijem i najkraćem albumu zaradi od streaminga istu svotu kao i na puno duljim albumima.

Tako da se sigurno glazbenici neće ni usuditi raditi dulje pjesme dok kod se ne promijeni pravilo u isplatama za takve slučajeve, barem ne oni glazbenici koji su najpopularniji na streaming servisima. Vjerojatno ćemo sve više slušati dulje albume s kraćim pjesmama jer se realno takvo što bolje isplati.

Izvor: digitalmusicnews.com