IZVJEŠĆE/FOTO: Embassy 516 u KSET-u – korelacije četvrtkom
22. veljače 2019.
Helena Ernoić (69 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Embassy 516 u KSET-u – korelacije četvrtkom

Četvrtak je postao radni dan u tjednu koji, sada već redovito, skriva odlične izvođače, a ovaj je pripao sastavu Embassy 516, koji je u KSET-u predstavio svoj drugi album “Correlation”.

Pet godina smo čekali na drugi album ovog kolektiva, koji je svoju priču zamislio u konceptualnom smjeru i svakako je materijal koji treba pažljivo i više puta slušati. Večer su otvorili s uvodnom pjesmom “Dwell” uz koju se pojavio i vizual aktualnog albuma. Vrlo kratko su pozdravili publiku i nastavili po svojoj set listi koja je, osim pjesama s “Correlationa”, sadržavala i nekoliko s albuma prvijenca iz 2012. godine, među kojima je i “The Bees, The Beasts, The Nightmare Train”.

Kroz kompletan nastup se vrtila matrica koja je i između pjesama imala važnu narativnu ulogu te sve povezivala u cjelinu, a to je pokazalo i da je bend dobro uvježban, obzirom da ovakvi pothvati zahtijevaju preciznost. Uz sve to, bend je minimalno komunicirao s publikom, kako se to pretakanje iz pjesme u pjesmu ne bi previše lomilo. Svirka je vrlo ugodno tekla do pjesme “Harmon(l)y”, na kojoj je, vrlo simbolično, gitaristi/pjevaču prestala raditi gitara. Unatoč tehničkim problemima, Žarko je nastavio pjevati iduću pjesmu, pokušavajući zamijeniti gitaru. No to nije previše poremetilo zvuk benda, jer su na trenutak bubnjar i basist napravili mali jam session dok se gitara ponovno nije upogonila. Tako je sve zapravo dobilo jednu simpatičnu notu, jer hej, ni elektronika nije nepogrešiva.

Od početka do kraja koncerta su se na pozornici projicirali vizuali, odnosno razne slike koje su sadržavale ili dio teksta iz pjesama ili jednostavno motive koji asociraju na prikazane slike, što je dodatno stvorilo sanjivu i mističnu atmosferu. Šteta što je publike bilo malo, no nakon svake pjesme su bend nagradili pljeskom. Prije posljednje pjesme, Žarko je predstavio bend i zahvalio se publici koja je došla i unatoč tehničkim poteškoćama, izdržala do kraja koncerta. Večer su zaključili pjesmom “Nora, The”.

Ovaj projekt dubrovačkih glazbenika i kreativaca s raznim adresama je s oba albuma zaokupirao pozornost publike i kritike, pa je šteta što to nismo mogli vidjeti i na djelu, u smislu da je više ljudi došlo na koncert. Correlation sadrži odlične tekstualne poruke u kojima se može iščitati povezanost s okolinom koja okružuje bend i sigurno je da će vas ostaviti zamišljene. No što je, tu je. Kako je Žarko u jednom trenutku rekao s pozornice, publika je mala, ali odabrana. Možda su nekome bile zanimljivije nominacije za Porin, no bravo za one koji su odlučili podržati scenu.

Set lista

Dwell
Retained Mode
Solitude Signal
The Bees, The Beasts, The Nightmare Train
In Medias Res
Post-hoc
Harmon(l)y
Pygmalion Effect
Digital Delay
Mellow Zoo
X Changing
Libertas
Eclectic
Aftermath
Ghosts
Nora, The

Foto: Helena Ernoić