IZVJEŠĆE/FOTO: Bitipatibi i ŠećeR u KSET-u – Dva različita ženska projekta s puno dodirnih točaka
31. siječnja 2019.
Boris Abramović (276 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Bitipatibi i ŠećeR u KSET-u – Dva različita ženska projekta s puno dodirnih točaka

U klubu KSET imali smo priliku u srijedu 30. siječnja pogledati i poslušati dva, mogli bismo reći “ženska“projekta koji su s jedne strane različiti, a s druge strane imaju mnoštvo dodirnih točaka pa nije čudo što su se istu večer našli na istome mjestu.

Na početku ove lijepe večeri pred publiku je prva izašla Tena Rak koju znamo ponajprije kao članicu nekadašnjeg odličnog (i nikad prežaljenog) alternativnog benda Vlasta Popić. Nakon njihovog razilaska Tena je nastavila bavljenje glazbom kroz solističke projekte, a ovaj zadnji kojim nam se predstavila u KSET-u je nazvala ŠećeR. Tena je do sada kao ŠećeR  objavila album “Varijacije na tugu“i EP “Izlazi sunce“ s kojih nam je na vrlo zanimljiv način predstavila svoj rad. Svoju teškoljubavnu poeziju umata ponekad samo u akustičnu gitaru, a ponekad u paletu instrumenata koje većinom sama svira ili surađuje s glazbenicima diljem regije. Tenin vilinski glas ovoga puta popratile su matrice, pedale i ostali divajsi, a nastup je imao i svoj plesni karakter pošto je i ples jedan dio Teninog zanimanja i performansa. Uvijek zanimljiva, uvijek drugačija i uvijek potpuno svoja, takva je bila i tijekom ovog nastupa i uvijek nam ju je drago ponovo čuti i pogledati.

ŠećeR

Nakon ŠećeRa i kratke pauze na pozornicu je izašao bend Bitipatibi. Sada već redovne goste zagrebačkih klubova ovaj put je dočekao pun KSETBitipatibi je glazbeni projekt Une Gašić iz Beograda i do sada iza sebe imaju dva albuma, Lešnici divlji i Lešnici divlji 2, i nekoliko singlova. Zadnjih nekoliko godina u vrhu su regionalne alternativne scene, pogotovo u svom fahu, a to je otprilike nekakva shoegaze dream pop svirka koau prati senzibilne Unine ljubavne stihove. Kako su trenutno u fazi rada na pjesmama za novi album u Zagrebu su nam se predstavili s presjekom svojega dosadašnjeg rada, a imali smo sreću čuti i nešto od novog materijala. Kao i obično bend je opet u nešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prošli put, novi je gitarist, a sâm zvuk poprilično je žešći nego do sad.

Otvorili su ovaj put s Milutinom, a onog drugog od čuvenog dvojca, Andriju čuli smo nešto kasnije tijekom koncerta. Redale su se pjesme s prvog i drugog albuma, prošarane ponekim novim stvarima za koje mislim da su odličan nastavak prethodnih uradaka i dobar put za dalje, i svakako jedva čekamo izlazak novog albuma jer ono novo što smo čuli poprilično obećava. Svi hitovi su bili odsvirani (da, osim nažalost Jagoda), a kada kažem hitovi to stvarno i mislim jer Mali Betmeni, Žurka, Mi smo od šećera (opet ŠećeR), Okean i još poneke (ona dvojica svakako) su već postali veliki regionalni hitovi.

Poprilično više od sat i pol svirke u KSET-u plus dodatak nakon velikog skandiranja i traženja bisa je nešto vrlo lijepo što su nam Bitipatibi priuštili. Mali tehnički problemi koji su ih popratili tijekom nastupa nisu uspjeli umanjiti događaj niti publici, a niti bendu, štoviše blaga nervoza je uvijek dobrodošla za krajnji kvalitet.

Još jednom moram reći da mi se ova razina žestine jako sviđa kod Bitipatibi i nadam se da će nastaviti na tom tragu, a svakako je tome pridonio i novi gitarist koji je svojim PIL-ovskim zvukom gitare posebno obojio Unin sanjivi i melankolični vokal te odličnu ritam sekciju. Nadam se da će Bitipatibi ubrzo snimiti i svoj treći album i da ćemo ih ponovo moći vidjeti kod nas na predstavljanju istog jer ovo je bend koji se svakako isplati doći pogledati uživo.

Foto: Anita Krtalić (Foto sekcija KSET-a)