USKORO U LISINSKOM: Od liječnice do svjetske fado atrakcije – Katia Guerreiro
12. veljače 2019.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

USKORO U LISINSKOM: Od liječnice do svjetske fado atrakcije – Katia Guerreiro

Najbolji glas suvremenog fada Katia Guerreiro 22. veljače nastupa u Off ciklusu uz Zagrebačku filharmoniju 

Fantastični fado” – Le Monde
“Katia Guerreiro, ambasadorica fada” – France 24
“Jedan od najljepših glasova svijeta” – Vibrations

Nekada je tijela liječila medicinom, a danas fadom liječi duše! Objavila je osam albuma i poharala top liste Europe i Južne Koreje. Nastupala je na najvećim svjetskim pozornicama: u slavnoj Olympiji u Parizu, u dvorani Berlinske filharmonije, Palači lijepih umjetnosti u Bruxellesu, Katedrali u Luxembourgu i Operi u Lyonu. Samo mjesec dana nakon zagrebačkog nastupa, gostuje u kultnom pariškom Trianonu.

Francuska ju je proglasila vitezom reda umjetnosti i književnosti, a rodni Portugal počastio ju je pohvalom reda Infante D. Henrique. Proglašena je jednom od 30 najutjecajnijih osoba svoje generacije u Portugalu 2006. godine, a 2010. Fondacije Amália Rodrigues proglasila ju je najboljom pjevačicom fada.

Hrvatska publika imat će priliku uživati u njezinom vrhunskom fadu u petak 22. veljače u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje će nastupiti u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije.

– Moj jako dragi prijatelj je iz Hrvatske i stalno mi priča kako je Hrvatska predivna zemlja i da je jednom moram doći posjetiti. Jako se veselim dolasku i vidjeti ljepote vaše zemlje. – rekla je Katia.

Pjevanjem se počela baviti 2000., a danas je smatraju jednim od najljepših glasova fada. Pred samo 19 godina još je radila kao liječnica u bolnici blizu Lisabona, a danas je svjetska fado zvijezda! Fadom se zarazila još kao mala, pa iako je pjevala od malih nogu, nikad nije ni sanjala da će jednoga dana fado postati njezin poziv. Fado ju je privukao zbog mističnog zvuka portugalske gitare i dubine interpretacije.

Katia smatra da ne postoji drugi glazbeni žanr u kojemu su tako snažno ujedinjeni i glazba i riječi i univerzalna tematika i način izvođenja. Ne kaže se uzalud da je fado više od glazbenog žanra – to je stil života. Katia Guerreiro jednostavno živi svoj fado, a publika na mnogim stranama svijeta to prepoznaje i osjeća.

– Živi se prebrzo, ljudi nemaju vremena za osjećaje. I onda se nađu u kazalištu suočeni s glazbom koja ih tjera da preispitaju svoje emocije. To ostavlja jak dojam, a jak dojam ostavlja i glazba fada. – dodala je Katia.

Organizatori vas pozivaju da isključite probleme, uključite glazbu i ne propustite ovu sjajnu umjetnicu. Budite off, jer: Fado je in!