#nedjeljnikomentar: Analiza umA, Krešo Bengalka, Matija Cvek, Reper iz sobe, Vatra
17. veljače 2019.
Nikola Knežević (2784 Članci)
Podijeli

#nedjeljnikomentar: Analiza umA, Krešo Bengalka, Matija Cvek, Reper iz sobe, Vatra

Tjedan ljubavi iza nas, netko ga je iskoristio za ljubavne pjesme, a bome nekome to ništa ne znači pa je objavljivao ono što želi i bez iskorištavanja ovog datuma u komercijalne svrhe. U konačnici dovoljno materijala za još jedan #nedjeljnikomentar.

Analiza umA – “Zvanje” (Dallas Records)

Hrvatsko-frankfurtski bend Analiza umA, frankfurtski iz razloga jer su nekadašnji hrvatski građani trbuhom za kruhom postali njemački građani. Ali su se našli i odlučili raditi zajedno. Iza njih je jedan studijski album, a sada predstavljaju možda i najbolju pjesmu do sada – “Zvanje”. I oni su sami dokaz da u Njemačkoj nije potrebno toliko zvanje koliko ono za što si sposoban, a o tome upravo govori pjesma, odnosno da se može i bez papira raditi. I uvijek im pjesme imaju neku važnu poruku, dok su sada i glazbeno, ponovno akustično, odveli sve na razinu više. Fenomenalne akustične gitare i ritam vež vaćnoj temi daju još veću važnost. Vokalni dio mi je također dosta dobar, pogotovo kada se svemu priključuje i ženski back vokal. Isto tako višeglasje na kraju je kao šlag na torti. Jako lijepo i snažna poruka – “ja nemam ništa osim gitare, nemam ni zvanje, nemam ni pare”.

Ocjena: 4.5/5

Krešo Bengalka – “Crni dani” (Menart)

Dok su svi objavljivali ovog tjedna ljubavne pjesme, Bengalka je isplatio jednu antivalentinovsku. Ali to je on, da je drugačije zabrinuo bih se. “Crni dani” je siva pjesma o još sivijoj temi. Doslovno pjesma o crnim životnim danima, bez kinte, bez smisla života, bez živaca. Nastavlja sa svojim tvrdim đirom i to mu i dalje dobro stoji. Ne sviđa mi se previše monoton njegov rap intro, a osim toga nema previše zamjerke. Tu je i dalje dječji glas i njegov trademark – “glazba, Kljeśo Bengalka” 🙂

Ocjena: 4/5

Matija Cvek ft. Saša i Mladen od TBF-a – “Probudi se” (Menart)

Iza Matije je već nekoliko dobrih pjesama, no još čekam njegov trenutak s kojim bi trebao zabljesnuti. Nesumnjivo je riječ o vrlo dobrom vokalu, ali čini mi se da u njegovim pjesmama nedostaje to nešto zbog čega bih ga pamtio. Jer sjećam se da sam slušao njegove pjesme, ali ubijte me ne sjećam se kako zvuče dok ih ponovno ne poslušam. I to je problem! U zadnjoj je imao donekle catchy dijelova, ali mislim da mu treba još hrabrosti i drskosti. Ista je situacija u ovoj pjesmi čiji je najbolji dio sa Sašom i Mladenom. Ne kaže da je Matija loše odradio nešto, štoviše svoj dio je više nego korektno otpjevao. Možda je problem što piše što radi glazbu sâm za sebe, možda bi trebao za sljedeće pjesme pokušati s nekim drugim autorima. Opet kažem, nemam ništa protiv njega i njegovog smisla za glazbu, ali treba šarati dok je na početku pa u konačnici vidjeti što je najbolje pošlo za rukom. Malo viša ocjena samo zbog hip hop dijela, inače sve ostalo dosta solidno.

Ocjena: 3.5/5

https://www.youtube.com/watch?v=auqYI1TOuwY

Reper iz sobe – “Reper iz sobe” (Menart)

Lijepo je začuti za repera koji ne repa na beatove, nego na živu glazbu. Jest da ovaj reper podsjeća na Jovanottija svojim “lijenim” glasom, ali i na ove svjetske zvijezde poput Posta Malonea i sličnih. Nije neki stil koji se meni sviđa, ali vrlo simpatično zvuči. Glazba je Pharrellovska, u hip hop/funky stilu, ništa naporno, nego vrlo tečno. Tekst tipičan, “kara” i “guzica” su već u prvom stihu, sve je catchy, a u njemu spominje čak 50 Centa i Bodu Millera. Ok je za prvu pjesmu, a thumb up pogotovo zato što je drugačiji od ostalih što je za svaku pohvalu.

Ocjena: 3.8/5

Vatra – “Sve je tišina” (Dallas Records)

Evo konačno Vatre s mudima, da tako moram reći. Novi zvuk koji je njihovim dosadašnjim pjesmama iz nešto poperskije faze dao jednu svježinu i dodatnu uzbudljivost. Svaka čast “Tangu”, “Holandezu”, “Saturnu”, “Sekvojama” i ostalima, ali ovo nastavlja priču započetu sa suradnjom s “Massimom”. Kao što rekoh, Vatra s mudima i Vatra koja mi se sviđa. I to dosta! Produkcijski na visokoj razini, zahvaljujući poznatom timu Jura Ferina/Pavle Miholjević, dok je standardno na pjesmi radio cijeli bend (aranžman), te Ivan Dečak (glazba i tekst) i Tomislav Šušak (glazba). Sjajna gitarska podloga, snažan bubanj na tragu nekakvog new wave zvuka i vokal Ivana Dečaka na maksimumu. I da ne zaboravim Irenine synth bravure koje daju jedan zanimljivi touch. Konačni rezultat suprotan nazivu – sve, samo ne tišina.

Ocjena: 4.5/5