#nedjeljnikomentar: Amel Ćurić, Beck feat. Robyn, Kojoti feat. Kandžija, Pet Shop Boys, Zoran Predin
10. veljače 2019.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Amel Ćurić, Beck feat. Robyn, Kojoti feat. Kandžija, Pet Shop Boys, Zoran Predin

#nedjeljnikomentar, redovna rubrika Music Boxa i ove nedjelje donosi recenzije 5 singl/EP izdanja koja su objavljena aktualnog tjedna na domaćoj i stranoj glazbenoj sceni. Pročitajte kojih je 5 izdanja odabrao naš Nikola Knežević i koje su ocjene zaslužila.

Amel Ćurić – “Niko” (Menart)
Eto Amela opet na snijegu i u novoj baladi. Njegov odličan vokal ponovno u fokusu, što je svakako i najjači adut kad je u pitanju njegova glazba. Jako lijepa melodija savršeno se prilagodila njegovom nježnom, ali i snažnom vokalu, dok će ljubavni tekst sigurno doći do srca publike. U drugom dijelu pjesme do mene nije došao “break” s back vokalima, više bih volio da je klarinet dionica s back vokalima bila dulja jer zvuči vrlo dobro. No, to su neke osobne preferencije. Sve u svemu, Amel drži kvalitetnu konstantu i čekamo još i dalje tu pjesmu koja će ga vinuti u visine, iako iza sebe sada ima već dosta uradaka. Na odličnom putu je putu!

Ocjena: 3.5/5

Beck feat. Robyn & The Lonely Island – “Super Cool (The Lego Movie 2)” (WaterTower Music)

Neobična kolaboracija američkog kantautora Becka, švedske glazbenice Robyn i američkog komedijaškog trojca The Lonely Island. Rezultat je sladunjava pop pjesma s funky gitarski riffom i grooveom. Sve je rađeno za potrebe nastavka filma “The Lego Movie”. Pjesma se nalazi na soundtracku albuma i vjerujem da će savršeno odgovarati uz ovu filmsku temu. Veselo, šareno i razigrano, taman da oraspoloži one najmlađe gledatelje, a i one nešto starije ljubitelje animiranog filma. Fora! Ništa više od toga!

Ocjena: 3.8/5

Kojoti feat. Kandžija – “Sve je pod kontrolom” (Dancing Bear)

Godine im ništa ne znače. Baš kao i 90-ih godina dostavljaju snažne rock riffove, sada u stilu Hendrixa, a kombinacijom s Kandžijom dolaze naakratko i u rap rock teritorij. Nešto kao Edo Maajka sa svojim bendom, samo još prljavije. I super im stoji. Kao što kaže naziv pjesme, drže sve pod kontrolom, a aludiram na rock scenu kojoj su se ponovno vratili u obliku Kojota. I Kojoti i dalje sjajno jašu!

Ocjena: 5/5

Pet Shop Boys – “Agenda (EP)” (x2 Recordings)

Novo EP izdanje legendarnih Pet Shop Boysa sastoji se od četiri nove pjesme koje su odmah objavili i na svojem YouTube kanalu u obliku lyric video spotova. “What are we going to do about the rich?” je u njihovom electro snyth pop stilu, onako kako su nekada u 80-ima radili. U istom smjeru je i “On social media”, dok su “Give stupidity a chance” i posebno “The forgotten child” u laganijem tonu. Naravno, nije to meni na onoj razini od spomenutih 80-ih godina, ali niti Pet Shop Boys osobno meni nisu nešto previše napet bend. Najviše bih na tragu naplodnijih godina istaknuo “On social media” koja je i dosta radiofonična. A uvijek su i bili radiofoničan bend.

Ocjena: 3/5

Zoran Predin – “Kuća pored mora” (Croatia Records)

Lakše je Arsenove pjesme otpjevati, nego interpretirati. On nije bio toliko kvalitetan pjevač, koliko pjesnik i interpreta. No, Zoran Predin je uvijek znao koje Arsenove pjesme izabrati za svoj repertoar i kako ih prenijeti u nekakvom svojem tonu, a opet da ne izblijedi Arsenova genijalnost. Predin je postao pravi majstor za obradu Arsenovih pjesama, a uz Damir Kukuruzović Django Group i recitaciju neponovljivog Bogdana Diklića sve je podignuto za jednu letvicu gore. Uvijek ga je isticao kao svojeg brata, a što i ne čudi ako se sjetimo zajedničkog albuma “Svjedoci – priče”. I s Arsenovim sinom je imao sjajne suradnje, tako da najavljeni album “Zoran pjeva Arsena” čekam s velikim nestrpljenjem. I ako će svaka pjesma zvučati kao ova, u stilu Djangoa Reinhardta, ne preostaje mi ništa nego zagrliti takve interpretacije.

Ocjena: 5/5